Αυξηση 202,7% των ακαλυπτων επιταγων στη Ροδοπη

Τραγική είναι η κατάσταση στον Νομό Ροδόπης σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνο Λιούρτα. Οι ακάλυπτες επιταγές έχουν αυξηθεί κατά 202,7%, οι επιχειρήσεις κλείνουν και όπως όλα δείχνουν η κατάσταση θα γίνεται τραγικότερη.

Ο κ. Λιούρτας μιλώντας στον ΠτΘ τοποθετείται και για την επίσκεψη Καραμανλή αλλά και για τις επικρίσεις που δέχεται γιατί δεν παραβρέθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που έγινε στην πόλη μας.

Πρώτος ο νομός μας

σε ακάλυπτες επιταγές

«Ο νομός μας είναι πρώτος σε ακάλυπτες επιταγές έχουμε μια αύξηση 202,7% και μάλιστα βρίσκεται σε τραγική θέση. Όπως όλα δείχνουν πανελλαδικά έχουμε φτάσει στο πρώτο επτάμηνο να έχουμε ακάλυπτες επιταγές δύο δις εκατό εκατομμύρια, γεγονός που μεταφράζεται ότι αυτά τα χρήματα έχουν 400 εκατομμύρια ΦΠΑ, τα οποία οι επαγγελματίες δεν τα έχουν εισπράξει αλλά είναι υποχρεωμένοι να τα αποδώσουν στην κυβέρνηση, στο κράτος, στην πολιτεία, γεγονός που σημαίνει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον αριθμό των επαγγελματιών, ότι πρέπει να δώσουμε όλοι από 500000 ευρώ, άλλος λιγότερα άλλος περισσότερα, για να καλύψουμε τις ακάλυπτες επιταγές. Φαίνεται λοιπόν εκ των πραγμάτων ότι οι ακάλυπτες επιταγές βολεύουν τις καταστάσεις αυτές και αυτό που ενδιαφέρει είναι η είσπραξη του ΦΠΑ. Και οι επαγγελματίες δεν θα πληρώσουν μόνο το ΦΠΑ αλλά αυτό θα πρέπει να το δηλώσουν και στα έσοδά τους και θα τα παρουσιάσουν ως κέρδη ενώ δεν τα έχουν εισπράξει ποτέ».

Όλα αυτά δημιουργούν μια τραγική κατάσταση από την πλευρά των μικρομεσαίων αλλά και της τοπικής οικονομίας. «Το 2008 έκλεισαν εξακόσια μαγαζιά που σημαίνει εξακόσια δράματα. Εξακόσιες οικογένειες δεν θα έχουν μεροκάματο. Θα σας πω μόνο τι γίνεται σε ένα ανοιχτό πρόγραμμα το οποίο πιστεύω ότι είναι προεκλογικό τέχνασμα και θα καταλάβετε σε τι κατάσταση έχουμε φθάσει. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποίο παλιότερα άνοιγε για κάποιες ημέρες και έκλεινε και δίνονταν κάποιες άδειες σε νέους επαγγελματίες. Σήμερα γίνεται συνωστισμός για συμμετοχή στο πρόγραμμα, ώστε να ανοίξει κάποιος επιχείρηση μόνο και μόνο για να πάρει την επιδότηση του ΟΑΕΔ. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι σε ένα χωριό με εκατό οικογένειες αυτή τη στιγμή ανοίγουν τρία μαγαζιά για να πουλάνε τυρόπιτες. Σε ένα χωριό με πενήντα οικογένειες ο μπαμπάς ανοίγει ένα μαγαζί με σιδηρικά, η κόρη ένα μαγαζί με φωτοτυπίες και ένα άλλο μέλος της οικογένειας μαγαζί με ψιλικά. Σε ένα χωριό με πενήντα οικογένειες μια οικογένεια ανοίγει τρία μαγαζιά. Απώτερος στόχος όλων να πάρουν την επιδότηση που κυμαίνεται περίπου στις 18000 ευρώ. Αυτά είναι δράματα τα οποία όσο περνά ο καιρός θα γίνονται εντονότερα και χειρότερα.

