Αγωγη για τη μονιμοποιηση τους καταθετουν 37 συμβασιουχοι του ΚΕΜΕΑ

Επιφυλακτικός ο Δήμος Κομοτηνής γιατί θα επιβαρύνει τα οικονομικά του τη στιγμή που υπάρχει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ

Το θέμα της αγωγής 37 συμβασιούχων στο ΚΕΜΕΑ, και συγκεκριμένα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής, που προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ τα τελευταία χρόνια μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», μέσα από την οποία ζητούν να γίνουν συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Τετάρτη. 

Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό βρεφονηπιοκόμοι –νηπιαγωγοί και μάγειρες προσλαμβάνονται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Με αυτό τον τρόπο απασχολούνται στο Δήμο σχεδόν 50 άτομα, με 37 από αυτούς να ετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγή, με την οποία ζητούν να γίνουν συμβασιούχοι αορίστου χρόνου.

Για αυτό και, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο δικηγόρος τους παρέστη στο συμβούλιο, ζητώντας να αποδεχθεί ο Δήμος ότι πραγματικά καλύπτουν τις ανάγκες του Δήμου, να είναι σύμφωνοι με την αγωγή, και αυτή να κατατεθεί στην Αθήνα. 

Οικονομική δυσχέρεια από τυχόν μονιμοποίηση

Το πρώτο και το τρίτο αίτημα ήταν γενικώς αποδεκτά, εκεί όμως που ο Δήμος έχει πρόβλημα, είναι η συμφωνία τους με την αγωγή, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική περίοδο.

«Σίγουρα οι άνθρωποι, με τις αλλεπάλληλες συμβάσεις που κάνουν καλύπτουν ανάγκες του Δήμου, και δη του ΚΕΜΕΑ, όμως ο προβληματισμός μας είναι αν μπορούν να είναι αορίστου αυτή τη στιγμή» σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Για αυτό και θεωρεί πρόσκαιρο να πουν σε μια ομάδα ανθρώπων, τη στιγμή που υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις θέσεις τουλάχιστον μέχρι το 2023, να εγγραφούν στα μητρώα του Δήμου, που θα πρέπει να καταβάλλει και την αντίστοιχη μισθοδοσία.

«Αυτή τη στιγμή αδυνατεί ο Δήμος να επωμιστεί τη μισθοδοσία αυτών των υπαλλήλων» σημείωσε, για αυτό και λήφθηκε η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο να αναγνωρίσουν πως καλύπτουν τις ανάγκες του ΚΕΜΕΑ, αλλά δεν μπορούν να συναινέσουν στην αγωγή, η επιτυχής έκβαση της οποίας θα επιβαρύνει το Δήμο.

Αν το πρόγραμμα δεν συνεχιστεί μετά το 2023, τότε ο Δήμος θα μπει μπροστά για να βοηθήσει, και μάλιστα σε συνεννόηση με όλους τους δήμους της χώρας, μιας και η λήξη του θα τους επηρεάσει όλους.

«Εκεί λοιπόν θα πιέσουν όλοι οι Δήμοι μαζί, ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις» και θα διεκδικήσουν πόρους ώστε να καλυφθεί η μισθοδοσία τους και να γίνουν αορίστου χρόνου στο Δήμο.

Μάλιστα ο κ. Γκαράνης σημείωσε πως αν ο Δήμος αποδεχθεί και με τα τρέχοντα δεδομένα κάνε τη μετάβαση σε αορίστου χρόνου, αφενός δεν θα μπορεί να απορροφήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αφετέρου αν γίνει κίνηση μαζικής μονιμοποίησης μετά από πίεση των Δήμων, δεν θα μπορεί να διεκδικήσει επιπλέον πόρους από την κεντρική κυβέρνηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.