Αγωγος 11,8 χμ. θα φερνει νερο στην Κομοτηνη απο το φραγμα της Γρατινης

Δυναμική είσοδο στο καινούργιο ΕΣΠΑ επιχειρεί η ΔΕΥΑΚ

Δυναμικά επιχειρεί να μπει στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ η ΔΕΥΑ Κομοτηνής, υποβάλλοντας τρεις προτάσεις χρηματοδότησης έργων, συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, στο πρώτο μέτρο που άνοιξε σχετικά με υποδομές ύδρευσης. Το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης, που συνεδρίασε την προηγούμενη Τετάρτη, ενέκρινε την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020» για τα εξής τρία έργα: α) Κατασκευή τροφοδοτικού αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα της Γρατινής στις εγκαταστάσεις του κεντρικού υδραγωγείου της ΔΕΥΑΚ, β) Ανέγερση εγκατάστασης επεξεργασίας πόσιμου νερού (ταχυδιυλιστήριο), και γ) Ύδρευση οικισμών Δημοτικής Ενότητας Νέου Σιδηροχωρίου (Φάση Γ ́).

Στα 6.500.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του τροφοδοτικού αγωγού

Με το πρώτο έργο θα επιχειρηθεί να γίνει πράξη αυτό, που προ τριετίας περίπου είχε εξαγγελθεί και ξεκινήσει να σχεδιάζεται, η τροφοδοσία δηλαδή με πόσιμο νερό των νοικοκυριών της πόλης και των πέριξ αυτής οικισμών από το φράγμα της ΔΕΗ στην περιοχή της Γρατινής. Κύρια παρέμβαση του σχεδιαζόμενου έργου θα είναι η κατασκευή ενός αγωγού μήκους 11.800 μέτρων, που θα μεταφέρει το νερό από τη Γρατινή στο υδραγωγείο της ΔΕΥΑΚ, στην περιοχή των στρατώνων. Ο προϋπολογισμός του μεγαλόπνοου αυτού έργου ανέρχεται σε 6.500.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Νέο υδραγωγείο για ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του πόσιμου νερού

Το δεύτερο έργο, που προσδοκάται να υλοποιηθεί ταυτόχρονα με το πρώτο, έχει να κάνει με την ποιοτική αναβάθμιση του πόσιμου νερού, που καταναλώνουν τα νοικοκυριά στην πόλη της Κομοτηνής και στους γύρω οικισμούς. Αυτό θα επιτευχθεί με την κατασκευή νέας εγκατάστασης επεξεργασίας πόσιμου νερού στο υδραγωγείο της ΔΕΥΑΚ.  Η νέα εγκατάσταση, που έχει σχεδιαστεί με μέγιστη δυναμικότητα 600 m3/h για την Α’ Φάση λειτουργίας του έργου και 800 m3/h για την Β’ Φάση αντίστοιχα, εκτιμάται θα καλύπτει επαρκώς τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις κατανάλωσης νερού. Επιπλέον, με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών και αυτοματισμού, που θα ενσωματωθούν στο υπό μελέτη έργο, θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος στην ποιότητα του προς τελική κατανάλωση πόσιμου νερού. Η εγκατάσταση διύλισης θα στεγάζεται στην υπάρχουσα θέση του υδραγωγείου Κομοτηνής, σε νέο κτήριο από μεταλλικό σκελετό με πλαγιοκάλυψη και επιστέγαση από πάνελ πολυουρεθάνης. Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται στο ύψος των 2.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Κατασκευή αγωγών και νέες γεωτρήσεις στη δημοτική ενότητα Νέου Σιδηροχωρίου

Το τρίτο έργο, που προτείνεται για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής που ακολούθησε η ΔΕΥΑ Κομοτηνής τα προηγούμενα χρόνια, η οποία ήθελε τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης στους πρώην «καποδιστριακούς» δήμους, με κύριο χαρακτηριστικό την αντικατάσταση των παλιών αγωγών ύδρευσης. Ο λόγος λοιπόν για το έργο με τίτλο «Ύδρευση οικισμών Δημοτικής Ενότητας Νέου Σιδηροχωρίου (Φάση Γ ́)», το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγών και δύο νέων γεωτρήσεων για την ύδρευση των οικισμών Αγίων Θεοδώρων, Μεγάλου Δουκάτου, Μικρού Δουκάτου και Καλαμόκαστρου. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ, με ΦΠΑ.

18 μήνες το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των έργων

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω έργα, αφού με το καλό εξασφαλίσουν το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, στο κατασκευαστικό τους κομμάτι θα απαιτήσουν ένα χρονικό διάστημα υλοποίησης γύρω στους 18 μήνες.

Δημήτρης Καρασταύρου
 
«Όλος ο σχεδιασμός είχε ένα πλάνο από την αρχή, δεν έγινε τίποτα τυχαία»

«Όλος ο σχεδιασμός είχε ένα πλάνο από την αρχή, δεν έγινε τίποτα τυχαία», σημείωσε ο πρόεδρος, κ. Δημήτρης Καρασταύρου, μιλώντας «ΠτΘ» με την ευκαιρία της υποβολής των παραπάνω προτάσεων στο καινούργιο ΕΣΠΑ. «Από τη στιγμή που εντάχθηκαν τα προηγούμενα έργα στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο», εξήγησε, «ξεκινήσαμε να συζητάμε τι θα κάνουμε την επόμενη προγραμματική περίοδο». «Από τότε, πριν από 3 χρόνια περίπου», συνέχισε, «είχαμε ξεκινήσει τις μελέτες για να ωριμάσουμε τα καινούργια αυτά έργα. Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο βάλαμε τα δυνατά μας και κάναμε την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, που ήταν προβληματικά. Τώρα έμειναν πολύ λίγα προς αντικατάσταση. Κι αυτά τα ωριμάζουμε τώρα, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να αναβαθμίσουμε ποιοτικά και ποσοτικά το υδραγωγείο, που καλύπτει κατά κύριο λόγο την πόλη της Κομοτηνής και τους κοντινούς οικισμούς. Και αυτό το πετυχαίνουμε, μεταφέροντας νερό από το φράγμα της Γρατινής στο υδραγωγείο μας. Και επειδή και το υδραγωγείο μας είναι παλιό, θα κατασκευάσουμε ένα νέο υδραγωγείο που με σύγχρονο τρόπο θα επεξεργάζεται το νερό, ώστε να αναβαθμίσουμε και την ποιότητα του νερού. Γιατί δεν είχε νόημα να κάνεις πρώτα το υδραγωγείο, για να έχεις καλύτερη ποιότητα, και αυτή η ποιότητα να αλλοιώνεται κατά το πέρασμα του νερού μέσα από τους αγωγούς. Οπότε πρώτα κάναμε τους αγωγούς και αφού εξασφαλίσαμε ότι έχουμε καινούργιους αγωγούς, που δεν αλλοιώνουν την ποιότητα και δεν υποβαθμίζουν τα χαρακτηριστικά του νερού, τώρα κάνουμε και το υδραγωγείο, ώστε να ανεβάσουμε ακόμα ψηλότερα τον πήχη σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του νερού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.