Αυξανεται σε 1 ωρα η σταθμευση στον ποδηλατοδρομο

Από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου διπλασιάζεται ο χρόνος στάθμευσης, με παράλληλη αύξηση του κόστους της κάρτας στα 50 λεπτά

Από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 θα αλλάξει το καθεστώς του χρόνου στάθμευσης στον ποδηλατόδρομο και παράλληλούς του δρόμους, με τον χρόνο στάθμευσης να επεκτείνεται από τα 30 στα 60 λεπτά, και το κόστος της κάρτας να αυξάνεται από τα 30 στα 50 λεπτά.
 
Όπως είναι γνωστό, από τις αρχές του 2018 στους χώρους αυτούς εφαρμόζεται η ελεγχόμενη στάθμευση, όπου όποιος αφήνει το αυτοκίνητό του στις προβλεπόμενες θέσεις, αυστηρά για μισή ώρα, προμηθεύεται μια κάρτα κόστους 30 λεπτών, την οποία μπορεί να αγοράζει είτε από τον Δήμο είτε από επιχειρήσεις οι οποίες τις πουλάνε σε συνεννόηση με το Δήμο. Επίσης δεν παρέχεται στον οδηγό η δυνατότητα να βάλει και δεύτερη συνεχόμενη κάρτα, μιας και στόχος της διοίκησης του Δήμου ήταν η αποσυμφόρηση του κέντρου.
 
Σύντομα μετά την εφαρμογή του μέτρου, σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, συζητήθηκε το θέμα της στάθμευσης και συμφωνήθηκε πως θα ήταν καλύτερο για τους πολίτες αλλά και τα καταστήματα πέριξ του ποδηλατόδρομου αν ο χρόνος στάθμευσης αυξανόταν στη μία ώρα, δίνοντας περισσότερο χρόνο στους οδηγούς.
 
Η εφαρμογή της αλλαγής αυτής ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τον καθορισμό των τελών για το οικονομικό έτος 2019, και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την αρχή του χρόνου. 

Μεταβατική η περίοδος μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, το μέτρο θα ξεκινούσε στις 1 Ιανουαρίου, όμως λόγω της εορταστικής επριόδου, για να μην δημιουργηθεί αναστάτωση στην αγορά αποφάσισαν να ισχύσει από τις 7 Ιανουαρίου.
 
Έτσι ο χρόνος στάθμευσης μεταβάλλεται από 30 λεπτά στη μία ώρα, το κόστος πηγαίνει από τα 30 λεπτά στα 50 λεπτά, με όλες τις άλλες συνθήκες λειτουργίας να παραμένουν σταθερές.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Πολιτειάδης τις επόμενες ημέρες θα αλλάξουν οι πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στον ποδηλατοδρόμο, και έχουν ζητήσει από το τμήμα τροχαίας Κομοτηνής να μην γίνονται έλεγχοι στη στάθμευση κατά την μεταβατική περίοδο των πρώτων ημερών του Ιανουαρίου.
 
Αυτό βέβαια σημαίνει, σημείωσε, πως θα πρέπει και οι οδηγοί να σεβαστούν αυτές τις ημέρες, και υπενθύμισε πως οι χώροι φορτοεκφόρτωσης θα πρέπει να παραμείνουν καθαροί.
 
Όσο για τις παλιές κάρτες που είχαν προμηθευτεί ιδιώτες, όπως περίπτερα και μίνι μάρκετ, θα μπορούν να τις φέρουν στο Δήμο και να προμηθευτούν καινούριες, πληρώνοντας την διαφορά των 20 λεπτών.
 
Οι ώρες λειτουργίας παραμένουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, πλην Κυριακής, ενώ το πρόστιμο παραμένει 20 ευρώ για τους παραβάτες, που αν πληρωθεί εντός δέκα ημερών θα είναι το μισό. 
 
Κληθείς να σχολιάσει τις προαναφερθείσες αλλαγές ο κ.Πολιτειάδης έκανε λόγο για ένα μέτρο «που θέλει να τονώσει την κίνηση στην αγορά» και όχι να αυξήσει τα οικονομικά του Δήμου, καθώς στόχος του είναι να βοηθήσει και ντόπιους αλλά και επισκέπτες που θέλουν να κινηθούν στην αγορά της πόλης μας. 

Σκέψεις για επέκταση του μέτρου 

Η εφαρμογή του μέτρου και η επιτυχία εξαρτάται από τον έλεγχο, για τον οποίο είναι αρμόδια η Ελληνική Αστυνομία, σημείωσε, αναφέροντας πως η επιτυχία του εξαρτάται από τους ίδιους τους οδηγούς.
 
Και αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί την ώρα που υπάρχουν κενές θέσεις στάθμευσης, οδηγοί να κλείνουν με τα αυτοκίνητά τους ή τον ποδηλατόδρομο ή τον πεζόδρομο.
 
Όσο για την επέκταση του μέτρου σε άλλους δρόμους του κέντρου, ο κ. Πολιτειάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το το απώτερο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.