Θα σας πω χαρακτηριστικά αυτό που μου είπε ένας αγρότης. Πριν λίγα χρόνια είχα προλάβει η τιμή του σιταριού και του πετρελαίου να είναι ίδια, πενήντα δραχμές. Σήμερα το σιτάρι έχει τριάντα δραχμές και το πετρέλαιο σήμερα τετρακόσιες. Τόσο έχουν φτωχύνει οι αγρότες. Και όταν δεν έχουν οι αγρότες δεν έχει κανείς. Αν δείτε τι γίνεται στην αγορά και το πόσο μαγαζιά πωλούνται θα καταλάβετε το μέγεθος της τραγικότητας. Στη γειτονιά του Επιμελητηρίου πωλείται μαγαζί σαράντα χρόνων που το άφησε ο πατέρας στο γιο και σήμερα δεν μπορεί να βγει και το κλείνει. Και τέτοια δράματα υπάρχουν πολλά στην Κομοτηνή. Δυστυχώς τα χρήματα τα παίρνουν κάποιες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και όλοι οι επαγγελματίες είναι από έξω. Οι εκπτώσεις των εμπόρων ήταν της τάξης του 70% και δυστυχώς ο κόσμος δεν ψωνίζει. Το δράμα στην πόλη μας είναι μεγάλο παρά τις προσπάθειες των κυβερνώντων να κάνουν το άσπρο μαύρο κατά τη συνήθη τακτική τους. Τα τελευταία πεντέμισι χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία δεν έχει γίνει τίποτα, ούτε στη ΒΙΠΕ που έχουμε μια δραματική μείωση των εργοστασίων που λειτουργούν αλλά ούτε και σε θέματα ανοικοδόμησης. Υπάρχουν κάποια golden boys με τρεις και τέσσερις θέσεις και κάποιων γυναίκες έχουν τρεις και τέσσερις θέσεις, όπως και κάποιες οικογένειες και όλοι από πίσω χειροκροτούν. Είδαμε ποιοι χειροκροτούν στο Συνέδριο Θρακών με την αντιμετώπιση που είχε ο κ. Πεταλωτής, ένας άριστος νέος που δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα.

Κομματική φιέστα

η παρουσία Καραμανλή

Κομματική φιέστα χαρακτηρίζει την παρουσία Καραμανλή στη Ροδόπη ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Λιούρτας. «Παραβρέθηκε εδώ ο πρωθυπουργός με τον τοποτηρητή του και ενώ είναι γνωστό οι λόγοι που οδήγησαν στην διοργάνωση του συνεδρίου κάθε τρία χρόνια, φέτος για δικούς τους λόγους και βλέποντας τα ποσοστά των ευρωεκλογών αποφάσισαν να στήσουν μια κομματική φιέστα και να έρθει στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός, κάτι που δεν τους βγήκε, γιατί απέτυχαν, όπως θα αποτύχουν από εδώ και πέρα σε ό,τι κι αν κάνουν. Ο τοποτηρητής τους δεν έχει πέραση βρίσκεται σε φθίνουσα κατάσταση και μάλιστα τα 6000 μέλη του Επιμελητηρίου με τις οικογένειές τους του έχουν κηρύξει ανοικτό πόλεμο και θα τους βρει αντιμέτωπους σε ό,τι προσπαθήσει να κάνει με στόχο να μας κοροϊδέψει.

