«Αγρος του Κεραμεως» ακομη και για τους δημαρχους η δυσμοιρη βιβλιοθηκη της Μυκης

Γνωστό και καταγεγραμμένο στις σελίδες του «ΠτΘ» το χρονικό του μη… προαναγγελθέντος θανάτου της βιβλιοθήκης της Μύκης, επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά και τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με απλήρωτους τους υπαλλήλους από τον Μάρτιο και ευρισκόμενους πλέον σε επίσχεση εργασίας, οι παιδικές βιβλιοθήκες της χώρας πνέουν τα λοίσθια. Ανάμεσά τους και αυτή της Μύκης, σ’ ένα νευραλγικό χώρο που ωστόσο δεν χαίρει και της καλύτερης εκτίμησης από τον κρατικό μηχανισμό, παρά τις περί του αντιθέτου πομφολυγολογίες. «Έφυγε η χαρά από τα παιδιά και τους κατοίκους με το κλείσιμο της βιβλιοθήκης» δήλωνε σε παλιότερη συνομιλία μας η «ψυχή» του χώρου Δέσποινα Κοτόρνου. Η οποία προσπάθησε να την κρατήσει ανοιχτή όσο περισσότερο γίνεται και εξακολουθεί να την ανοίγει μια φορά τη βδομάδα, μέσα σε όλη αυτή τη θλιβερή κατάσταση.

Ο «ΠτΘ» ανίχνευσε τις προοπτικές επαναλειτουργίας της βιβλιοθήκης, με δεδομένη την αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση του δήμου Μύκης. Ίσως η πίεση των αυτοδιοικητικών ταγών επί ενός ζητήματος που αφορά εκατοντάδες κατοίκους και μαθητές σχολείων της ευρύτερης περιοχής αλλά και του νομού, να έφερνε κάποια αποτελέσματα. Ιδίως όταν πρόκειται για καθολική απαίτηση κατοίκων και μαθητών, που μετά το κλείσιμο μιας κυψέλης γνώσης και δημιουργικής απασχόλησης, παραδίνονται πλέον στην απραξία και στις γνωστές απειλές της εποχής.

Αλίμονο! Άφωνοι μείναμε από την απροσχημάτιστη και μνημειώδη αδιαφορία του απερχόμενου και νέου δημάρχου, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα στις απαντήσεις που πήραμε! Η βιβλιοθήκη υπέχει πλέον θέση «αγρού του Κεραμέως» ακόμη και για τους δημάρχους, απαξιωμένη και αφημένη στην τύχη της. Κάτι που μας αναγκάζει να καταγράψουμε επακριβώς τους (ηχογραφημένους) διαλόγους που είχαμε μαζί τους, ώστε καθένας να γνωρίζει μέχρι κεραίας τις απόψεις και τις διαθέσεις των συνονόματων κεφαλών του δήμου…

Ένας απολαυστικός διάλογος

Χωρίς κανένα σχόλιο από μέρους μας, παραθέτουμε με… θεατρικό τρόπο τον διάλογο με τον απερχόμενο δήμαρχο Μύκης Μουσταφά Αγκά. Εκτός του γεγονότος ότι καταδεικνύει πολλά, σίγουρα έχει και τις απολαυστικές στιγμές του:

ΠτΘ: Κύριε δήμαρχε, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη βιβλιοθήκη της Μύκης.
Δ:
Κοιτάξτε να δείτε παιδιά, εγώ είμαι ο πρώην δήμαρχος.

ΠτΘ: Ε, όχι ακόμα.
Δ:
Δεν νομίζω να πιστεύετε ότι μπορώ να ασχοληθώ, εδώ δεν πάω στον δήμο, τα έχω παραδώσει όλα.

ΠτΘ: Τα έχετε παραδώσει από τώρα;
Δ:
Ε, ναι.

ΠτΘ: Δηλαδή ο κ. Τζουκάλ είναι δήμαρχος σήμερα;
Δ:
Αυτός, ναι.

