Αυξησεις οχι κατωτερες του πληθωρισμου

Απέναντι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Παπαντωνίου με ήπιους τόνους σχολιάζει η ΓΣΕΕ, δια μέσου του Προέδρου της, κ. Πολυζωγόπουλου, ενώ έντονες αντιδράσεις προβάλλει η ΑΔΕΔΥ περιφρουρώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο Πρόεδρος για το Νομό Ροδόπης, κ. Γιάννης Γαντζίδης, μεταφέρει τη θέση της ΑΔΕΔΥ ότι «οι αυξήσεις μισθών για το 2002 δεν πρέπει να είναι κατώτερες του πληθωρισμού με κανέναν τρόπο» και αφήνει αιχμές για κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

«Δεν επιθυμούμε ένα θερμό χειμώνα, εάν όμως έρθει δεν θα είναι ευθύνη των συνδικαλιστών και των εργαζομένων».

Ο κ. Γαντζίδης μεταφέρει τις αρχές της ΑΔΕΔΥ, που αποτελούν προτάσεις για τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική των επιδομάτων: «Ζητάμε το νέο, ενιαίο μισθολόγιο που να μην διαφοροποιείται από υπουργείο σε υπουργείο.

Αρχή του μισθολογίου πρέπει να είναι η αύξηση του βασικού μισθού, μέσα στην οποία όλες οι αποδοχές να αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις στοιχειώδεις απαιτήσεις ενός εργαζομένου.

Εδώ και μια δεκαπενταετία ο εργαζόμενος του δημοσίου διάγει μια περίοδο λιτότητας.

Αφετηρία ενός διαλόγου από την πλευρά μας είναι οι 250.000 δρχ. ως κατώτερος βασικός μισθός»
.

Από τα θέματα που τίθενται προς συζήτηση δεν απουσιάζει το ασφαλιστικό, το οποίο η ΑΔΕΔΥ αντιμετωπίζει ως «μια μη επίκαιρη σκέψη»: «Πιστεύουμε ότι ο διάλογος θα αρχίσει μετά το Νοέμβρη. Όταν τεθεί όμως σε διάλογο το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό πρέπει να πρυτανεύσει η λογική από όλες τις πλευρές.

Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, η Κυβέρνηση να συμμετάσχει υλικά και ηθικά στους εργαζόμενους και αυτοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην προσπάθεια της πολιτείας»
.

Ο κ. Γαντζίδης δίνει έμφαση στο να στηριχτούν σε διάλογο και όχι σε μονόλογο οι όποιες εξελίξεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δρυς διαβεβαίωσε χθες ότι θα καταβληθεί το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους εντός του 2002 και κατά πάσα πιθανότητα μετά την 1η Ιουλίου.

Ο κ. Γαντζίδης εκφράζει τη δυσπιστία του: «Παρακολουθήσαμε πολλούς εκπροσώπους της Κυβέρνησης να ικανοποιούν με τα λεγόμενά τους υπαλλήλους. Η όποια δήλωσή τους όμως θα φανεί στην πράξη».

Αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ θα επισκεφθεί τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών για να εστιάσει στα προβλήματα των εργαζομένων.

Περιθώριο αντίδρασης στις υποχρεωτικές μετατάξεις

Η επόμενη είδηση που έρχεται από τον κ. Γαντζίδη αφορά στις υποχρεωτικές μετατάξεις των υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στα περιθώρια αντίδρασής τους: «Βάση του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων. Ο κάθε συνάδελφος, που εντάσσεται υποχρεωτικά αλλά δεν το επιθυμεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έχει το δικαίωμα από τη στιγμή που θα λάβει τη διαπιστωτική πράξη του κ. Νομάρχη να υποβάλλει την προσφυγή του στο Διοικητικό Εφετείο στο Νομό Ροδόπης, μέσα σε 60 ημέρες.

Πέραν αυτής της προθεσμίας σημαίνει ότι αποδέχεται τη μετάταξή του εάν πρόκειται για υποχρεωτική μετάταξη»
.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.