Αυξησεις θεσεων στα Νηπιαγωγεια προτεινει στο Υπουργειο Παιδειας ο Δημος Κομοτηνης

Μαζί με την επέκταση στην Γ΄ Τάξη ειδικοτήτων που ήδη λειτουργούν στα ΕΠΑΛ Κομοτηνής

Τις προτάσεις των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, για την αύξηση  των τάξεων σε 7 Νηπιαγωγεία του Δήμου Κομοτηνής, καθώς και την ίδρυση τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ Κομοτηνής, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Οι προτάσεις για τις μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2021-2022 υποβλήθηκαν στην επιτροπή Παιδείας του Δήμου, η οποία τις ενέκρινε, και τις προώθησε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυξήσεις θέσεων στα Νηπιαγωγεία

Οι μεταβολές στην πρωτοβάθμια αφορούν αποκλειστικά νηπιαγωγεία, 6 στην Κομοτηνής και ένα στη Γρατινή, τα οποία θα αυξήσουν τις τάξεις τους, μια κίνηση που αποδίδεται και στην εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει το Υπουργείο Παιδείας την προαγωγή του 6ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής από 2/θέσιο σε 3/θέσιο, του 7ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής από 3/θ σε 4/θ, του 8ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής από 2/θ σε 4/θ, του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής από 3/θ σε 4/θ, του 11ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής από 2/θ σε 3/θ, του 12ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής από 3/θ σε 4/θ και του Νηπιαγωγείου Γρατινής από 1/θ σε 2/θ.

Νέα τμήματα και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ

Οι προτάσεις για τα ΕΠΑΛ, καλύπτουν και τα τρία Λύκεια που λειτουργούν στην Κομοτηνή, το 1ο, το 2ο και το Εσπερινό.

Έτσι στο 1ο ΕΠΑΛ, προτείνεται η ίδρυση τάξης της Ειδικότητας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής στη Γ΄ τάξη, του νεοϊδρυθέντος Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος που λειτουργεί για πρώτη φορά στην τρέχουσα σχολική χρονιά στη Β΄ τάξη. Η ίδρυση της ειδικότητας του Τεχνικού Φυτικής Παραγωγής στη Γ΄ τάξη για το επόμενο σχολικό έτος κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία, καθώς την τρέχουσα σχολική χρονιά φοιτούν 17 μαθητές στον προαναφερθέντα τομέα της Β΄ τάξης, οι οποίοι μετά την προαγωγή τους στη Γ΄ τάξη πρέπει να ενταχθούν σε ειδικότητα. Οι μαθητές έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ειδικότητα αυτή, και είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός στο σχολείο αλλά και εκπαιδευτικοί στο νομό οι οποίοι μπορούν να τη στελεχώσουν

Στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής, προτείνεται ειδικότητα Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης στη Γ΄ τάξη, του Τομέα Διοίκησης και   Οικονομίας που ήδη λειτουργεί στη Β΄ τάξη. Η ειδικότητα αυτή θα ενισχύσει την καλή λειτουργία του σχολείου με τις ήδη υπάρχουσες ειδικότητες, θα προσφέρει περισσότερες  δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης όπως εκτιμούμε από την ανάγκη για τη λειτουργία της, η οποία εκφράζεται από μαθητές του και τους γονείς αυτών. Και αυτή η ειδικότητα είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός αλλά και εκπαιδευτικοί οι οποίοι μπορούν να τη στελεχώσουν εφόσον ήδη λειτουργεί στο σχολείο Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας. Επιπλέον, ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στο σχολείο είναι επαρκής, ώστε η νέα ειδικότητα να μην επιβαρύνει- λειτουργήσει σε βάρος των υπαρχόντων ειδικοτήτων

Τέλος στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής, προτείνονται τάξεις Γ΄ Λυκείου σε τέσσερις ειδικότητες που ήδη λειτουργούν. Συγκεκριμένα προτείνεται ειδικότητα Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρέλαιου και Φυσικού Αερίου στη Γ΄ τάξη, του τομέα Μηχανολογίας που ήδη λειτουργεί στη Β τάξη, η οποία μαζί με τη νεοϊδρυθείσα ειδικότητα Τεχνικού Οχημάτων που λειτουργεί από την τρέχουσα σχολική χρονιά στο σχολείο διευρύνει τις δυνατότητες επιλογής και επαγγελματικής αποκατάστασης όπως εκφράζεται από τους 19 φοιτούντες μαθητές του τομέα. 

Επίσης προτείνεται η ειδικότητα ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ στη Γ΄ τάξη, που ήδη λειτουργεί στη Β΄ τάξη αλλά και η Ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης  στη Γ΄ τάξη, που ήδη λειτουργεί στη Β΄ τάξη. Και οι δύο ειδικότητες ανήκουν στον Τομέα Υγείας- Πρόνοιας-Ευεξίας, και με δεδομένο ότι την τρέχουσα σχολική χρονιά δεν λειτουργεί καμία ειδικότητα στη Γ΄ τάξη του τομέα Υγείας- Πρόνοιας-Ευεξίας, οι 26 μαθητές που φοιτούν στη Β΄ τάξη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την ένταξή τους στις 2 αυτές ειδικότητες.

Τέλος προτείνεται η ίδρυση ειδικότητας Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής στη Γ΄ τάξη του Τομέα Δομικών Έργων Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού που ήδη λειτουργεί στη Β΄ τάξη, καθώς δεν λειτουργεί άλλη ειδικότητα στην οποία θα πρέπει να ενταχθούν οι μαθητές που φοιτούν κατά το τρέχον σχολικό έτος στον τομέα της Β΄ τάξης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.