«Αγιο Ορος και Θρακη»

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του 5ου Παραρτήματος της Θρακικής Επετηρίδας με θέμα: «Άγιο Όρος και Θράκη» παραχώρησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης στο Εντευκτήριο του Ομίλου το μεσημέρι της Τετάρτης, 4 Σεπτέμβρη. Ξεκινώντας την παρουσίαση, ο πάτερ Δημήτριος ανέφερε ότι το ΔΣ του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής αποφάσισε να αναλάβει την πρωτοβουλία οργάνωσης σειράς εκδηλώσεων με γενικό θέμα: «Αγιο Όρος και Θράκη» με διπλό στόχο την συμβολή στην επιστημονική έρευνα των σχέσεων του Αγίου Όρους και της Θράκης, καθώς και την ενημέρωση της κοινωνίας της Κομοτηνής και της ευρύτερης περιοχής γι΄ αυτές.

«Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του 1995 περιελάμβαναν ένδεκα ομιλίες εκλεκτών ερευνητών, καθώς και δύο εκθέσεις φωτογραφιών. Η έναρξη των εκδηλώσεων συνδυάστηκε με μία έκθεση φωτογραφιών από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, που είναι η δεύτερη σε τάξη Αγιορείτικη Μονή, η οποία έχει παρουσιάσει την πιο ζωηρή δράση προσφοράς στον κόσμο εκτός Αγίου Όρους. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μια έκθεση φωτογραφίας της Αγιορείτικης Φωτοθήκης, η οποία έχει συγκεντρώσει φωτογραφίες και αρνητικά φωτογραφιών από την αρχή παρουσίασης της φωτογραφικής τέχνης μέχρι σήμερα», μετέφερε ο π Δημήτριος Βασιλειάδης.

Όπως σημείωσε, η οργάνωση των εκδηλώσεων έγινε με την πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ομίλου υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.Δαμασκηνού και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Κίνητρο του Ομίλου μας ήταν το γεγονός ότι στις μέρες μας, όπως ζούμε την κατάσταση σήμερα, αλλά και στο παρελθόν, όπως το μαρτυρεί η παράδοση και οι ιστορικές πηγές, οι σχέσεις του Αγίου Όρους και της Θράκης είναι στενές. Άλλωστε δεν θα μπορούσαν να είναι και αλλιώς, αφού όπως λέει ο κ.Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Καθηγητής της Εθνολογίας, «η Θράκη είναι ο περίβολος της Κωνσταντινούπολης γιατί είναι κέντρο της ορθοδοξίας, του ελληνισμού και του ορθόδοξου μοναχισμού», τόνισε ο Πάτερ Δημήτριος, εξηγώντας πως «η Θράκη προσφέρει στο Άγιο Όρος τους νέους της, τους ανθρώπους της, τις εκλεκτές φυσιογνωμίες και δέχεται πνευματική προσφορά σε εκκλησιαστικό επίπεδο, αλλά και σε μορφωτικό».

Στη συνέχεια, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις εργασίες που καταχωρίζονται σ΄ αυτό τον τόμο, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής κ.Δημήτριος Βασιλειάδης σημείωσε: «Έχουμε ιστορικά ντοκουμέντα, τα οποία αποδεικνύουν σωρεία Θρακών που διέπρεψαν στο Άγιο Όρος, υπήρχε και μεγάλη προσφορά των υλικών μέσων από τη Θράκη προς το Άγιο Όρος, καθώς επίσης και των ακινήτων, στα οποία είναι και τα περίφημα Αγιορείτικα μετόχια. Μετόχια είναι περιουσιακά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές, ανήκουν στα μοναστήρια και χρησιμεύουν για την άντληση οικονομικών πόρων των Μονών.

Μάλιστα, στη Θράκη και σε όλες τις ελληνικές χώρες τα μετόχια ήταν μορφωτικά κέντρα στέγης και εστίας σχολικής μόρφωσης των υποδούλων, τότε που δεν υπήρχαν και πολλά σχολεία. Έτσι, έχουμε και αυτή την προσφορά του Αγίου Όρους μέσω των μετοχίων, αλλά και μέσω των Αγιορειτών, οι οποίοι δίδαξαν σε διάφορες σχολές της Θράκης
».

Μια άλλη σχέση και προσφορά του Αγίου Όρους προς τη Θράκη είναι οι κληρικοί, οι οποίοι ανδρώθηκαν πνευματικά στο Άγιο Όρος και στη συνέχεια ανέλαβαν εκκλησιαστικές θέσεις στη Θράκη και προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες.

Εξάλλου, μια ειδική κατηγορία προσώπων που συνδέουν τη Θράκη με το Άγιον Όρος, είναι οι άγιοι, οι οποίοι είτε ξεκίνησαν από το Όρος και διέπρεψαν στη Θράκη είτε αντιστρόφως, ξεκίνησαν από τη Θράκη και διέπρεψαν στον Άγιο Όρος.

Αναφερόμενος στις ομιλίες, ο π.Δημήτριος Βασιλειάδης τόνισε ότι από τις συνολικά 11 ομιλίες εκλεκτών ερευνητών στον τόμο αυτό καταχωρίζονται οι 10 διότι η 11η του αρχαιολόγου κ. Ακίππα Αγγέλου δεν συμπεριλαμβάνεται, διότι δεν υπάρχει.

