Αγνωστο το μελλον των αθλητικων εργων του «Ελλαδα 2004» στις Σαπες

Τους προβληματισμούς της σχετικά με τα έργα ύψους 750 εκατ. δρχ. ή 2,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» -που είχαν εξασφαλιστεί για το Δήμο Σαπών, όπως και σε άλλους δήμους της ελληνικής περιφέρειας το έτος 2002, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων- εκφράζει δια του επικεφαλής της Ντίνου Χαριτόπουλου η αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου Σαπών, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ορφανού στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Χαριτόπουλο, κατά την εν λόγω επίσκεψη δεν έγινε καμία αναφορά στα έργα του Δήμου που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004». Ο δήμαρχος Σαπών Γιώργος Πιλιλίτσης, ερωτώμενος σχετικά μ’ αυτό το θέμα, ισχυρίστηκε ότι «σε κανένα δήμο δεν πρόκειται να εκτελεστούν τα έργα του «Ελλάδα 2004» στηριζόμενος στις σχετικές πληροφορίες που διαθέτει.

Ντίνος Χαριτόπουλος, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Σαπών: «Δεν έγινε καμία αναφορά στα έργα του Δήμου που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004»

Την απορία της παράταξής του μετέφερε στον ΠτΘ ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, τονίζοντας ότι «μας προκάλεσε εντύπωση ότι στην επίσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Ορφανού στις Σάπες δεν έγινε καμιά αναφορά στα έργα του Δήμου που είχαν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για τα αθλητικά έργα «Ελλάδα 2004», ύψους 750 εκατ. δρχ. ή 2,5 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Χαριτόπουλος
υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο του 2002 είχαν εγκριθεί σημαντικά αθλητικά έργα, όπως

• εκσυγχρονισμός του Εθνικού Σταδίου (190 εκατ. δρχ.),

•κατασκευή αθλητικού κέντρου στον Οικισμό Παλιννοστούντων (116 εκατ. δρχ.),

•δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε Γυμνάσιο και Λύκειο (50 εκατ. δρχ.),

•δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Δενδράκι και σε άλλες περιοχές του Δήμου (περίπου 50-60 εκατ. δρχ.),

•ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου βαρέων αθλημάτων (130 εκατ. δρχ.) και

•κατασκευή σκοπευτηρίου Σαπών (200 εκατ. δρχ.).

«Αυτά τα έργα έπρεπε να είχαν εκτελεστεί»,
όπως ισχυρίστηκε ο κ. Χαριτόπουλος, ο οποίος διερωτάται για το μέλλον αυτών των έργων. «Εφόσον δεν υπήρξε και δεν δόθηκε αυτή η χρηματοδότηση μετέπειτα στο Δήμο, σημαίνει ότι ή έχουν χαθεί τα χρήματα ή έχουν μεταφερθεί κάπου άλλου ή το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί στο μέλλον. Αν ήταν να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα ή ένα μέρος του, πιστεύω ότι κ. Ορφανός θα το είχε ανακοινώσει στις Σάπες. Δυστυχώς, δεν το ακούσαμε αυτό, γι’ αυτό διατυπώνουμε και τις επιφυλάξεις μας και την απορία μας για το τι έγιναν αυτά τα χρήματα. Τα χρήματα αυτά είχαν εγκριθεί το 2002, συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό του 2003, στον προϋπολογισμό του 2004 και αναμέναμε να εκτελεστούν. Δεν έφτασε όμως η χρηματοδότηση, ενώ σε κάποιους άλλους δήμους έγινε ένα τμήμα αυτών των έργων».

Επίσης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στις εξαγγελίες του κ. Ορφανού για κάποιες αθλητικές παρεμβάσεις στο Δήμο Σαπών, δεν παρέλειψε να διατυπώσει τους προβληματισμούς του σχετικά μ’ αυτές, οι οποίες όπως τόνισε είναι πολύ μικρότερου προϋπολογισμού από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004». «Μας προβληματίζει η ανακοίνωση του κ. Ορφανού για αυτά τα έργα, τα οποία είναι πολύ μικρότερα από τα εξασφαλισμένα στο Εθνικό Στάδιο Σαπών. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Σάπες ο κ. Ορφανός εξήγγειλε κάποια έργα για αθλητικές υποδομές στην περιοχή, όπως είναι η κατασκευή κουρασάν για το γήπεδο. Εμείς διαφωνούμε για το κουρασάν, καθώς πρέπει να γίνει ταρτάν στο γήπεδο, διότι δεν υπάρχουν πλέον σύγχρονα γήπεδα με κουρασάν. Εξήγγειλε επίσης τον ηλεκτροφωτισμό και τις συντηρήσεις των αποδυτηρίων, με τα οποία συμφωνούμε. Όλα αυτά είναι πολύ καλά αν θεωρηθεί ότι είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι διαφορετικό ή κάτι παραπάνω από το πρόγραμμα του «Ελλάδα 2004». Στη μελέτη που υπήρχε για το Εθνικό Στάδιο Σαπών περιλαμβανόταν το ταρτάν, ο χορτοτάπητας, γήπεδο μέσα μπάσκετ-βόλεϊ-χάντμπολ και συντηρήσεις και αναβαθμίσεις των αποδυτηρίων, καθώς και της περίφραξης. Αυτά δεν ακούστηκαν από τον κ. Ορφανό».

Γιώργος Πιλιλίτσης, δήμαρχος Σαπών: «Σε κανένα δήμο δεν πρόκειται να εκτελεστούν τα έργα του «Ελλάδα 2004»

Ο δήμαρχος Σαπών Γιώργος Πιλιίτσης, διερωτώμενος σχετικά μ’ αυτό το θέμα, ισχυρίστηκε ότι «σε κανένα δήμο δεν πρόκειται να εκτελεστούν τα έργα του «Ελλάδα 2004» βασιζόμενος στις σχετικές πληροφορίες που διαθέτει. «Αυτές οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε γίνει μελέτη και ήταν κομμάτι τότε του προγράμματος «Ελλάδα 2004» που θα χρηματοδοτούνταν. Οι ενέργειες δεν είχαν γίνει και τα έργα του «Ελλάδα 2004» σταμάτησαν πανελλαδικά. Μόνο όσοι δήμοι είχαν ενταχθεί πριν το 2003 χρηματοδοτήθηκαν, ενώ όσοι δεν είχαν ενταχθεί πριν το 2003 με μελέτες, δεν έγινε τίποτα. Δεν έγινε κανένα έργο πανελλαδικά», είπε ο κ. Πιλιλίτσης, τονίζοντας ότι ο Δήμος Σαπών δεν φέρει ευθύνη για τα έργα που δεν έγιναν. «Δεν είναι υπαιτιότητα του Δήμου Σαπών που σταμάτησαν τα έργα».

Ο κ. Πιλιλίτσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» «δεν έχει σχέση με τις εξαγγελίες του κ. Ορφανού» κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή. «Εμείς απλώς προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον κ. Ορφανό για να του θέσουμε τα αναγκαία θέματα, όπως είναι ο ηλεκτροφωτισμός, το κουρασάν, η βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων που υπάρχουν μέσα, καθώς επίσης και χρήματα για παρεμβάσεις στο χώρο του γηπέδου των Ποντίων».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.