Αγκαλιαζει τα διαχωριστικα με πλεξιγκλας και η Κομοτηνη

Τοποθετούνται σε διάφορους χώρους, προωθώντας την προστασία τόσο των εργαζόμενων όσο και των πελατών

Γιάννης Γυλός και Κοσμάς Χατζηιωαννίδης μιλούν για το ενδιαφέρον που υπάρχει στην περιοχή μας

  
Αυξημένη παρουσιάζεται η κίνηση για διαχωριστικά πάγκου, είτε από πλεξιγκλάς είτε από γυαλί, για όσα καταστήματα λειτουργούν αυτή την περίοδο, με στόχο την προστασία από τον κορωνοϊό, και στην Κομοτηνή.
 
Μάλιστα το ενδιαφέρον φαίνεται πως θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, όσο η αγορά αρχίζει να βγαίνει από τον «πάγο» και να κινείται ξανά, μιας και τα μέτρα προστασίας θα παραμείνουν εν ισχύ, είτε επίσημα είτε και ανεπίσημα. Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται μια έλλειψη από πλεξιγκλάς, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι κατασκευαστές (το προϊόν είναι αποκλειστικά εισαγόμενο) αδυνατούν να καλύψουν την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης.
 
Ο Παρατηρητής της Θράκης μίλησε με δύο επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, τον κ. Γιάννη Γυλό και τον κ. Κοσμά Χατζηιωαννίδη, που τονίζουν πως αφενός μεν το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί, αφετέρου πολλοί επαγγελματίες θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους την επόμενη περίοδο, ανάλογα και τις κινήσεις της κυβέρνησης και την γενικότερη κατάσταση.
 

Γιάννης Γυλός: «Είναι θέμα ατομικής ευθύνης πλέον, δεν περιμένει κάποιος να επιβληθεί ο κανόνας, σε πολλούς τομείς κινούνται από μόνοι τους»

 
Ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσουν να δουλεύουν, εξαρτάται και από το υλικό που έχει απομείνει στην αγορά σημείωσε ο κ. Γιάννης Γυλός, επισημαίνοντας πως ειδικά για το πλεξιγκλάς, επειδή δεν παράγεται στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή δεν εισάγεται καθόλου, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης που υπάρχει.
 
Μάλιστα έχει δεχθεί τηλέφωνα, ακόμα και από Αθήνα, μήπως μπορεί να εξυπηρετήσει με υλικό, ειδικά για κέντρα αισθητικής.
 
Παρόλα αυτά θα συνεχίσει να εξυπηρετεί την τοπική αγορά σε πρώτη φάση, και όσο τους επιτρέπει το υλικό που έχουν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης που υπάρχει είναι ότι και οι προμηθευτές τους έχουν ζητήσει, αν υπάρχει απόθεμα, να τους το επιστρέψουν αν μπορούν, ενώ με δεδομένο πως ακόμα και στις χώρες όπου υπάρχει παραγωγή και εργοστάσια ενδιαφέρονται για τα αποθέματα, δείχνει πως οι νέες εισαγωγές θα καθυστερήσουν. Ωστόσο, «εμείς είμαστε εξοπλισμένοι και πιστεύουμε πως μπορούμε να καλύψουμε την αγορά, ειδικά την Ροδόπη και την Ξάνθη όπου δραστηριοποιούμαστε» επεσήμανε ο κ. Γυλός,
 
Το ενδιαφέρον βέβαια είναι πολύ μεγάλο και από πολλές κατευθύνσεις, με κατασκευές να γίνονται ακόμα και στα ταξί, τοποθετώντας διαχωριστικό ανάμεσα στην μπροστά και την πίσω θέση. «Είναι θέμα ατομικής ευθύνης πλέον, δεν περιμένει κάποιος να επιβληθεί ο κανόνας, σε πολλούς τομείς οι ενδιαφερόμενοι κινούνται από μόνοι του, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όπως κομμωτήρια, αλλά και σε υπηρεσίες του δημοσίου» ανάφερε ο ίδιος.
 
