«Αγαπα την Ελλαδα σου»: Ενα αισιοδοξο τραγουδι απαντηση στην παραφροσυνη των ημερων

Θανάσης Γκαϊφύλλιας, τραγουδοποιός «Αν δεν αγαπήσουμε τον τόπο μας δεν μπορούμε να τον υπερασπιστούμε» - «Δουλεύοντας σκληρά και αλλάζοντας νοοτροπία θα έρθουν οι καλύτερες μέρες για την χώρα μας»

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες το νέο του τραγούδι με τίτλο «Αγάπα την Ελλάδα σου» με στόχο να «αφυπνίσει» το κοινό και να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας.
 
Ο Ροδοπίτης καλλιτέχνης φιλοξενήθηκε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» μιλώντας για το νέο του αυτό τραγούδι, τους λόγους που το εμπνεύστηκε αλλά και τα μηνύματα που ο ίδιος επιθυμεί να στείλει μέσα από αυτό.
 
Ένα τραγούδι, που όπως γίνεται αντιληπτό και από τον τίτλο του, αποτελεί ένα κάλεσμα να αγαπήσουμε την χώρα μας από την αρχή, αναγνωρίζοντας τον πλούτο της και όλα όσα αυτή μας προσφέρει, τα οποία ωστόσο όπως επισημαίνει ο ίδιος θα πρέπει να διαφυλάξουμε ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.
 
Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν… 
 
ΠτΘ: Πριν από λίγα 24ωρα μέσω Youtube κυκλοφόρησε το νέο σας τραγούδι με τίτλο «Αγάπα την Ελλάδα σου» με σαφέστατες πολιτικές αναφορές, πέραν όλων των υπολοίπων. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτό.
Θ.Γ.: Το τραγούδι έχει να κάνει με την παραφροσύνη των ημερών. Με αυτό το τρελοκομείο που έχει ανοίξει τελευταία. Με λίγα λόγια αντί να φροντίσουμε τα του οίκου μας, που είναι όλα διαλυμένα από όλα όσα έχουν περάσει από τον έρμο τον τόπο, δηλαδή τα κόμματα, τις μίζες, τη διαφθορά, τη δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται ποτέ και όλα τα δεινά που υφίσταται ο λαός, χωρίς να είναι πάντα άμοιρος ευθυνών. Πρέπει κάποια στιγμή να αγαπήσουμε αυτόν τον τόπο. Αν δεν τον αγαπήσουμε πώς θα τον υπερασπιστούμε; Ένας είναι ο τόπος μας. Αν δεν τον υπερασπιστούμε εμείς θα συμβούν πολλά δυσάρεστα ακόμα.
 
ΠτΘ: Ο τόπος είναι οι άνθρωποι. Πόσο εύκολο είναι να αγαπήσεις τους ανθρώπους μαζί με τον τόπο;
Θ.Γ.: Αν υπάρξει δικαιοσύνη, θα αγαπήσει ο ένας τον άλλο. Αρκεί να αποδοθεί το δίκαιο, το οποίο είναι κρυμμένο πάντα ή εξοβελισμένο. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι κατέστρεψαν αυτόν τον τόπο έχουν το θράσος και την αναίδεια να ζητούν και πάλι την εξουσία για να κυβερνήσουν εκ νέου και ασφαλώς να κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Εδώ πρέπει να σηκωθεί ο λαός, να σκεφτεί και να πράξει ανάλογα. Έχουμε πολλές ευκαιρίες στις εκλογές. 
 
ΠτΘ: Οι ευκαιρίες σε τι συνίστανται; Σε μία διαφορετική επιλογή σε επίπεδο ψήφου;
Θ.Γ.: Σε ωριμότητα. Θα πρέπει ο λαός να μετρήσει απλά πράγματα, όπως το ποιος κατέστρεψε αυτόν τον τόπο. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, συγκεκριμένα κόμματα. Είναι αδύνατο αυτοί που μας κατέστρεψαν να μας σώσουν. Την στιγμή που δεν θα έπρεπε να έχουν το θράσος να ζητούν να ξανακυβερνήσουν, αλλά θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για όλα αυτά που έγιναν. Και όμως έχουν το θράσος και μιλούν. Είναι παράσιτα τα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή ο Έλληνας να τα αποβάλλει από την σκέψη του και το μυαλό του. 

«Πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή στις προτεραιότητες μας σαν λαός» 

ΠτΘ: Γίνεται αντιληπτό πως η αγανάκτηση που διακατέχει εσάς και πολλούς Έλληνες,  σας οδήγησε στο να εμπνευστείτε και να γράψετε το εν λόγω τραγούδι. Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να το κυκλοφορήσετε;
Θ.Γ.: Βλέπετε πως όλα αυτά που συμβαίνουν, γίνονται γιατί έχουμε καταστραφεί οικονομικά. Η μιζέρια και ο φόβος για το αύριο μάς έχει κάνει να ξεφυλλίζουμε ιστορίες από τα παλιά, τις οποίες δεν θέλουμε και δεν πρέπει να τις ξαναζήσουμε. Κάποια στιγμή λοιπόν αντί να προσπαθεί ο καθένας να εμπορευτεί αυτό που λέγεται πατρίδα και πατριωτισμός, πρέπει να σκεφτούμε ότι πρέπει να αγαπήσουμε αυτόν τον τόπο. Χρησιμοποιώ μια φράση «Μη λες τι έκανε η πατρίδα για μένα αλλά τι έκανα εγώ για την πατρίδα». Μπορούμε να κατανοήσουμε μέσα από αυτό πώς θα αλλάξουμε πάρα πολλά, προσπαθώντας να βγούμε από το αδιέξοδο. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε είναι η σκληρή δουλειά  και για αυτό λέω μέσα στο τραγούδι, αφού κάνω μία επιδερμική αναφορά στο πώς φτάσαμε εν τάχει σε αυτά τα χάλια, ότι το μόνο που θα μας σώσει είναι η δουλειά και η αυτάρκεια στην τροφή μας. Επεξηγώ δηλαδή πως κάνουμε εισαγωγή πολλών πραγμάτων. Αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, δηλαδή να αποβάλλουμε από το μυαλό μας ότι όλοι θα έχουν ένα βυζί από την αγελάδα που λέγεται Ελλάδα και θα αρμέγουν, δεν θα υπάρχει σωτηρία. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξουμε κάπως προτεραιότητες.
 
ΠτΘ: Τι απαντάτε σε αυτούς που αυτήν την άποψη την βλέπουν ουτοπική;
Θ.Γ.: Δεν έχουμε άλλη λύση, αυτό είναι μονόδρομος. Θα πρέπει να αποφασίσουμε να δουλέψουμε στις δουλειές που δουλεύουν οι μετανάστες που έρχονται εδώ. Εμείς είμαστε οι άνθρωποι του γραφείου, της επιστήμης, των πολλών πτυχίων. Δεν υπάρχει θέμα ανάγκης παρά μόνο θέμα επιβίωσης. Είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα. Τρόπος υπάρχει. Βλέπω για παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, όπου μαθαίνουν να δουλεύουν και να αναπτύσσουν το πνεύμα. Μαθαίνουν να παράγουν ένα προϊόν, να δουλεύουν, την εικόνα της οικονομίας της αγοράς και εν γένει να είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες. Τέτοιες σχολές θα έπρεπε να γεμίσει η Ελλάδα.
 
ΠτΘ: Ακούγοντας το τραγούδι, σου μένει μία αίσθηση αισιοδοξίας στο τέλος…
Θ.Γ.: Αυτός ήταν ο στόχος μου, η αισιοδοξία. Υπάρχει τρόπος αρκεί να κάνουμε υπέρβαση σε πολλά πράγματα, τα οποία μας τρων τη ζωή εδώ και δεκαετίες, αιώνες θα έλεγα.
 
