Αυξηση πορων στην αυτοδιοικηση υποσχεθηκε ο Π. Κουρουμπλης

Ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε για αλλαγή εποχής στην Αυτοδιοίκηση με αύξηση αρμοδιοτήτων και πόρων σε Δήμους και περιφέρειες

Την αλλαγή εποχής στην αυτοδιοίκηση επιθυμεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ένα όραμα το οποίο παρουσίασε στους Δημάρχους όλης της ΑΜΘ την Πέμπτη 26 Μαΐου κατά την ειδική συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη.
 
Ο κ. Κουρουμπλής άκουσε τα προβλήματα που του εξέθεσαν οι δήμαρχοι από όλη την Περιφέρεια, ενώ τόνισε πως επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του ιδίου και των Δημάρχων και μίλησε για επαναθεσμοποίηση του κράτους σε πιο αποκεντρωμένη μορφή, όπου οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχουν περισσότερες αρμοδιότητες, περισσότερους πόρους αλλά και αναπτυξιακό ρόλο σε όλες τις βαθμίδες. 

Σημαντική υποστελέχωση στους Δήμους

Οι δήμαρχοι της ΑΜΘ από την πλευρά τους, παρόλο που αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια για τη συνεργασία τους με τον κ. Κουρουμπλή στο διάστημα που έχει τη θέση του υπουργού εσωτερικών, τόνισαν ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, τόσο οριζόντια για όλη την αυτοδιοίκηση όσο και τοπικά λόγω της δομής και της τοποθεσίας.
 
Τα κυριότερα προβλήματα που αναφέρθηκαν από όλους τους δημάρχους της ΑΜΘ ήταν η σημαντική υποστελέχωση την οποία έχουν να αντιμετωπίσουν, όταν μάλιστα μετατίθενται υπάλληλοι από το Δήμο χωρίς οι ίδιοι ή το Δημοτικό Συμβούλιο να ερωτηθούν, μαζί με την υποχρηματοδότηση. Ιδιαίτερα παράπονα είχαν οι μικροί Δήμοι, οι οποίοι υποχρεώνονται να επαφίονται στην καλή θέληση των μητροπολιτικών Δήμων για να πραγματοποιήσουν εργασίες, μελέτες, αλλά και έργα, με αποτέλεσμα να αποκλείονται πρακτικά από τη διεκδίκηση πολλών χρηματοδοτήσεων. 

Μεγάλο πρόβλημα το θεσμικό πλαίσιο

Πολλά ήταν και τα παράπονα για το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν οι Δήμοι, το οποίο δημιουργεί ποικίλα προβλήματα όπως στη χρηματοδότηση συλλόγων που προσφέρουν έργο, στη στήριξη υποδομών, ιδιαίτερα αθλητικών οι οποίες δεν είναι νομιμοποιημένες και οι δήμοι υποχρεώνονται πολλές φορές να πληρώνουν πολύ περισσότερα για να τις νομιμοποιήσουν.
 
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης Δημαρχόπουλος, που περιέγραψε πως ο Δήμος υποχρεώθηκε να πληρώσει ποσό υπερδιπλάσιο του αρχικού για να περάσει κουφώματα σε σχολική μονάδα που δεν ήταν νομιμοποιημένη, όπως και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Ευάγγελος Λαμπάκης που τόνισε πως είχε προβλήματα για την έγκριση αποφάσεων του Συμβουλίου του λόγω της προσωρινής παύσης 14 μελών του για υπόθεση στην οποία τελικά αθωώθηκαν.
 
Στο πλαίσιο αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης τονίζοντας πως η καταστατική θέση των αιρετών θα πρέπει να μπει σε νέα βάση, γιατί από την πλήρη έλλειψη ελέγχου που επικρατούσε τα χρόνια πριν την κρίση, η κατάσταση έχει περάσει στο άλλο άκρο, με τους Δημάρχους να αδυνατούν να κάνουν έστω και τα αυτονόητα, ακόμα και αν έχουν τους πόρους και τη διάθεση. 

Αγκάθι το προσφυγικό

Κατά τη συζήτηση οι δήμαρχοι κατέθεσαν και άλλα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως το προσφυγικό, με την Δήμαρχο Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα να τονίζει πως παρά την στήριξη που υπήρξε από πλευράς υπουργείου σε πολλά πράγματα, ακόμα ο Δήμος Καβάλας δεν πήρε μορφή χρηματοδότησης, παρόλο που αλλού δόθηκαν πόροι. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος σημείωσε πως οι ίδιοι έχουν στηρίξει το κέντρο στη Δράμα, με δαπάνες όμως που πρέπει να νομιμοποιηθούν την ώρα που στηρίζουν την εθνική προσπάθεια.
 
Στο θέμα όμως αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης ζητώντας από τον Υπουργό να μετακινηθεί εκτός περιφέρειας, σε χώρο ο οποίος θα μπορεί να υποστηρίξει ικανό αριθμό μεταναστών, το κέντρο αίτησης ασύλου με έδρα την Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας πως η ύπαρξη του δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους εμπλεκόμενους, είτε αυτοί είναι μετανάστες είτε πολίτες της Αλεξανδρούπολης. 

