Αγροτες: «Οχυρωμενοι» στη Νυμφαια, με το βλεμμα στραμμενο στην Αθηνα

«Είμαστε πάντα διαλλακτικοί, μικρή μειοψηφία όσοι επικρίνουν τις κινητοποιήσεις μας»

Ο κάθετος ελληνοβουλγαρικός άξονας έχει καταστεί πλέον το σημείο αναφοράς των αγροτικών κινητοποιήσεων στο νομό Ροδόπης. Ο δρόμος, που ενώνει την Κομοτηνή με το Κίρτζαλι και με τη βουλγαρική ενδοχώρα παραμένει αποκλεισμένος, στο ύψος της διασταύρωσης του Τυχηρού, από την προηγούμενη Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας οι αγρότες μετέφεραν το «στρατηγείο» τους από το μπλόκο του δυτικού κόμβου της Εγνατίας σε εκείνο του αυτοκινητόδρομου Νυμφαίας, όπου τα συγκεντρωμένα τρακτέρ αγγίζουν σε αριθμό πλέον τα 150. Να σημειωθεί πάντως ότι παραμένει στην Εγνατία Οδό το μπλόκο των αγροτών της περιοχής του Ιάσμου.
 
Ενόψει της νέας κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων του κλάδου, με την προαναγγελθείσα κάθοδο και παραμονή επί διήμερο στο κέντρο της Αθήνας, οι αγρότες της Ροδόπης παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία και με «αναμμένες τις μηχανές» τους, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να μεταβούν μαζικά στην πρωτεύουσα, εφόσον απαιτηθεί. «Έχουμε σκοπό να παραμείνουμε εδώ», υπογράμμισε ο εκπρόσωπός τους, κ. Νίκος Κυριαζής, επισημαίνοντας όμως ότι εφόσον η κυβέρνηση απαγορεύσει την είσοδο των αγροτών στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή, το συντονιστικό της Περιφέρειας θα εκδώσει ανακοίνωση για τη μαζική κάθοδο και του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας στην πρωτεύουσα.

«Είχαμε σκοπό να μην κατεβάσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην Αθήνα», εξήγησε, «καθώς η διατήρηση των μπλόκων είναι το κύριο μέλημά μας». «Εφόσον όμως μας απαγορευτεί η είσοδος, θα κατεβούμε μαζικά», ξεκαθάρισε. Με την ευκαιρία, σχολιάζοντας το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κυριαζής παρατήρησε ότι «ήταν τελείως ασαφής» στις αναφορές του στα ζητήματα των αγροτών.
 
Τέλος, κ. Κυριαζής, απευθυνόμενος προς τους πολίτες και ειδικότερα όσους επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις του κλάδου, ζήτησε την κατανόησή τους ενώ τόνισε ότι οι αγρότες του νομού μας είναι πολύ διαλλακτικοί. «Είμαστε πάντα διαλλακτικοί», σημείωσε, «αφήνουμε τα έκτακτα περιστατικά να περάσουν, γνωστοποιούμε τις προθέσεις μας, πού και πότε κλείνουμε». «Ελπίζουμε στην κατανόηση των συμπολιτών μας και των διερχόμενων οδηγών», προσέθεσε. «Εδώ τουλάχιστον στο νομό μας είμαστε πολύ διαλλακτικοί σε σύγκριση με τα μπλόκα που κόβουν την Ελλάδα στη μέση», συνέχισε, «και πάντα υπάρχει η εναλλακτική λύση». Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το μπλόκο του κάθετου ελληνοβουλγαρικού άξονα «ανοίγει» για λίγα λεπτά κάθε δύο ώρες περίπου, προκειμένου να διέρχονται τα οχήματα, που βρίσκονται σε αναμονή.
 
Τέλος, για τις επικρίσεις που δέχονται οι συγκεκριμένες μορφές κινητοποίησης των αγροτών, ο κ. Κυριαζής παρατήρησε πως αυτή τη φορά προέρχονται από μικρή μειοψηφία, αφού, όπως διέκρινε η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει κατανοήσει πως το ασφαλιστικό είναι θέμα επιβίωσης για τους αγρότες και συνεπώς για όλη την ελληνική κοινωνία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.