Αγωγος πετρελαιου Μπουργκας – Αλεξανδρουπολη

Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και φυσικό αέριο, δύο μεγαλόπνοα έργα στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης Καραμανλή μετά και από την επίσκεψη των προέδρων Βουλγαρίας και Ρωσίας. Δυο έργα που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην οικονομική ανάπτυξη. Δύο έργα που διστακτικά βλέπει ο κόσμος της Αλεξανδρούπολης και γενικότερα της Θράκης μια που τα προβλήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα διαγράφονται στον ορίζοντα. Για ελλιπής πληροφόρηση στα ενεργειακά θέματα που αφορούν την περιοχή και τα συγκεκριμένα έργα κάνουν λόγω οι 3 υποψήφιοι για τον δήμο Αλεξανδρούπολης Γιώργος Αλεξανδρής, Γιάννης Λασκαράκης και Χρήστος Κούρτης. Ο κ. Αλεξανδρής φέρει το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών μια και είναι δήμαρχος της γειτονικής πόλης. Η ιστορική γεωπολιτική σημασία των έργων αυτών που καθυστερεί εδώ και 10 χρόνια περίπου για να δούμε εμφανή τα αποτελέσματά της, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από κοινωνικές ομάδες και σωματεία για τα αναμενόμενα προβλήματα που θα επέλθουν. Ο κόσμος της Θράκης περιμένει από τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και της κυβέρνησης αυτά τα προβλήματα να εξαλειφθούν και να μηδενιστούν. Συζητήσεις επί των συζητήσεων και αναλύσεις επί των αναλύσεων σε διάφορα πάνελ στην τηλεόραση είναι η μοναδική ενημέρωση που έχουν οι άμεσα αποδέκτες από την ολοκλήρωση των έργων αυτών και δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους κατοίκους. Οι τρις άνδρες, Αλεξανδρής, Λασκαράκης και Κούρτης κατέθεσαν την άποψη τους για το θέμα αυτό στην εκπομπή «Υψηλές Πτήσεις Ενημέρωσης» με την ιδιότητα του υποψηφίου δημάρχου.

Γιώργος Αλεξανδρής : «Η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει τα μεγαλύτερα οφέλη!»

ΠτΘ: Πώς αξιολογείται τις εξελίξεις στο θέμα του αγωγού Μπουργκάζ –Αλεξανδρούπολης κ. Αλεξανδρή;

Γ.Α.:
Είναι ένα θέμα που αφορά την περιοχή μας. Το ενδιαφέρων είναι έντονο αλλά επειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια είμαστε πλέον λίγο δύσπιστοι. Από την στιγμή που επιτεύχθηκε μια πολιτική συμφωνία νομίζω ότι δρομολογείται το όλο θέμα παρ’ όλους τους δισταγμούς που έχουμε. Δισταγμούς που αφορούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τους οποίους δεν θελήσαμε να τους αναδείξουμε για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στην πολιτεία. Δεν κάναμε ημερίδες πάνω προβλήματα που μπορεί να επέλθουν γιατί πιστεύουμε ότι τα αρνητικά θα είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα οφέλη που αναμένουμε. Είμαι ξεκάθαρος, έχω αλληλογραφήσει με τον υπουργό τον κ. Σιούφα όπου τόνισα ότι η Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να είναι αποδέκτης του αγωγού, δηλαδή θα πρέπει να έχει όλα τα ανταποδοτικά οφέλη. Σε αυτό θα είμαστε απόλυτοι, διεκδικητικοί γιατί δεν είναι νοητό να είναι αποδέκτης η Αλεξανδρούπολη και τα ανταποδοτικά να φεύγουν σε πανελλαδική εμβέλεια. Πιστεύω ότι θα δικαιούται το μεγαλύτερο ποσοστό αν όχι όλο και η ευτυχής συγκυρία είναι ότι η Αλεξανδρούπολη με το Μπουργκάζ είναι αδερφοποιημένη.