Ερωτηθείς για την προτίμηση στο συγκεκριμένο υλικό ο κ. Γυλός εξήγησε πως το πλεξιγκλάς προτιμάται γιατί είναι ελαφρύ, και σε περίπτωση που θα σπάσει δεν θα κάνει μεγάλη ζημιά. Αντίθετα, οι γυάλινες κατασκευές είναι πιο βαριές, και χρειάζονται καλύτερη στερέωση, ενώ οι περισσότεροι θέλουν κάτι προσωρινό.
 
Ο ίδιος πάντως δεν θεωρεί πως, τουλάχιστον οι περισσότερες από τις κατασκευές που εγκαθιστούν αυτή την περίοδο, θα φύγουν μετά την πανδημία, γιατί αυτοί που τις χρησιμοποιούν κατάλαβαν, έστω και εξ ανάγκης, πως εξυπηρετούν πάρα πολύ και για πράγματα πέρα του κορωνοϊού.
 
Όσο για τα καταστήματα εστίασης, οι παρεμβάσεις δεν είναι ακόμα γνωστό πώς θα γίνουν, αν και φυσικά σε αυτά υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργούν, λόγω της εποχής, σε εξωτερικό χώρο, που αλλάζει λιγάκι τις ανάγκες. Παρόλα αυτά θεωρεί πως οποιουδήποτε υπάρχει ρεσεψιόν, θα τοποθετηθούν προστατευτικά, μιας και είναι θέμα υγιεινής.
 

Κοσμάς Χατζηιωαννίδης
«Όλοι ζητούν κάτι γρήγορο, φτηνό, γιατί θεωρούν ότι δεν θα είναι μόνιμο»

 
Το μεγάλο ενδιαφέρον από καταστήματα επιβεβαίωσε και  κ. Κοσμάς Χατζηιωαννίδης. Όπως εξήγησε ενδιαφέρον υπάρχει από πολλά καταστήματα, για προστατευτικά είτε από πλεξιγκλάς είτε για γυαλί, παρόλο που τα πράγματα είναι ακόμα συγκεχυμένα, γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και πού θα χρειάζεται προστατευτικό.
 
Παρόλα αυτά κάθε μέρα έχουν παραγγελίες και για τα δύο είδη. Ο ίδιος, ανάλογα και με την περίπτωση, συνιστά γυαλί, γιατί ως υλικό καθαρίζεται πιο εύκολα και δεν σκεβρώνει.
 
Όμως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πλεξιγκλάς, σημείωσε, γιατί αυτό που ακούγεται εδώ και 2 μήνες από τα ΜΜΕ είναι τα προστατευτικά από το υλικό αυτό.
 
Η μέτρηση γίνεται από αυτούς, και έχουν φύλλα από τα υλικά τα οποία κόβουν και προσαρμόζουν ανάλογα με την ανάγκη του κάθε πελάτη και τα εγκαθιστούν. Βέβαια αυτό είναι καινούρια εμπειρία για πολλούς, μιας και τέτοιου είδους προστατευτικά χρησιμοποιούνταν παλιότερα κυρίως από τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες στα γκισέ, και είναι άγνωστο πώς θα συνεχιστεί.
 
Αυτή τη στιγμή πολλοί περιμένουν να δουν πώς θα ανταποκριθεί η αγορά στο άνοιγμα, και θα κινηθούν ανάλογα. «Όλοι ζητούν κάτι γρήγορο, φτηνό, γιατί θεωρούν ότι δεν θα είναι μόνιμο» σημείωσε, παρόλο που ο ίδιος είναι επιφυλακτικός κατά πόσο δεν θα υπάρξει ανάγκη και αργότερα για τέτοιες κατασκευές.
 
Πάντως και αυτός επιβεβαίωσε πως υπάρχει πρόβλημα με τα αποθέματα του πλεξιγκλάς, μιας και το υλικό είναι εισαγόμενο και οι εταιρείες στο εξωτερικό φαίνεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.