Εφόσον ο πρωθυπουργός ήρθε στην Κομοτηνή κάποιος θα έπρεπε να του πει ότι σε αυτόν τον νομό τον κατατρεγμένο από την ημέρα που βγήκε πρωθυπουργός τίποτα θετικό δεν έγινε για τους επαγγελματίες της Ροδόπης. Μόλις η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την κυβέρνηση στις βιοτεχνίες έκοψαν το 2%, έκοψαν το 3% στους επαγγελματίες, έδωσαν στην Δράμα και στην Καβάλα, γιατί εκεί έχουν υπουργούς με πέταλα, 50% επιδότηση επιτοκίου, ενώ εμείς μείναμε απʼ έξω, είμαστε εν αναμονή του 12% για το 2008 ενώ θα έπρεπε να περιμένουμε του πρώτου εξαμήνου του 2009. Έπρεπε να πουν στον πρωθυπουργό ότι ο νομός μας είναι πρώτος σε ακάλυπτες επιταγές έχουμε μια αύξηση 202,7%. Κάποιος επίσης θα έπρεπε να του υποδείξει την επίσκεψη αυτή να την κάνει λίγο αργότερα ώστε να μπορέσει να εγκαινιάσει και τη γέφυρα των Αργοναυτών η οποία στη φαντασία κάποιων σχεδόν τελειώνει και ίσως τελειώνουν και αυτοί που την εμπνεύστηκαν και για αυτό κοροϊδεύουν τον κόσμο, θα εγκαινίαζε το αεροδρόμιο που αξιοποιείται, αλλά δεν γνωρίζουμε τον τρόπο, γιατί κάθε φορά βλέπουμε ένα αεροδρόμιο να αξιοποιείται αλλά δεν έχουμε καταλάβει τον τρόπο. Επίσης θα έπρεπε να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό ότι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και μάλιστα καλοπληρωτές που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές προς το ΙΚΑ παίρνουν σήμερα κατασχετήρια της περιουσίας τους ενώ είναι ενήμεροι και ο διευθυντής του ΙΚΑ λέει ότι αυτό γίνεται για να τους προετοιμάζουμε. Δηλαδή τους προειδοποιούν ότι θα τους κατάσχουν το σπίτι για 1000 ευρώ; Αυτό που συμβαίνει στους συναδέλφους μας είναι τραγικό. Αν και δεν χρωστάνε παίρνουν ειδοποιήσεις για κατάσχεση των περιουσιών τους. Βέβαια δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους».

Δεν παραβρέθηκα στο συνέδριο γιατί ο επαγγελματικός κόσμος δεν είχε φωνή

Απαντώντας σε όσα του καταλογίζουν για μη παρουσία στο Παγκόσμιο συνέδριο Θρακών ο κ. Λιούρτας σημειώνει ότι «δεν παραβρέθηκα στο συνέδριο γιατί ο επαγγελματικός κόσμος της Ροδόπης δεν είχε φωνή, αλλά είχαν φωνή μόνο τα κομματικά στελέχη, οι διπλοθεσίτες και τριπλοθεσίτες, δεν υπήρχε λόγος να παραβρεθούμε. Παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Πεταλωτής, όπως διάβασα στον τύπο, και κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, ξύπνησαν τα φασιστικά τους ιδεώδη και τον προπηλάκισαν. Ζούμε στο 2009 και θα έπρεπε κάποιοι να έχουν αποβάλλει τις φασιστικές τους ιδέες και όποιον μιλά θα πρέπει να τον σέβονται. Πρέπει αυτά τα λίγα φασιστοειδή να καταλάβουν ότι ήρθε η σειρά τους και θα πρέπει κάποια στιγμή να απολογηθούν για αυτά που έγιναν.

Άρα, δεν είχα λόγο να παραβρεθώ σε μια τέτοια εκδήλωση και να τονίσω ότι την πρόσκληση την πήρα μόλις την Πέμπτη γιατί παζάρευαν τον ερχομό του πρωθυπουργού. Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι στην περιοχή μας υπολείπονται του ΠΑΣΟΚ κατά ένα μεγάλο ποσοστό και έφεραν τον πρωθυπουργό για να μας φέρει χαρτάκια, τα οποία όμως δεν περνάνε στο νομό Ροδόπης. Τους έχουμε μάθει και δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε. Οι μέρες τους είναι λίγες όπου να είναι τελειώνουν».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.