ΠτΘ: Μέσα από τις επαφές που έχετε κατά καιρούς με τον κόσμο της Αλεξανδρούπολης κ. Αλεξανδρή ποια είναι η άποψής τους για το έργο αυτό;

Γ.Α.:
Το περιμένει αλλά όπως είπα και πριν όχι με ενθουσιασμό γιατί ξέρουν ότι θα υπάρχουν προβλήματα και ελπίζω να είναι ελάχιστα.

ΠτΘ: Έχουν κατατεθεί κατά καιρούς διάφορες διαμαρτυρίες και ενστάσεις από σωματεία που αντιδρούν στο έργο για τους περιβαλλοντικούς λόγους που αναφερόμαστε.

Γ.Α.:
Φυσικό και επόμενο είναι να υπάρχουν αντιδράσεις παρόλα αυτά τονίζω και πάλι την εκτίμησή μου ότι τα αρνητικά θα είναι κατά πολύ λιγότερα από τα θετικά.

ΠτΘ: κ. Αλεξανδρή ένα άλλο μεγαλόπνοο έργο είναι αυτό του φυσικού αερίου.

Γ.Α.:
Ο αγωγός του φυσικού αερίου κατασκευάζεται, ήδη ενώνεται η Αλεξανδρούπολη με την Κομοτηνή και στην τελική του ευθεία είναι το κομμάτι Κήποι – Αλεξανδρούπολη.

Γιάννης Λασκαράκης: « Σε άγνοια επί των θεμάτων αυτών ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης»

ΠτΘ: κ. Λασκαράκη πώς κρίνεται τις εξελίξεις στο θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάζ- Αλεξανδρούπολης μέσα από την δική σας πολιτική ματιά αλλά και της εφημερίδας «Η γνώμη» σαν εκδότης της.

Γ.Λ.:
Κατά την γνώμη μου ο δήμος θα πρέπει να έχει άποψη πάνω σε αυτό το θέμα, ο δήμος θα πρέπει να επιβάλει τους φόρους του γιατί αυτός θα δεχτεί τις συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτό φωνάζουμε εμείς εδώ και μέρες ότι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ο κ. Αλεξανδρής βρίσκεται σε άγνοια σε ένα τόσο σημαντικό θέμα στο οποίο κρίνεται το μέλλον της Αλεξανδρούπολης ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί καθώς και στον τουρισμό και στην αλιεία. Τα προβλήματα δεν είναι γνωστά ακόμα, υπάρχει μία μεγάλη ασάφεια όπως για παράδειγμα ακόμα παραμένει άγνωστο το θέμα εκφόρτωσης του πετρελαίου στα τάνκερς, με ποιες συνθήκες ασφάλειας θα γίνεται αυτή εκφόρτωση, παράμετροι άγνωστοι – παράμετροι απροσδιόριστοι και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή ενημέρωση, οι συμφωνίες γίνονται εν κρυφτό και ελάχιστοι γνωρίζουν τι γίνεται.

ΠτΘ: Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λασκαράκη δεν ήταν πλήρως ενημερωμένος επί του θέματος κάτι που τονίσατε κι εσείς λίγο πριν, παρόλα αυτά όμως δεν θα έπρεπε να γίνει κάτι πιο δυναμικό για την καλύτερη ενημέρωση;

Γ.Λ.:
Μα ο δήμαρχος δεν «σήκωσε» το θέμα, το άφησε να περάσει έτσι, σαφώς και χρειάζεται δυναμικότερη κινητοποίηση όχι τόσο του κόσμου αλλά τον τοπικών φορέων και αν δούμε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα που θα θέλαμε, τότε μπορούμε να κάνουμε λόγω για μαζική απαίτηση στην ενημέρωση.

ΠτΘ: κ. Λασκαράκη θα ήσασταν θετικός σε μία συνεργασία με τους υπολοίπους υποψηφίους για τον δήμο πάνω στα ζητήματα αυτά;

Γ.Λ.:
Σαφώς και είμαι θετικός αλλά το θέμα είναι να υπάρξει συνεργασία με αυτούς που έχουν την ενημέρωση.

