Αγιασμος με εδαφιο του Κορανιου…

Σε 1085 σχολεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ήχησε χθες το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. 74.500 μαθητές βρέθηκαν σε γνώριμα μέρη. Το ίδιο συνέβη και για τους 7.500 μουσουλμάνους μαθητές, οι 420 εκ των οποίων συναντήθηκαν ξανά στο Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγε της Κομοτηνής. Μαθητές από τη Ροδόπη, τον Έβρο και την Ξάνθη, με ψαλμωδίες από το Κοράνι, αλλά και με τις μαντίλες στο κεφάλι τα κορίτσια αντάμωσαν και πάλι χθες, πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, στην αυλή του Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγε της Κομοτηνής. Δέχθηκαν, παρουσία του Σοφολογιότατου Μουφτή Κομοτηνής, κ. Μέτσο Τζεμαλί, από τους θεολόγους – καθηγητές τις ευχές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς με την επίκληση εδαφίου του κορανίου, που έψαλλε ο εκπαιδευτικός – ιμάμης. Σ’ αυτό το σχολείο είναι υποχρεωτική η αμφίεση των κοριτσιών να συμπεριλαμβάνει και την παραδοσιακή μαντίλα.

Ένα «ξεχωριστό» σχολείο…

Το ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγέ είναι ένα «ειδικό» σχολείο, αντίστοιχο, ίσως, με τα γνωστά εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια. Τα παιδιά διδάσκονται το κοράνι, την ισλαμική ιστορία και την αραβική γλώσσα, όπως και τα ελληνικά με την αγγλική γλώσσα. Το Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγέ ακολουθεί το κανονικό πρόγραμμα, δηλαδή οι μαθητές του διδάσκονται ό,τι ακριβώς υπάρχει σ’ ένα οποιοδήποτε άλλο Γυμνάσιο και Λύκειο της ελληνικής επικράτειας. Διδάσκονται τα ίδια μαθήματα, όλα στην ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, παρακολουθούν το μάθημα της τουρκικής γλώσσας. Το σύνολο των παιδιών πέρσι ανέρχονταν στους 420 εκ των οποίων τα 150 περίπου ήταν κορίτσια. Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αυξητική τάση των κοριτσιών, που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ένα θεολογικό – ισλαμικό σχολείο. Ενδεικτικό της αυξητικής αυτής τάσης των τελευταίων χρόνων είναι ότι, πριν από ορισμένα χρόνια, στο Ιεροσπουδαστήριο φοιτούσαν μόνον αγόρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι του Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγέ μπορούν, όπως όλοι οι μαθητές της ελληνικής επικράτειας, να συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις για να εισαχθούν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας αξιοποιώντας και το μέτρο της ποσόστωσης. Φέτος από τους τριάντα τελειόφοιτους εισήχθησαν στα ΑΕΙ οι δεκαέξι. Πέρσι, οι οκτώ και, πρόπερσι, οι δεκατρείς.

Σχέδια και όνειρα από τους μαθητές…

Η Ελεβάν Μεμέτ Μουζικιέ είναι μαθήτρια της Γ΄ Τάξης του Ιεροσπουδαστηρίου. Της αρέσει περισσότερο το μάθημα της Ιστορίας, των Αγγλικών και των Τουρκικών και την δυσκολεύουν πολύ τα Μαθηματικά. «Θέλω να γίνω δασκάλα. Μου αρέσουν πολύ τα παιδιά, γι’ αυτό και θέλω να πετύχω την εισαγωγή μου σε κάποιο Παιδαγωγικό Τμήμα» δηλώνει η ίδια, είναι η μόνη, που από την παρέα των έξι κοριτσιών, δέχθηκε να μιλήσει. Οι υπόλοιπες, περισσότερο ντροπαλές, αρκέστηκαν στο ρόλο του θεατή. Στην Β΄ Τάξη έβγαλε 14, 9, τώρα στην Γ ‘ τοποθετεί υψηλότερα τον πήχη. «Βάζω υψηλότερους στόχους. Δεν πηγαίνω φροντιστήριο και πάλι μόνη μου θα διαβάζω» δηλώνει με αληθινή πίστη στις ικανότητές της. Ως κόρη αγροτών, με γονείς καλλιεργητές της γης, γνωρίζει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Το καλοκαίρι ξυπνούσε στις πέντε και στις έξι το πρωί και δούλευε στο πλευρό τους, «τους βοηθούσα, όσο μπορούσα» δηλώνει. Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολη η δουλειά του αγρότη και εκμυστηρεύεται: «Γι’ αυτό θέλω να σπουδάσω σε ελληνικό Πανεπιστήμιο». Ζει στο χωριό της Πόρπης και κάθε μέρα πηγαινοέρχεται από την Πόρπη στην Κομοτηνή διανύοντας μια απόσταση εξήντα χιλιομέτρων. «Ήθελα να πάω στο Ιεροσπουδαστήριο και όχι στο Γυμνάσιο της Νέας Καλλίστης που είναι πιο κοντά, οπότε θα αντέξω και την διαδρομή» δηλώνει και μαζί με την φίλη της και συμμαθήτριά της, Σουκράν, επιστρέφουν στα γνώριμα τους θρανία.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.