ΠτΘ: Όχι από πρώτης πρώτου;
Δ:
Ναι ρε παιδιά, από πρώτης πρώτου είναι τώρα, γιατί με κουράζετε; Θα ασχοληθώ εγώ για ένα μήνα με αυτά τώρα; Άσε με…

ΠτΘ: Επί θητείας σας έγιναν κύριε δήμαρχε αυτά…
Δ:
Ξέρω. Τι πρόβλημα έχουμε; Αυτό δεν καταλαβαίνω εγώ.

ΠτΘ: Η βιβλιοθήκη δεν λειτουργεί, δεν πάει κανείς εκεί.
Δ:
Πού;

ΠτΘ: Στη βιβλιοθήκη.
Δ:
Και τι θέλετε να κάνω εγώ, να στείλω τον κόσμο με το ζόρι εκεί;

ΠτΘ: Καλώς κ. δήμαρχε.
Δ:
Όχι, δεν κατάλαβα. Τι μου λέτε τώρα, το άνοιξα εγώ αυτό; Δεν βοήθησα εγώ επί των ημερών μου τη βιβλιοθήκη; Δεν κατάλαβα τι ζητάτε τώρα από μένα;

ΠτΘ: Με ποιο τρόπο βοηθήσατε;
Δ:
Ξέρω ‘γω; Πετρέλαιο θέλανε πετρέλαιο τους δίναμε, υπολογιστή θέλανε νομίζω ότι τους δώσαμε υπολογιστή. Τώρα αν δεν τα δώσανε δεν ξέρω εγώ, αλλά ό,τι μου ζήταγαν εγώ βοήθαγα. Τώρα τι θέλετε, αυτό πέστε μου να δω αν μπορώ να βοηθήσω.

ΠτΘ: Ρωτάμε τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση.
Δ:
Ωραία, γιατί να το κλείσουν, ας το κρατήσουν ανοιχτό. Θέλετε να κάνω εγώ κάτι, πέστε μου.

ΠτΘ: Ρωτάω τι κάνατε μέχρι σήμερα και τι προτίθεστε να κάνετε, αν μπορείτε να βοηθήσετε.
Δ:
Σε τι να βοηθήσω ρε παιδιά, αυτό θέλω να μάθω. Οικονομικά να βοηθήσω, πετρέλαιο θέλετε, τι θέλετε, να καταλάβω.

ΠτΘ: Να πιέσετε…
Δ:
Ωραία, πες το μου, να πιέσω. Ποιον να πιέσω, τον κόσμο; Ε, ρε παιδιά…

ΠτΘ: Καλώς κ. δήμαρχε. Γεια σας.

«Δεν γνωρίζω την περίπτωση»

Η παραπάνω φράση επαναλήφθηκε αρκετές φορές από το νέο δήμαρχο Μύκης Μουσταφά Τζουκάλ, όταν απευθυνθήκαμε και σ’ εκείνον για να δούμε αν και τι προτίθεται να κάνει ώστε να ικανοποιήσει το αίτημα των δημοτών του για να παραμείνει ανοικτή η βιβλιοθήκη.

Το γεγονός ότι ο νέος δήμαρχος «δεν γνωρίζει την περίπτωση», δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή γι’ αυτόν που θα αναλάβει τις τύχες του δήμου στα χέρια του. Πέραν τούτου όμως και παρ’ ότι εκθέσαμε λεπτομέρειες της κατάστασης, ο κ. Τζουκάλ συνέχιζε να επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν γνωρίζει τίποτε! Μετά από Ιώβεια υπομονή και επιμονή μας, το μόνο που καταφέραμε να αποσπάσουμε είναι μια ενδεκάδα λέξεων που μας έδειξε και την… θύρα εξόδου από τη συνομιλία μας: «Θα το δούμε. Φυσικά και είναι καλό να συνεχίσει να λειτουργεί», ήταν τα λόγια του δημάρχου.
Τα συμπεράσματα δικά σας…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.