Αγιασμος στο 2ο Γυμνασιο Κομοτηνης

Με επίσημο αγιασμό ξεκίνησε χθες σε όλη τη χώρα η νέα σχολική χρονιά. Χτύπησε και φέτος το κουδούνι και μικροί και μεγάλοι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία τους. Καλή δημιουργική σχολική χρονιά στους δασκάλους, αλλά και στους μαθητές ευχήθηκαν οι φορείς του τόπου που έδωσαν παρών στον επίσημο αγιασμό του 6ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής. Το Υπουργείο Παιδείας στην τελετή αγιασμού εκπροσώπησε στην Κομοτηνή ο ειδικός γραμματέας της Παιδείας Ομογενών και της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Άγγελος Συρίγος.

Με καλούς οιωνούς ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με τον Περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Χρήστο Παπαγεωργίου, όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα σχολικά βιβλία. 85 σχολεία ανήκουν στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και οι 10.000 εκπαιδευτικοί περιμένουν φέτος τους 85.000 μαθητές της Περιφέρειας για να ξεκινήσουν άλλη μια σχολική χρονιά. Για πρώτη φορά φέτος τα βιβλία είναι έτοιμα ακόμα από το καλοκαίρι, ώστε οι μαθητές να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά χωρίς ελλείψεις σε διδακτικό υλικό. «Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το φαινόμενο τα βιβλία να περιμένουν τους μαθητές και όχι οι μαθητές τα βιβλία. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Παιδείας πέτυχε τον στόχο που είχε βάλει, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πριν από την έναρξη των μαθημάτων».

579 μόνιμοι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν το καλοκαίρι επιμορφώθηκαν για δύο εβδομάδες στα δύο ΚΕΚ της Περιφέρειάς μας και τώρα ολοκληρώνεται η επιμόρφωση των 279 αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα. «Όλα είναι έτοιμα και η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα», είπε ο κ. Παπαγεωργίου ενώ συνεχάρη τους συναδέλφους για την προηγούμενη σχολική χρονιά καθώς «τα αποτελέσματα των πανελλήνιων εξετάσεων έδειξαν ότι τα δημόσια σχολεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης -ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα- δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε απ’ τα καλύτερα σχολεία των μεγαλουπόλεων και των περίφημων ιδιωτικών σχολείων».

«Χωρίς κανένα πρόβλημα ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά», όπως διαβεβαίωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Κώστας Πανδρεμένος, καθώς δεν υπάρχει καμία έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης. «Αυτό αφορά ακόμα και τους καθηγητές μουσικής – που εργάζονται στο Μουσικό Σχολείο – η πρόσληψη των οποίων έγινε χθες. Έχουν προσληφθεί και όλοι οι εκπαιδευτικού στα ειδικά σχολεία, στα τμήματα ένταξης που απευθύνονται σε μαθητές με ειδικές ανάγκες. Απομένει οι ίδιοι οι μαθητές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, να διαβάζουν, ούτως ώστε να γίνουν αυριανοί σωστοί και χρήσιμοι πολίτες».

Για ετοιμότητα στα σχολεία που έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Παιδείας μίλησε ο ειδικός γραμματέας της Παιδείας Ομογενών και της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, αναφερόμενος στο διδακτικό προσωπικό, αλλά και στα σχολικά βιβλία που για πρώτη φορά φέτος είναι έτοιμα και περιμένουν τους μαθητές στις τάξεις. «Ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά με τις καλύτερες προϋποθέσεις από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας. Έχουμε κατορθώσει και είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους. Τα βιβλία για πρώτη χρονιά περιμένουν τους μαθητές αντί οι μαθητές να περιμένουν τα βιβλία στις τάξεις. Έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται σήμερα η επιμόρφωση όλων των νέων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Όλα θα πάνε καλά, πετύχαμε φέτος το αυτονόητο», διαβεβαίωσε ο κ. Συρίγος.