Παναγιώτης Κουρουμπλής «Οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να κρατήσουν όρθια την κοινωνία»

Την πεποίθησή του πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνει σε μια νέα εποχή, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την οποία η χώρα μπαίνει σε σταθερό κλίμα πολιτικής διακυβέρνησης, εξέφρασε ο κ. Κουρουμπλής, τονίζοντας πως όλοι, τόσο από πλευράς υπουργείου όσο και από πλευράς αυτοδιοίκησης, έχουν υποχρέωση, μέσα από το ρόλο που τους έδωσε ο ελληνικός λαός να συμπλεύσουν για να περιορίσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, να αναχαιτίσουν την αφαίμαξη των νέων και να είναι γενικότερα ωφέλιμοι στην πατρίδα.
 
Πρωταρχικός στόχος του Υπουργού είναι να καλλιεργήσει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς όπως εξήγησε τότε γίνονται όλοι πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί, και αυτό το κλίμα πρέπει να διατηρηθεί, να τροφοδοτηθεί για να απελευθερώσουν δημιουργικές δυνάμεις. «Εγώ πιστεύω στο ρόλο της αυτοδιοίκησης, ότι ο Δήμος είναι το πρώτο προσβάσιμο κύτταρο του πολίτη στην εξουσία και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνά η πατρίδα πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να κρατήσουν όρθια την κοινωνία, ιδιαίτερα κοινωνικά στρώματα που πραγματικά δέχτηκαν την μεγαλύτερη πίεση από αυτή την οικονομική και κοινωνική κρίση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Για να στηρίξει αυτή τη σχέση, ο κ. Κουρουμπλής, όπως ανέλυσε, ακολουθεί δύο κατευθύνσεις:
 
Η πρώτη είναι η ενημέρωση των δημάρχων για το πολυνομοσχέδιο που αφορά την δομή των Δήμων, το οποίο και τους απεστάλη πριν την δημόσια διαβούλευση, θέλοντας να εμπεδωθεί η σχέση εμπιστοσύνης. Επάνω στο νομοσχέδιο το υπουργείο περιμένει παρατηρήσεις διορθωτικού χαρακτήρα, επωφελούμενο από τη γνώση και τα βιώματα που έχουν οι δήμαρχοι από τις καθημερινές δυσκολίες, με λύσεις που θα απαλλάσσουν το θεσμό από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας.
 
Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά την μεγάλη επαναθεσμοποίηση του κράτους και της αυτοδιοίκησης που σχεδιάζει το υπουργείο, με τον κ. Κουρουμπλή να εκφράζει την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα τολμήσει να προχωρήσει στην πραγματική αποκέντρωση, με ένα επιτελικό κράτος και αποσαφηνισμένες αρμοδιότητες πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, ώστε η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει σε ισόρροπη ανάπτυξη. Αυτό βέβαια, και το παραδέχτηκε πρώτος ο υπουργός, προϋποθέτει αποκέντρωση τόσο αρμοδιοτήτων όσο και πόρων, κάτι που σημαίνει ότι η πολυεπίπεδη αυτή διακυβέρνηση, την οποία θέλει να προωθήσει η ηγεσία του ΥΠ. ΕΣ σαν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στη χώρα, πρέπει να δίνει τόσο δυνατότητες, όσο και πόρους στην αυτοδιοίκηση. «Αναζητούμε λοιπόν και συμπληρωματικούς πόρους από διάφορες πηγές, ώστε πραγματικά αυτό που δικαιούται η αυτοδιοίκηση να το έχει, ώστε να μπορεί να παίξει έναν αναπτυξιακό ρόλο» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής, που θεωρεί ότι με την αξιοποίηση από τους δήμους των δυνατοτήτων που δίνει η κοινωνική οικονομία, με νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα δίνουν στην αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα, εκτός της διαχείρισης των αρμοδιοτήτων της να μπορεί να μπαίνει πιο δυναμικά στην ανάπτυξη της χώρας. Άλλωστε σε άλλες χώρες της Ευρώπης η κοινωνική οικονομία μέσα από την αυτοδιοίκηση καλύπτει το 10 με 15% του ΑΕΠ της χώρας.
 
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε επίσης ότι έχει σκοπό να ενσκήψει ιδιαίτερα στο κομμάτι της χρηματοδότησης των μικρών δήμων, σημειώνοντας πως είναι υπό σκέψη η χρηματοδότηση να μην γίνεται μόνο με κριτήριο τον πληθυσμό, κόβοντας ποσοστό από τους μεγάλους δήμους για να πάει σε μικρούς, μια παρέμβαση που απέσπασε το χειροκρότημα των δημάρχων από μικρούς και ορεινούς δήμους.
 
Κλείνοντας τόνισε πως η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη και θα μεταφέρει τους προβληματισμούς που του κατέθεσαν στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του έχει ζητήσει, όπως δήλωσε, να έχει πάντα ένα βλέμμα του στραμμένο προς τη Θράκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.