ΠτΘ: Βαρυσήμαντο έργο επίσης και το φυσικό αέριο.

Γ.Λ.:
Όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι πάνω στον ενεργειακό τομέα. Φαίνετε ότι η Ρωσία θέλει να αποκτήσει ένα μονοπώλιο στην Ευρώπη και βέβαια λογικό είναι να αντιδράσει η Αμερική. Η δικής μας στάση απέναντι σε αυτά θα πρέπει να είναι ουδέτερη και να μπορεί να συμβιβάζει τις αντιπαραθέσεις, αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Θα πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μία νησίδα στον χάρτη και εκεί θα φανεί ο ρόλος της κυβέρνησης και το πώς θα διαχειριστεί τα θέματα αυτά.

Χρήστος Κούρτης: « Να ζητήσει ο καθένας μόνος του, την ενημέρωση»

ΠτΘ: Θα θέλαμε κ. Κουρτή και την δική σας άποψη για το θέμα του πετρελαιαγωγού.

Χ.Κ.:
Είναι ένα μεγάλο έργο πανελλαδικής σημασίας. Το θέμα αυτό κουβεντιάζετε εδώ και πολλά χρόνια και βλέπουμε τώρα μετά την επίσκεψη των προέδρων της Βουλγαρίας και Ρωσίας με τον κ. Καραμανλή να παίρνει σάρκα και οστά. Σε αυτά τα έργα οι τοπικοί παράγοντες θα πρέπει να είναι θετικοί με την έννοια ότι θα αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες, θα μειωθεί η ανεργία και γενικότερα θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.

ΠτΘ: Για ελλιπή ενημέρωση κάνουν λόγω συνυποψήφιοι σας στον δήμο Αλεξανδρούπολης, τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό;

Χ.Κ.:
Το θέμα της ενημέρωσης είναι ένα ουσιαστικό ζήτημα, όμως ο καθένας θα πρέπει να ενημερωθεί και να αναζητήσει την ενημέρωση μόνος του. Ζούμε σε μία εποχή που υπάρχουν προβλήματα αλλά αν δεν προσπαθήσουμε μόνοι μας δεν θα ενημερωθούμε ποτέ.

ΠτΘ: Έχω την εντύπωση ότι από την πλευρά της κυβέρνησης θα έπρεπε να γίνει μία ενημέρωση πάνω στο θέμα αυτό.

Χ.Κ.:
Έχετε δίκιο αλλά από την στιγμή που δεν υπάρχει η πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για ενημέρωση θα πρέπει εμείς οι ίδιοι από την στιγμή που ενδιαφερόμαστε επί του θέματος να αναζητήσουμε την ενημέρωση. Ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος για την διασφάλιση των τοπικών συμφερόντων, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να ενημερωθεί, υπάρχουν φορείς όπου μέσα από την εμπειρία και την επιστημονική τους κατάρτιση μπορεί να ενημερωθεί ο δήμαρχος αλλά και όλοι μας. Κάθε μεγαλόπνοο έργο έχει τους δικούς του κινδύνους με περιβαλλοντικά και όχι μόνο προβλήματα. Εμείς σαν παράταξη θα αναζητήσουμε μια πλήρη ενημέρωση αλλά εκτός από αυτό μετά της εκλογές αν εκλεγούμε θα διοργανώσουμε ειδική ημερίδα για το θέμα του αγωγού έτσι ώστε να ενημερωθεί και ο κόσμος από τους ειδικούς επιστήμονες που θα την πλαισιώσουν.

ΠτΘ: Η άποψή σας για το φυσικό αέριο ποια είναι κ. Κούρτη;

Χ.Κ.:
Είναι θετικό το έργο αυτό για όλη την τοπική κοινωνία αλλά και σε αυτό το θέμα θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να προσέξει τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.