Αγκαλιαζει την προσομοιωση Περιφερειακου συμβουλιου η ΠΑΜΘ

Τη δέσμευση της Περιφέρειας να είναι αρωγός σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία μετέφερε στην οργανωτική επιτροπή ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρ. Μέτιος

Την απόλυτη στήριξή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην προσομοίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Μαΐου στην Κομοτηνή μετέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος την Τετάρτη 15 Μαΐου σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε από κοινού με την Οργανωτική επιτροπή της Προσομοίωσης.
 
Όπως έχουμε αναφέρει πρόκειται για μια πρωτοβουλία νέων φοιτητών, που διεξάγεται για πρώτη φορά πανελλαδικά σε συνδιοργάνωση του Ε.Ο.Π.Ε. και το νεανικό τμήμα αυτού (Ε.Ο.Ν.Ε.Π.Ε.) και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής.
Στη δράση συμμετέχουν περίπου 80 φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, που θα αναλάβουν τους ρόλους των περιφερειακών συμβούλων, του διοικητικού προσωπικού, του προεδρείου και του Περιφερειάρχη.
 
Μάλιστα δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να παρέμβουν θα έχουν και αιρετοί που μπορεί να είναι παρόντες κατά τις εργασίες. Αξίζει να σημειωθεί πως για να μην υπάρξει σύγχυση με τις υπαρκτές περιφέρειες, η Περιφέρεια στην προσομοίωση θα ονομάζεται Αλεξάνδρεια, με τις Περιφερειακές Ενότητες να ονομάζονται Αμάσεια, Ιωνία, Δοράτης Αιολίδα και Ρωμυλία. 

Χρήστος Μέτιος «Δράσεις σαν και αυτή δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να καταθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους για διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν όλους»

Ο κ. Μέτιος εξέφρασε τη χαρά όλων των μελών της Περιφέρειας ΑΜΘ που μπορεί να βοηθήσει τους νέους φοιτητές να υλοποιήσουν αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει την εξοικείωση των νέων με την οργάνωση και λειτουργία της αυτοδιοίκησης και τελικά της ίδιας της δημοκρατίας.
 
Άλλωστε η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των νέων στην κατεύθυνση της συμμετοχής τους στα κοινά αποτελεί στόχο της διοίκησής της Περιφέρειας, γιατί θεωρεί πολύ σημαντικό οι νέοι να μυούνται από νωρίς στην ενασχόληση με τα κοινά και να έρχονται σε επαφή με τα όργανα λήψεως αποφάσεων, που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο.
 
Ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για πολυμελή όργανα διευρυμένων αρμοδιοτήτων, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Μέτιος θεωρεί ακόμη πιο σημαντικό και ενδιαφέρον το εγχείρημα της προσομοίωσης εκ μέρους των φοιτητών. «Με την προσομοίωση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου προσφέρουμε τη δυνατότητα απόκτησης εμπειρίας γύρω από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων» επισήμανε, τονίζοντας πως οι αποφάσεις της κεντρικής Κυβέρνησης επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τη ζωή μας, αλλά οι αποφάσεις και των δύο βαθμίδων της αυτοδιοίκησης επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας όπως και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αναπτύσσουμε τις δραστηριότητές μας.
 
«Δράσεις σαν και αυτή εκτός από την εξοικείωση των νέων με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις συνεδριάσεις των οργάνων, δίνουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους για διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν όλους» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά τη ολοκλήρωση της προσομοίωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν καταφέρει να σχηματίσουν μια καλή εικόνα των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διαδικασία συζήτησης και λήψης αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
 
Όσο για τη διοίκηση της Περιφέρειας, θεωρεί πως θα πρέπει να λάβουν υπόψη το πνεύμα και τις τοποθετήσεις των νέων επιστημόνων ώστε να προωθήσουν δράσεις και προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.
 
Ευχήθηκε δε για τη συνέχεια και την καθιέρωση του εγχειρήματος αυτού σε θεσμό, με την προσδοκία να ελκύει το ενδιαφέρον και να συγκεντρώνει τη συμμετοχή όλο και περισσότερων φοιτητών, μιας και η διεύρυνση της συνεργασίας του πανεπιστημίου και της αυτοδιοίκησης είναι βασικός τους στόχος, πόσο μάλλον όταν εξυπηρετεί έναν τέτοιο εκπαιδευτικό σκοπό. «Ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεσμευόμαστε να είμαστε αρωγοί και συνεργάτες σε παρόμοιες αξιόλογες προσπάθειες» κατέληξε. 

Αλέξανδρος Ράδος «Οι φοιτητές του Δημοκριτείου θέλουν να συμμετέχουν προς επιπλέον γνώση τους και μόρφωσή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα»

Από την πλευρά της οργανωτικής επιτροπής ο επικεφαλής της κ. Αλέξανδρος Ράδος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μέτιο και την περιφέρεια γενικότερα για τη στήριξη που τους παρείχαν για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, τόνισε πως κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους για θέματα που αφορούν τους νέους αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, και στο τέλος αυτών των τριών ημερών θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα δώσουν στην διοίκηση της Περιφέρειας προς ενημέρωσή τους σχετικά με τις απόψεις των νέων επί των ζητημάτων που θα ασχοληθούν.
 
Αφού ευχαρίστησε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Γεωργία Βασιλείου, Κατερίνα Μανανά, Μαλαματένια Ματέα, Μαρία Αλεξίου και Χρήστο Δερβεντλή, τόνισε πως τα θέματα που θα θίξουν θα αφορούν την οικονομία, την παιδεία, τον πολιτισμό, γιατί «οι νέοι έχουν γνώσεις για θέματα που τους αφορούν και οι φοιτητές του Δημοκριτείου δεν ενδιαφέρονται πως θα τελειώσουν το πανεπιστήμιο και θα περάσουν καλά στην Κομοτηνή αλλά θέλουν να συμμετέχουν προς επιπλέον γνώση τους και μόρφωσή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.