Αυξηση φορου καταναλωσης καυσιμων

Παγώνουν οι μισθοί υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ζεσταίνονται οι τιμές στα καύσιμα. Δύο έκτακτα μέτρα τα οποία θα δυσκολέψουν τα οικονομικά αρκετών σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία θα τεθούν άμεσα σε ισχύ. Η αύξηση φόρου σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης μεταφράζεται σε επιβάρυνση 6 ίσως και περισσότερα από 10 λεπτά το λίτρο, όπως μετέφερε στον ΠτΘ ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων Γρηγόρης Κακαρέλης. Η «εξάσκησή» μας στο κρύο ίσως γίνει πριν την εφαρμογή του φόρου καθώς η απεργία των τελωνειακών αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρό σοκ στην αγορά καυσίμων για όσους δεν φροντίσουν άμεσα τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

• Ίσως και 15 λεπτά το λίτρο

Ο Γρηγόρης Κακαρέλης μίλησε για άμεση εφαρμογή του φόρου. «Ανακοινώθηκε την Τρίτη το σχέδιο Β που αφορά στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων. Αυτό συνεπάγεται αύξηση ίσως και 15 λεπτά το λίτρο, μια πολύ μεγάλη αύξηση η οποία ελπίζουμε να μην περάσει και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν το έχουν ξεκαθαρίσει αλλά συνήθως το πετρέλαιο θέρμανσης μένει απ’ έξω, αν και συζητείται ν’ ανέβει σ’ ένα μικρότερο βαθμό.

 

Η αύξηση ακούγεται ότι θα επιβληθεί σε δυο δόσεις και αναμένεται να είναι μεγάλη. Ελπίζουμε να μην είναι αλήθεια. Θα είναι μια σημαντική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά. Η αμόλυβδη είναι στο 1,030, άρα θα φτάσει με την αύξηση του φόρου στο 1,15 με 1,20 και σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερο σε όσους πουλούν τώρα πιο ακριβά».

 

Η αύξηση φόρου σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης σίγουρα είναι ένα σοκ για καταναλωτές αλλά σε περίπτωση που ισχύσει και για το πετρέλαιο θέρμανσης τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα καθώς μπορούμε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας όχι όμως και να ζήσουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες εντός σπιτιού. «Όντως, το πετρέλαιο θέρμανσης αφορά και τον πιο φτωχό πολίτη ενώ η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης μπορεί σχετικά να ελαττωθεί με περιορισμό των μετακινήσεων.

 

Στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες, δεν μπορούμε να κόψουμε το πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικά στην περιοχή μας που είναι στα βόρεια της χώρας».
Συμφωνεί ότι δεν έχουμε προς το παρόν λύσεις κατανάλωσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας. «Το φυσικό αέριο δεν υπάρχει για να το φέρουνε, υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει μόνο το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό ακούμε να γίνεται διαρκώς λόγος για νέους αγωγούς» είπε ο κ. Κακαρέλης.

• STOP στον εφοδιασμό

Στη συνέχεια μίλησε για ένα πρακτικό πρόβλημα που προκύπτει στον εφοδιασμό των πρατηρίων λόγω της απεργίας των τελωνειακών που αναμενόταν να ξεκινήσει χθες το βράδυ. «Το πρόβλημα που θέλω να επισημάνω είναι η απεργία των τελωνειακών. Από το βράδυ της Τετάρτης απεργούν και θ’ ανοίξουν εκ νέου τα διυλιστήρια την ερχόμενη Δευτέρα. Είναι καλό όσοι δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης και τα υπόλοιπα καύσιμα να τα προμηθευτούν έγκαιρα καθώς από την Παρασκευή κι έπειτα θα έχουμε πρόβλημα εφοδιασμού. Από το βράδυ της Τετάρτης λόγω του ότι οι τελωνειακοί απεργούν δεν φορτώνει κανένα βυτίο καμία εταιρίας» είπε ο κ. Κακαρέλης, εξηγώντας πως όταν απεργούν οι τελωνειακοί οι εταιρίες δε μπορούν να φορτώσουν καύσιμα γιατί δεν σφραγίζουν οι τελωνειακοί. «Επίσης πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχει ψύχος άρα αυξημένη ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και δυστυχώς δε μπορούν να μας φέρουν πολλά βυτία για όλες τις επόμενες μέρες» είπε.
Η χθεσινή μέρα ήταν η τελευταία που εφοδιάστηκαν με καύσιμα οι πρατηριούχοι και μετά αρχίζουν τα προβλήματα.

Μαρία Αμπατζή
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.