Όσο για την πιλοτική διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας, που θα εισαχθεί για πρώτη χρονιά φέτος στα ελληνικά σχολεία, ανέφερε ότι στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το μεγάλο δυναμικό των παλιννοστούντων, οι οποίοι ομιλούν την ρωσική γλώσσα στα σπίτια τους, «για να μάθουν να την ομιλούν και να την γράφουν σωστά. Η ρωσική είναι μια μεγάλη γλώσσα, μια γλώσσα την οποία καταλαβαίνουν όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σ’ όλη την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Επομένως, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το δυναμικό στην Κομοτηνή, ειδικά, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου υπάρχει πολύς κόσμος που έχει έρθει από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Θα υπάρξουν αρκετά σχολεία, στα οποία θα ακολουθήσουμε αυτό το πρόγραμμα».

Ευχές τις τοπικής πολιτικής ηγεσίας για καλή σχολική χρονιά

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, με τη σειρά του, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την 11η Σεπτεμβρίου, ημέρα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς καθώς πιστεύει ότι «το σχολείο συμπληρώνει πολλές φορές και δένει μαζί με την οικογένεια ώστε οι δύο αυτοί παράγοντες να συνδιαμορφώσουν την προσωπικότητα του αυριανού πολίτη. Γιατί ο ρόλος των σχολείων δεν είναι μόνο η εκπαίδευση, είναι και η παιδεία, δεν είναι μόνο η παροχή γνώσεων αλλά και ο τρόπος σωστής αξιοποίησης των γνώσεων. Είναι η διαμόρφωση χαρακτήρα και προσωπικότητας».

Ο κ. Σταμάτης
παρέστη χθες στις τελετές αγιασμού στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, στο 10ο Μειονοτικό Σχολείο και στο 2ο Γυμνάσιο της πόλης μας για να μεταφέρει με την παρουσία του την συμπαράσταση της πολιτείας στον αγώνα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, στη διαμόρφωση των αυριανών σωστών πολιτών αυτής της χώρας.

Ο βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μίλησε για παλιά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην χθεσινή καταγγελία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης για τις χιλιάδες κενά που υπάρχουν στην δημόσια παιδεία, την έλλειψη υποδομών, την καθυστέρηση στην επιμόρφωση. «Εμείς θα πρέπει να παλέψουμε για ένα δημόσιο πραγματικά δωρεάν σχολείο, ποιοτικό, αναβαθμισμένο με υποδομές που ταιριάζουν σε μια σύγχρονη εκπαίδευση, σε σύγχρονους μαθητές και γονείς. Ούτε με τα προκάτ μπορούμε να ικανοποιηθούμε, ούτε με ελλείψεις οι οποίες προσπαθούν να καλυφθούν. Το ζητούμενο σήμερα είναι να σταματήσει η παραπαιδεία, η οποία δυστυχώς είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και οι γονείς είναι αυτοί που πληρώνουν».

Καλή, δημιουργική σχολική χρονιά ευχήθηκε στους μαθητές της Ροδόπης ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, τονίζοντας ότι αυτή η γενιά είναι καλύτερη γενιά, η οποία θα πάει την Ροδόπη ακόμα ψηλότερα. «Είναι η γενιά που έχει την καθαρότητα του λόγου και της ψυχής», είπε ο κ. Γιαννακίδης, ο οποίος ταυτόχρονα έκανε λόγο για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τις τοπικές αρχές ώστε να υπάρχει καλό μαθησιακό περιβάλλον.

Τις ευχές του για καλή σχολική χρονιά στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς τους μετέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ο οποίος πιστεύει ότι η νέα γενιά πάντοτε είναι καλύτερη από εμάς, «αρκεί και οι δάσκαλοι να δώσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα μαθήματα, να προσελκύσουν την προσοχή των μαθητών. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε σ’ αυτό. Πιστεύω ότι με το διάβασμα η καινούρια γενιά θα γίνει πολύ καλύτερη και από εμάς για να αναλάβει τα ηνία του τόπου στα χέρια της μετά από λίγα χρόνια. Μιλάμε για παιδιά 15-16 χρονών που γρήγορα θα μπουν στο στίβο της ζωής και θα αποδώσουν στη χώρα μας, στη πατρίδα μας».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.