Αυξημενα τα μετρα της τροχαιας κατα την περιοδο των εορτων

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης με την ευκαιρία των Εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους σχεδίασε και θα λάβει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα τροχαίας τόσο στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό Δίκτυο, όσο και στις κατοικημένες περιοχές του Νομού, με σκοπό την πρόληψη των ατυχημάτων, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και τη διευκόλυνση οδηγών και πεζών.

Στην προσπάθειά της αυτή, παρακαλεί τους πολίτες, εφόσον χρησιμοποιήσουν τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητά τους για να κινηθούν στην πόλη, να μη τα σταθμεύουν σε χώρους που δεν επιτρέπεται η στάθμευση, ιδιαίτερα σε διπλές σειρές, σε στάσεις λεωφορείων, τα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις πεζών, σε χώρους και σε ράμπες που χρησιμοποιούνται από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες που δημιουργούν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη, γιατί μειώνεται ουσιαστικά η κυκλοφοριακή ικανότητα των οδών και ταυτόχρονα η ταχύτητα και η ομαλή ροή των οχημάτων.

Οι πεζοί θα πρέπει να κινούνται στα πεζοδρόμια, να διασχίζουν το οδόστρωμα από τις διαβάσεις και να μην παραβιάζουν τους φωτεινούς σηματοδότες.

Οι οδηγοί θα πρέπει να μην αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα, να κρατούν τις αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, να μην παραβιάζουν την προτεραιότητα και τους φωτεινούς σηματοδότες, να αποφεύγουν τα αντικανονικά προσπεράσματα, να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, να φορούν οι ίδιοι και οι επιβάτες ζώνη ασφαλείας και προστατευτικά κράνη οι δικυκλιστές και γενικά να οδηγούν με σύνεση και διαρκώς τεταμένη την προσοχή τους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Προτού αναχωρήσουν για τον προορισμό τους, να ελέγξουν την κατάσταση των αυτοκινήτων (φώτα, φρένα, ελαστικά, υαλοκαθαριστήρες, αντιολισθητικές αλυσίδες, κ.λ.π.), ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία και να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που τυχόν θα αντιμετωπίσουν, λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων.

«Είναι γνωστό όμως ότι τα μέτρα τροχαίας από μόνα τους δεν επαρκούν για να αντιμετωπισθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τα τροχαία ατυχήματα χωρίς την ουσιαστική συμβολή των ιδίων και των πεζών. Ζητάμε λοιπόν την συνεργασία όλων, ώστε να εξασφαλισθεί η κυκλοφοριακή τάξη και επιθυμώντας να μην βρεθούμε στη δύσκολη θέση να επιβάλλουμε τις προβλεπόμενες κυρώσεις, απευθύνουμε έκκληση στους οδηγούς να τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων, να οδηγούν με ηρεμία αποφεύγοντας την επιθετική οδήγηση, να επιδεικνύουν πνεύμα κυκλοφοριακής αλληλεγγύης, να παραχωρούν προτεραιότητα και να διευκολύνουν τους άλλους οδηγούς».

Σημεία που χρήζουν

προσοχής

Σύμφωνα με τις εμπειρίες και τα στοιχεία που τηρεί η τροχαία τα σημεία του επαρχιακού δικτύου που χρήζουν προσοχής είναι:

• Στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Ξάνθης με την παλαιά οδό Ξάνθης.

• Στη διασταύρωση της απόληξης του δυτικού κόμβου Κομοτηνής της

Εγνατίας Οδού με το 3ο χλμ της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Ξάνθης.

• Στο 5ο χλμ της Ε.Ο. Κομοτηνής – Ξάνθης (Διασταύρωση με Επαρχ. Όδό Ιάσμου).

• Στο 10ο χλμ της Ε.Ο. Κομοτηνής -Ξάνθης (Διασταύρωση Αμβροσίας).

• Στο 24ο χλμ της Ε.Ο. Κομοτηνής – Ξάνθης (Διασταύρωση Φαναρίου).

• Στο 8ο χλμ της Ε.Ο. Κομοτηνής – Αλεξ/πολης (Διασταύρωση Θρυλορίου).

• Στο 2ο χλμ της Ε.Ο. Κομοτηνής – Αλεξ/πολης (Διασταύρωση STORK).

• Στο 1ο χλμ της Επαρχ. Οδού Κομοτηνής – Ξυλαγανής (Διασταύρωση Κοσμίου).

Επίσης, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των φίλων οδηγών κάθε φορά που πρόκειται να διασχίσουν ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση φυλασσόμενη ή μη, να έχουν αυξημένη την προσοχή τους, να σταματούν πριν από αυτή και να μην ξεχνούν ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. το τρένο έχει πάντα προτεραιότητα.

Τέλος με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους οι Αστυνομικοί και οι Πολιτικοί Υπάλληλοι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης εύχονται σε όλους Καλά Χριστούγεννα , Ευτυχισμένο, Ειρηνικό και Δημιουργικό το νέο έτος 2010 και σε όσους ταξιδέψουν Καλό Ταξίδι και Καλή Επιστροφή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.