Αγωνια για το μελλον των ΔΗΠΕΘΕ

Αιχμές κατά της υπουργού Πολιτισμού από τους Προέδρους των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας-Χρηματοδότηση και νομικό πλαίσιο λειτουργίας τα μεγάλα «αγκάθια»

Συνάντηση των Προέδρων των ΔΗΠΕΘΕ της αρχαίας Εγνατίας Οδού πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα στις 26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύκλου συνεργασίας. Με αφορμή τη συνάντηση δόθηκε, το μεσημέρι του Σαββάτου, συνέντευξη τύπου από τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Πέτρο Πετρόπουλο, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Θοδωρή Γκόνη και τους προέδρους των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Κομοτηνής, Σοφίας Μενεσελίδου, Σερρών, Δημήτρη Τσαλίκογλου, Βέροιας, Νικόλαου Μαυροκεφαλίδη και Κοζάνης, Θέμη Λιάκου. Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν τις δράσεις του Δικτύου για τη νέα χρονιά αλλά και την πρόθεσή τους να αναζητήσουν χρηματοδότηση από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.», εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία τους για το μέλλον των ΔΗΠΕΘΕ.

Πέτρος Πετρόπουλος
«Τα χρήματα από το Υπουργείο είναι ελάχιστα»

Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με δηλώσεις του Πέτρου Πετρόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στις προγραμματισμένες δράσεις τν ΔΗΠΕΘΕ για το έτος 2018. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την φιλοξενία της «θεατρικής Άνοιξης Εφήβων» στην πόλη των Σερρών στις 5 και 6 Μαΐου και τη διοργάνωση διαγωνισμού μάσκας προσωπείου σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ενός φεστιβάλ τμημάτων θεατρικής παιδείας.
 
Ο ίδιος ανακοίνωσε και την μετάβαση των Προέδρων των 6 ΔΗΠΕΘΕ στη Βέροια στο τέλος Ιανουαρίου για την επόμενη επίσκεψή τους κατά την οποία θα επιχειρήσουν να έχουν συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού που εκείνες τις μέρες θα επισκεφθεί την πόλη. Ο κ. Πετρόπουλος μάλιστα άφησε αιχμές για την έως τώρα στάση της Υπουργού, «καθώς μέχρι τώρα όσες οχλήσεις κι αν έχουν γίνει δυστυχώς βρήκαμε την πόρτα κλειστή».
 
Και άφησα τελευταίο θέμα επειδή το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, αλλά πιστεύω και τα υπόλοιπα ΔΗΠΕΘΕ στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στη δύναμη και στη δυναμική την οποία δίνει ο Δήμος Καβάλας και η Δήμαρχός μας κυρία Τσανάκα, αναφέρομαι σε οικονομικό επίπεδο γιατί τα χρήματα τα οποία εισρέουν στα ταμεία μας από το Υπουργείο είναι ελάχιστα, από την Περιφέρεια είναι ακόμα λιγότερα, είπαμε να χτυπήσουμε την πόρτα της Εγνατίας οδού Α.Ε., προκειμένου να στηρίξει κάποιες από αυτές τις δράσεις τις οποίες έχουμε κατά νου να κάνουμε και από κοινού αποφασίσαμε.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας δεν άφησε ασχολίαστο και το θέμα της χρηματοδότησης εξηγώντας πως «το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στηρίζεται οικονομικά στον Δήμο Καβάλας, καθώς τα χρήματα από το Υπουργείο είναι ελάχιστα», για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι «αποφασίσαμε να χτυπήσουμε την πόρτα της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για να στηρίξει κάποιες δράσεις που αποφασίσαμε από κοινού».

Θοδωρής Γκόνης
«Τα ΔΗΠΕΘΕ παρακμάζουν και ευθύνεται το Υπουργείο»

«Πρέπει να διεκδικούμε τα χρήματα που δικαιούται ο πολιτισμός», είπε με εμφατικό τόνο ο κ. Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, εξηγώντας πως ο πολιτισμός έχει δικαίωμα στα δημόσια ταμεία όπως και η υγεία. Η πορεία και η παραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ ήταν εξαιρετική μέχρι και το 2000, θύμισε, με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων από το καλλιτεχνικό στερέωμα, τα τελευταία, όμως, χρόνια, συνέχισε, έχει παρακμάσει και γι’ αυτό ευθύνεται αποκλειστικά το Υπουργείο. «Η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει τις καλλιτεχνικές δράσεις τους», είπε στη συνέχεια ο κ. Γκόνης για να υπογραμμίσει πως «έχουμε αγωνία για το επάγγελμά μας. Όταν από ένα θέατρο απουσιάζουν οι καλλιτέχνες είναι σαν να απουσιάζουν οι γιατροί από ένα νοσοκομείο».

Σοφία Μενεσελίδου
«Τα προβλήματα του ΔΗΠΕΘΕ ξεκίνησαν από την ώρα που έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο»

«Τα ΔΗΠΕΘΕ θεωρώ ότι άλλαξαν πορεία εν πολλοίς γιατί εξαναγκάστηκαν» δήλωσε παίρνοντας τον λόγο η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου. «Δεν είναι η έλλειψη πόρων» διευκρίνισε «για τον απλούστατο λόγο ότι οι δήμοι όταν έχουν την πολιτική βούληση και τα χρήματα μπορούν να διαθέσουν και το σθένος να στηρίξουν το θέατρο, τον πολιτισμό εν γένει στην Περιφέρεια».
 
«Τα προβλήματα του ΔΗΠΕΘΕ ξεκίνησαν από την ώρα που έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο» εξήγησε η ίδια, για να επικεντρωθεί στην μετατροπή των ΔΗΠΕΘΕ από την 1 Ιανουαρίου 2017 σε φορείς γενικής κυβέρνησης «που σημαίνει ότι κάθε διαδικασία που ακολουθούμε θα πρέπει να μένει περιορισμένη σε ένα αυστηρά προκαθορισμένο νομικό πλαίσιο γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε πάντα σημαντικούς καλλιτεχνικούς σχεδιασμούς».
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.