Όσον αφορά στην καθυστέρηση της παρουσίασης του τόμου το 2002, ενώ οι εκδηλώσεις έχουν γίνει το 1995, ο π.Δημήτριος Βασιλειάδης ανέφερε πως «οφειλόταν σε δύο αιτίες, δηλαδή τεχνικές και οικονομικές, τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε εάν δεν εμφανίζονταν, ως από μηχανής θεός, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο διέθεσε ευγενικά γενναιόδωρη χορηγία, μέρος της οποίας χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη των δαπανών της έκδοσης».

Παρουσιάζοντας τους ομιλητές, οι οποίοι αποτελούν ένα σύνολο, προερχόμενο από διάφορους τόπους, και διάφορα πνευματικά ιδρύματα με διάφορες ιδιότητες, ο π.Δ.Βασιλειάδης τους ανέφερε με τη σειρά παρουσίασης των εισηγήσεων τους στον τόμο: «Εισήγηση του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη κ.Εφραήμ, ηγούμενου Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, με θέμα: «Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου και η Θράκη. Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφιών της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου», ανακοίνωση του κ.Ε.Βαρβούνη, Λέκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, ο οποίος είναι και παλιός συνεργάτης του Ομίλου με θέμα: «Η καθημερινή ζωή στο Άγιο Όρος και τη βυζαντινή Θράκη. Ομοιότητες και διαφορές στο επίπεδο της Βυζαντινής λαογραφίας», ομιλία του κ.Θεοδώρου Γιάγκου, Λέκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα: «Σχέσεις του αθλητικού και Θρακικού μοναχισμού. Κανονικολειτουργικά θέματα», μελέτη του Πρωτοπρεσβυτέρου Πατέρα κ.Αθανάσιου Γκίκα, Λέκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα: «Θρακιώτες Άγιοι και Άγιο Όρος», η ανακοίνωση του κ.Κωνσταντίνου Πιτσάκη, Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του ΑΠΘ, με θέμα: «Η Θράκη στα «Πάτρια» του Αγίου Όρους», ομιλία του Αγιορείτη Μοναχού κ. Μωυσή με θέμα: «Οι σχέσεις Αγίου Όρους και Θράκης δια ιερών μορφών».

Ως πολύ ενδιαφέρουσα χαρακτηρίστηκε από τον π.Δημήτριο η ανακοίνωση του κ.Κωνσταντίνου Νιχωρίτη, καθηγητή στη Φλώρινα, με θέμα: «Η τιμή και η προσκύνηση της Άγίας Παρασκευής των Επιβατών στον κόσμο των Σλάβων της Βαλκανικής και το Άγιο Όρος».

Ακολούθησαν οι ομιλίες: του Θρακιώτη λόγιου κ.Πέτρου Γεωργαντζή, Δρ. Θεολογίας – Ιστορικού, με θέμα: «Η αλληλογραφία του Ηρακλείας Ιγνατίου με αγιορείτικες μονές (1824-1829), του κ.Ευσταφείου, Καθηγητή της Ιστορίας – Εθνολογίας του ΔΠΘ με θέμα για τους αγιορείτες δασκάλους στη Θράκη. Τέλος, η σειρά των ομιλιών κλείνει με την ομιλία του κ.Δημήτρη Βαμβακά, Αναπληρωτή Διοικητή του Αγίου Όρους με θέμα: «Αγιορείτικα μετόχια στην Θράκη ΙΙ».

Παραδίδοντας στο αναγνωστικό κοινό τον τόμο «Αγιον Όρος και Θράκη» ο π.Δ.Βασιλειάδη εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου εκφράζει θερμότατες ευχαριστίες προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κύριο Δαμασκηνό, διότι έθεσε υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διότι χρηματοδότησε την πραγματοποίησή τους, τους εκλεκτούς συγγραφείς των κειμένων που εμόχθησαν για την σύνταξη και παρουσίασή τους, την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου και την Αγιορείτικη Φωτοθήκη διότι παρεχώρησαν τις φωτογραφίες για την πραγματοποίηση των δύο εκθέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την γενναιόδωρη χορηγία, η οποία κατέστησε δυνατή την έκδοση και τον κ. Θανάση και την κ. Χρύσα Αλτιντζή και τους συνεργάτες τους, για την τεχνικά άρτια εμφάνισή του τόμου.

Αναφερόμενος στη συνέχιση της εκδοτικής προσπάθειας του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής ο π.Δημήτριος Βασιλειάδης δήλωσε: « Στείλαμε στο τυπογραφείο τα πρακτικά του 3ου Διεθνούς Συμποσίου με θέμα: «Η βυζαντινή και μεταβυζαντινή Θράκη», τα οποία ήταν εξαιρετικά σπουδαίες επιστημονικές εργασίες, που αποτελούνται από περίπου 50 ανακοινώσεις.

Ευελπιστούμε, μέσα στο χρόνο οι αρχές του επομένου να κυκλοφορήσουν τα πρακτικά. Κάναμε και δημόσια έκκληση να μας ενισχύσουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης και οι κρατικοί φορείς για να καλυφθεί αυτή η δαπάνη, η οποία θα ξεπεράσει τα 10.000.000 δραχμές
».

Επίσης, σημειώθηκε ότι συλλέγεται και κλείνεται το υλικό για τον 11ο τόμο της Θρακικής επετηρίδας, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2003, καθώς και ότι προγραμματίζεται και η επανέκδοση του γνωστού βιβλίου του κ.Αντώνη Λιάπη «Η Κομοτηνή και η Περιφέρειά της».

Τέλος, ο κ.Βασιλειάδης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τέλος του το έργο της αποκατάστασης του δευτέρου κτιρίου του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής, ενώ το κύριο κτίριο θα αποπερατωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.