Αυξανονται οι υπερωριες

Την αύξηση υπερωριών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της χώρας, εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2001, αποφάσισε το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων. Η απόφαση, θα ανακοινωθεί επίσημα, εντός των επόμενων ημερών.

Ειδικότερα, την αύξηση -κατά 10 ώρες του σχετικού πλαφόν το οποίο ίσχυε από το 1995- προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, Τάσος Γιαννίτσης, με βάση γνωμοδότηση του Aνώτατου Συμβουλίου Eργασίας.

Βάσει της γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου, κρίθηκε αναγκαία η πρόσθετη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού των επιχειρήσεων, λόγω της πρόσφατης κατάργησης της υπερεργασίας, της χρονοβόρου διαδικασίας έγκρισης επιπλέον ωρών υπερωριακής απασχόλησης και των αυξημένων αναγκών που εκτιμάται ότι θα προκύψουν για την προετοιμασία εισαγωγής του ευρώ.

Τα ανώτατα όρια υπερωριών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ημερησίας, αφορούν στις 30 ώρες, από 20 που ήταν μέχρι σήμερα, για τις ναυπηγικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, τα συνεργεία αυτοκινήτων OAE, τα τεχνικά έργα οδοποιίας, τα εγγειοβελτιωτικά – αρδευτικά – αποστραγγιστικά και υδροηλεκτρικά έργα, για τα τουριστικά και τα λιμενικά, τους ναύσταθμους, τα εργοτάξια των Eνόπλων Δυνάμεων, για τον Oργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τις υπηρεσίες λειτουργίας συντήρησης και επισκευής του μηχανικού εξοπλισμού του υπουργείου Eσωτερικών και των νομαρχιακών ταμείων, για τις εργασίες του υπουργείου Γεωργίας καθώς και για τη ΔEH.

Στις 25 ώρες, από 15 που ήταν μέχρι σήμερα, καθορίζονται τα ανώτατα όρια υπερωριών για όλες τις εργασίες που γίνονται στις υπόλοιπες επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις της χώρας.

Σημειώνεται ότι διατηρείται η δυνατότητα έκτακτης υπερωριακής απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας, σε επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο το 24ωρο με σχετική αναγγελία και τήρηση των ανώτατων ορίων που ισχύουν για κάθε εργαζόμενο χωριστά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, απευθείας στο email σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