Αγωγος συνεργασιας Ελλαδας Βουλγαριας ο IGB

Στο Κίρκοβο ο Αλέξης Τσίπρας για τα εγκαίνια της κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας -Βουλγαρίας

Με την παραδοσιακή βουλγαρική υποδοχή με ψωμί, μέλι και αλάτι, καλωσορίστηκε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στο Κίρκοβο, το πρωί της Τετάρτης 22 Μαΐου όπου μαζί με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ, πραγματοποίησαν τα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας -Βουλγαρίας (IGB).
 
«Η υλοποίηση της διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας θα έχει καθοριστικό ρόλο για ολόκληρη την περιοχή και για την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ σε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα πριν από την επίσημη έναρξη, ενώ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα διαχείρισης της βουλγαρικής κυβέρνησης έχει θέσει ως προτεραιότητα την εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ανάπτυξης της αγοράς.
 
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τουρισμό, μιας και οι Έλληνες, όπως ανέφερε, αγαπούν να έρχονται στα βουνά της Βουλγαρίας και οι Βούλγαροι στις παραλίες της Ελλάδας.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι πρωθυπουργοί στάθηκαν στη βασική σημασία της σύνδεσης αερίου διασύνδεσης ως μέρος των κοινών έργων των Βαλκανίων και επεσήμαναν τη σημασία της κατασκευής και των δρόμων, των σιδηροδρόμων, των λιμένων, της ψηφιακής υποδομής για διασύνδεση και σταθερότητα στα Βαλκάνια.
 
Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας στοχεύει στη διασφάλιση της διαφοροποίησης όχι μόνο των διαδρομών αλλά και των πηγών φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και την περιοχή. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του νότιου διαδρόμου αερίου, η Βουλγαρία και οι γειτονικές της χώρες θα έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες από την περιοχή της Κασπίας, καθώς και από υπάρχοντες ή μελλοντικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου.
 
Η σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας έχει μήκος 182 χλμ, εκ των οποίων τα 150 χλμ. βρίσκονται στη βουλγαρική επικράτεια. Ο αγωγός ξεκινά από την Κομοτηνή και συνδέεται με το βουλγαρικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Στάρα Ζαγόρα. Η ικανότητα μεταφοράς αερίου είναι 3 έως 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το συνολικό κόστος του έργου είναι 220 εκατομμύρια ευρώ.

Η υποδοχή του Πρωθυπουργόυ κοντά στο Κίρκοβο από τον Μπόικο Μπορίσοφ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.