«Αγαπω την οδηγηση»

Κρατά με σιγουριά το τιμόνι και με μοναδική επιδεξιότητά προσελκύει τα βλέμματα των κατοίκων της πόλης. Η Δουκένη Καράνη είναι η πρώτη γυναίκα οδηγός λεωφορείου στη Ροδόπη. Εργάζεται τις τελευταίες μέρες ως οδηγός στην Γραμμή 4 της Δημοτικής Αστικής Συγκοινωνίας, πραγματοποιώντας δεκάδες δρομολόγια με ένα mini bus από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη. «Είναι δύσκολη δουλειά, αλλά όταν αγαπάς κάτι, δεν υπάρχει ούτε φόβος, ούτε δυσκολία. Εγώ αγαπώ την οδήγηση, μου αρέσει πολύ. Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, τότε, παρά τις όποιες δυσκολίες, θα το κάνεις σίγουρα με επιτυχία» δηλώνει η κ. Καράνη και σημειώνει: «Είναι πολύ πρωτοπόρο για την Κομοτηνή, μπορεί σε άλλες μεγάλες πόλεις να είναι συνηθισμένο θέαμα, στην Κομοτηνή, όμως, είμαι η πρώτη οδηγός. Ευχαριστώ το Δήμαρχο που δείχνει στην πράξη ότι εμπιστεύεται τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις».

Τι δουλειά κάνατε πριν;

Ήμουν 22,5 χρόνια πωλήτρια. Τελικά το ωράριο ήταν πολύ σκληρό και παραιτήθηκα. Είχα καλά αφεντικά, αξιόλογοι άνθρωποι, δεν είχα κανένα πρόβλημα, αλλά δεν μπορούσα να συνεχίσω άλλο. Τώρα είμαι καλά, οκτώ ώρες δουλειά, ανθρώπινες συνθήκες. Παίρνω και ρεπό είναι όλα καλύτερα!

Μετά από 22,5 χρόνια λίγοι θα άφηναν τη δουλειά τους…

Πολλοί διέκριναν κινδύνους σ΄ αυτή την κίνηση, αλλά εγώ δεν το μετάνιωσα. Πέρασα βέβαια και δύσκολες ώρες, αλλά ποτέ δεν πτοήθηκα δεν το έβαλα κάτω.

Πότε σκεφτήκατε τη δουλειά στα mini bus;

Έκανα τα χαρτιά μου πριν 3,5 χρόνια. Είχα δίπλωμα για νταλίκα. Όταν πρωτο-κυκλοφόρησαν τα mini bus ήθελα να δουλέψω σαν οδηγός, τότε δεν τα κατάφερα, έγινε όμως το όνειρό μου πραγματικότητα τώρα.

Το δίπλωμα φορτηγού πώς προέκυψε;

Μου άρεσε πολύ το τροχο-αυτοκίνητο που έχουν οι ξένοι. Προχωρημένοι άνθρωποι οι Ευρωπαίοι. Από μικρή μου άρεσε η οδήγηση.

Το διάστημα που ήσασταν άνεργη ποια ήταν η ψυχολογία σας;

Δεν απογοητεύτηκα. Σκέφτηκα: «Έχει ο Θεός»! Δεν έχασα το κουράγιο μου κι έτσι μπόρεσα να αντέξω.

Ποιος σας εμπιστεύθηκε το τιμόνι της γραμμής 4;

Ο δήμαρχος, ο κ. Τάσος Βαβατσικλής και ο πρόεδρος των Αστικών μου έδειξαν εμπιστοσύνη. Είναι πολύ πρωτοπόρο για την Κομοτηνή, μπορεί σε άλλες μεγάλες πόλεις να είναι συνηθισμένο θέαμα, στην Κομοτηνή, όμως, είμαι η πρώτη οδηγός. Ευχαριστώ το Δήμαρχο που δείχνει στην πράξη ότι εμπιστεύεται τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις.

Οι επιβάτες πώς αντιδρούν;

Τους κάνει εντύπωση που είμαι γυναίκα. Με χαιρετούν όταν με βλέπουν. Κάποιοι άλλοι έχω προσέξει ότι βγάζουν εισιτήρια κι έρχονται να κάνουν βόλτα, μόνο και μόνο για να δουν πώς οδηγώ.

Είναι δύσκολη δουλειά. Τι συμπεραίνετε μετά τα πρώτα δρομολόγια;

Είναι δύσκολη δουλειά, αλλά όταν αγαπάς κάτι, δεν υπάρχει ούτε φόβος, ούτε δυσκολία. Εγώ αγαπώ την οδήγηση, μου αρέσει πολύ. Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, τότε, παρά τις όποιες δυσκολίες, θα το κάνεις σίγουρα με επιτυχία.

Τι απαιτείται για να είναι κανείς καλός οδηγός;

Χρειάζεται πολύ προσοχή! Να έχει το μυαλό του μόνο στην οδήγηση. Να μην χαζεύει δεξιά και αριστερά, να είναι προσηλωμένος σ΄ αυτό που κάνει.

Υπάρχει κάτι που σας δυσκολεύει στην κίνηση εντός της πόλης;

Κι εγώ, αλλά κι άλλοι συνάδελφοι λεωφορείων αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης. Μας δυσκολεύει το γεγονός ότι πολλοί παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στις στάσεις των λεωφορείων, ακριβώς στο σημείο που είναι να σταματήσουμε για να πάρουμε τους επιβάτες.

Υπάρχουν μικρο-εντάσεις με άλλους οδηγούς αυτοκινήτων;

Αααα, αυτά στο τιμόνι δεν λείπουν. Άλλοι μιλούν ωραία, άλλοι όχι. Έτσι είναι η ζωή, το παίρνεις απόφαση. Λες αυτή είναι η δουλειά. Την κάνεις ή δεν την κάνεις και συνεχίζεις.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.