Αγνωστο το μελλον για τα ηλεκτρονικα τσιγαρα

Στάση αναμονής τηρούν ατμιστές και πωλητές στη Κομοτηνή, ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου που επιβάλλει περιορισμούς και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Στάση αναμονής κρατούν τόσο οι χρήστες, όσο και οι πωλητές ηλεκτρονικών τσιγάρων, όσο αφορά τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση στη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά και στη ρύθμισή τους.
 
Το νομοσχέδιο για τα καπνικά που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, και θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, επιφέρει αλλαγές στο θέμα του ηλεκτρονικού καπνίσματος, περιορίζοντάς το αλλά και προβλέποντας επιπλέον κανόνες για τους πωλητές ηλεκτρονικών τσιγάρων.
 
Πλέον, οι εταιρείες που εμπορεύονται ηλεκτρονικά τσιγάρα οφείλουν να καταθέσουν φάκελο σχετικά με τις προδιαγραφές με τις οποίες ρυθμίζεται η περιεκτικότητα του υγρού σε νικοτίνη. Εφόσον λάβουν την έγκριση από το υπουργείο Υγείας, μόνον τότε το προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ασφαλές για το κοινό που το προμηθεύεται, καθώς έτσι μπαίνει και η σφραγίδα ότι τηρούνται οι προδιαγραφές που τίθενται για την κυκλοφορία του.
 
Επιπλέον το νομοσχέδιο επιφέρει και περιορισμούς στις ποσότητές, με μια περίοδο προσαρμογής στους περιέκτες των 10 ml, ενώ εξισώνει τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από ατμιστές, όπως χαρακτηρίζονται οι χρήστες του, με τη χρήση του κανονικού σε δημόσιους χώρους.
 

Όπως σημείωσε η υπεύθυνη του καταστήματος Join Club Store Κομοτηνής κ. Μαίρη Αναγνωστοπούλου, το τελευταίο διάστημα, από τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου πριν από το καλοκαίρι, υπάρχει μια στάση αναμονής από πλευράς ατμιστών, ενόψει και των αλλαγών.
 
Παρόλα αυτά όμως είναι πολλοί αυτοί που έχουν περάσει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, με δεδομένο ότι οι συσκευές πλέον έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε σημεία όπως η αυτονομία, η ποιότητά της συσκευής κ.α. καλύπτοντας και τους πλέον απαιτητικούς χρήστες.
 
Πάντως η κ. Αναγνωστοπούλου θεωρεί ότι το νομοσχέδιο έχει και θετικές προβλέψεις, μιας και προβλέπει πιστοποίηση, ξεκαθαρίζοντας λίγο την κατάσταση στο θέμα των πιστοποιημένων περιεκτών νικοτίνης, κάτι που θα είναι καλύτερο για τους χρήστες.
 
Παρόλα αυτά ο επικείμενος περιορισμός, μαζί με τον επικείμενο επιπλέον φόρο που αναμένεται να εφαρμοστεί, καθιστά άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί η αγορά.  Θα πρέπει βέβαια να ληφθεί υπόψη πως ένα από τα «ατού» του ηλεκτρονικού τσιγάρου μέχρι τώρα ήταν η δυνατότητα χρήσης του σε όλους τους χώρους, αν και η ελλιπής, που αγγίζει την ανύπαρκτη, εφαρμογή της απαγόρευσης του κλασικού καπνίσματος, δεν «έσπρωχνε» και πολλούς σε αυτό.
 
Τέλος αξίζει να τονιστεί πως διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετική προσέγγιση στο επίπεδο απαγόρευσης της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους, με κάποιες να το περιορίζουν μόνο σε χώρους όπως σχολεία ή νοσοκομεία, άλλες να το επιτρέπουν μόνο με σήμανση, ενώ υπάρχουν χώρες που έχουν απαγορεύσει εντελώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως η Βραζιλία, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.