ΠτΘ: Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το τραγούδι στο Youtube και όχι να το κυκλοφορήσετε με κάποια δισκογραφική εταιρεία;
Θ.Γ.: Επέλεξα αυτόν τον τρόπο καθώς πλέον η δισκογραφία έχει τελειώσει οριστικά έτσι όπως την ξέραμε. Πλέον βιώνουμε ένα μεταβατικό στάδιο. Δεν ξέρουμε τι θα γεννηθεί, σίγουρα όμως δεν θα υπάρξει τίποτα από αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα. Δηλαδή να γράφονται τραγούδια, να μπαίνουν σε έναν δίσκο, να κυκλοφορούν. Δεν υπάρχει πλέον εμπόριο, δεν υπάρχουν καταστήματα, πλέον όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Ακόμα και να βάλεις σε μία πλατφόρμα και να πουλάς έστω και μεμονωμένα τραγούδια δεν αξίζει τον κόπο. Καλύτερα να το χαρίζεις το τραγούδι για να φτάσει όσο γίνεται σε περισσότερα ευήκοα ώτα παρά να το έχεις κλειδωμένο στο συρτάρι σου. Για αυτό βλέπω ότι οι περισσότεροι παλιοί συνάδελφοι μου έχουν σιωπήσει. Είναι κρίμα γιατί είναι δημιουργικοί άνθρωποι και το έχουν αποδείξει. Η παραγωγή έχει μηδενιστεί σχεδόν. 

«2 τραγούδια με υπογραφή Θανάση Γκαϊφύλλια στον επόμενο δίσκο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα» 

ΠτΘ: Ως προς τα τραγούδια σας, μπορούμε να αναμένουμε κάτι νέος το άμεσο μέλλον; Και επίσης για ζωντανές εμφανίσεις;
Θ.Γ.: Πριν από δύο μήνες μου έκανε ένα αφιέρωμα ο Μαχαιρίτσας με τον Πορτοκάλογλου και κάναμε δύο πολύ ωραίες μουσικές βραδιές στην Αθήνα. Ήταν εξαιρετική η συνεργασία η οποία θα έχει δισκογραφική συνέχεια, καθώς στο δίσκο που ετοιμάζει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και αναμένεται να κυκλοφορήσει το Πάσχα περιλαμβάνει δυο δικά μου τραγούδια, το ένα με τίτλο «Και όλο σερφάρω» που θα ερμηνεύσει μόνος του και ένα άλλο που θα ερμηνεύσει μαζί με την Λία Τζιαμπάζη.  Ως προς τις εμφανίσεις ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα σε μία μουσική σκηνή στην Θεσσαλονίκη, στο «Ξέφωτο», στις 22 Μαρτίου. Αξίζει τον κόπο να έρθει ο κόσμος. 

Η ομάδα των συντελεστών 

ΠτΘ: Το συγκεκριμένο τραγούδι φέρει αποκλειστικά «Κομοτηναϊκη» σφραγίδα. Ποιοι είναι οι άνθρωποι που εργάστηκαν γι’ αυτό;
Θ.Γ.: Είμαι υπερήφανος για την μπάντα μου και οφείλω να τους αναφέρω έναν προς έναν. Συγκεκριμένα είναι ο Τάκης Κεραμέας, ο παλιότερος των φίλων μου, βρισκόμενος στο πλευρό μου εδώ και 4 δεκαετίες ίσως και περισσότερο, ο Τάσος Καπζάλας, ένας καταπληκτικός μουσικός, φλαουτοσαξωφονίστας με ιδιαίτερο τρόπο στο παίξιμο του, ο Θωμάς Αραμπατζής με τις κιθάρες του και ο Παναγιώτης Στιλπνόπουλος, το νεότερο μέλος της μπάντας μας. Φυσικά είναι στα φωνητικά η  Λία Τζαμπιάζη.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.