«Αυτες οι ευρωεκλογες ειναι η κορυφαια εκφραση της πολιτικης του ΠΑΣΟΚ»

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου με το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, νυν αντινομάρχης Ροδόπης, μιλά στον ΠτΘ για τα σημαινόμενα των ευρωεκλογών, τη σχέση τους με τα πολιτικά δρώμενα σε εθνικό επίπεδο, την πολιτική «με επίκεντρο τον άνθρωπο» που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ και τις προσδοκίες που προκύπτουν από αυτή.

«Τιμή η συμμετοχή μου

στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ»

ΠτΘ: κ. Μουσταφάογλου συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Πως αισθάνεστε για αυτό το γεγονός;

Σ.Μ: Η συμμετοχή μου, αν και συμβολική, είναι οπωσδήποτε τιμητική και δίνει πολλές δυνατότητες. Εκφράζει τη θέληση μου να στηρίξω το ΠΑΣΟΚ και σε αυτή την εκλογική μάχη να δυναμώσουμε την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου με ξάφνιασε ομολογουμένως ευχάριστα.
Δεν το περίμενα, είναι εξαιρετική τιμή για μένα η συμμετοχή μου σε αυτό. Και μπορεί η θέση που κατέχω στο ευρωψηδέλτιο να μην είναι εκλόγιμη, όμως, πιστεύω ότι τα πρόσωπα που επελέγησαν να το στελεχώσουν εκφράζουν τους στόχους και τα πιστεύω του προέδρου μας, του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Η όλη διαδικασία μου δίνει την ευκαιρία να προβάλλω τα προβλήματα της περιοχής μου, γενικότερα και ειδικότερα αυτά της μειονότητας. Μη ξεχνάμε, ότι η αλληλοκατανόηση ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

«Δημοψηφισματική η σημασία

των ευρωεκλογών»

ΠτΘ: Έχετε διαμορφώσει πλάνο στο οποίο θα βασιστεί η προεκλογική σας κίνηση και η γενικότερη προβολή των θέσεων και του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή;

Σ.Μ: Θα προσπαθήσουμε να διακινήσουμε τη διακήρυξη του κόμματος και να κάνουμε γνωστό το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένες και τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν στα κεντρικά, σκοπεύουμε την οργάνωση κάποιας συνέντευξης τύπου ή και επίσκεψης στελεχών από την Αθήνα, ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις ευρωεκλογές και την σημασία της συμμετοχής τους.
Όπως ξέρετε, είναι κάπως πιο χαλαρές οι ευρωεκλογές. Εμείς πάντως θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατό καλύτερα στο καθήκον μας, που είναι η ανάδειξη της δημοψηφισματικής πολιτικής σημασίας τους.

ΠτΘ: Ποια η άποψή σας για τις ευρωεκλογές;

Σ.Μ.: Ίσως, να μην είναι αρκετά αντιληπτό, όμως αυτές ειδικά οι ευρωεκλογές είναι η κορυφαία έκφραση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στη Ευρώπη. Πρέπει, λοιπόν, να συμμετάσχουμε πιο ενεργά, να πάρουμε πρωτοβουλίες και έχοντας το σωστό πρόσωπο απέναντι στους εταίρους μας, να μπορέσουμε να κερδίσουμε πράγματα για τους πολίτες και για τη χώρα μας.
Γιʼ αυτό, ο κόσμος πρέπει να ενδιαφερθεί, να πληροφορηθεί τις προτάσεις και να κρίνει. Και βεβαίως να πάει στην κάλπη. Το τι γίνεται στην Ε.Ε. και στο Ευρωκοινοβούλιο έχει να κάνει με την καθημερινότητά μας. Με το τι μπαίνει στο πιάτο μας, με την υγεία μας, με την οικονομική ανάπτυξη, την έρευνα, την καινοτομία και με την ίδια την ασφάλειά μας. Με μία λέξη, έχει να κάνει με την ευημερία μας.

<ΠτΘ: Πιστεύετε ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν δημοψήφισμα για τη χώρα μας;
Σ.Μ.: Κακά τα ψέματα, οι ψηφοφόροι σε ολόκληρη την Ευρώπη ψηφίζουν στις ευρωεκλογές, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας τους.
Οι πολίτες δεν έχουν άδικο και η πρόσφατη οικονομική κρίση έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Το κάθε κράτος-μέλος, προσπαθεί κυρίως με τις δικές του δυνάμεις να την αντιμετωπίσει. Τείχη υψώνονται ξανά. Χώρες που στρέφονται προς τις Βρυξέλλες για χείρα βοηθείας, όπως η Ελλάδα, έρχονται αντιμέτωπες με συστάσεις να λάβουν μέτρα εν μέσω κρίσης για να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα. Έστω κι αν αυξάνεται ο κίνδυνος για επιδείνωση της κατάστασης.

Σήμερα, με το χαρακτήρα που έχουν πάρει οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την αβεβαιότητα που επικρατεί για την κατεύθυνση που θα πάρει η Ε.Ε., είναι λογικό η κάλπη των ευρωεκλογών να κρίνει τις εσωτερικές εξελίξεις σε κράτη όπως το δικό μας. Η Ευρώπη οδεύει προς τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, με την οικονομική κρίση να έχει φέρει στην επιφάνεια τις δομικές, θεσμικές και πολιτικές ανεπάρκειές της. Στο πλαίσιο αυτό, η διάχυτη δυσαρέσκεια με την καταστροφική πολιτική της Ν.Δ. για τη χώρα μας πιστεύω ότι θα εκφραστεί στην κάλπη.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου

οιωνός της Πράσινης Ανάπτυξης»

ΠτΘ: Για ποια Ευρώπη, λοιπόν, θα ψηφίσουν οι πολίτες; Υπάρχει απάντηση στα παραπάνω προβλήματα;

Σ.Μ.: Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι μόνο μέσα από πολιτικές που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως οι πολιτικές της πράσινης ανάπτυξης της οποίας είναι οιωνός ο Γιώργος Παπανδρέου, μόνο μέσα από πολιτικές όπως αυτές που στηρίζει η σοσιαλδημοκρατία υπάρχει προοπτική για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Παρʼ ότι κατʼ εξοχήν οικονομική ένωση, η Ε.Ε. αποδείχθηκε ότι δεν είχε «σχεδιασθεί» τις τελευταίες δεκαετίες, για να αντιμετωπίσει μια τόσο σοβαρή οικονομική κρίση.
Η οικονομική ενοποίηση υπήρξε ατελής όσο δεν προχωρούσε η δημιουργία επαρκών πολιτικών θεσμών.

Το ΠΑΣΟΚ μέσα από το πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης εμμένει στο βιώσιμο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. Για αυτό και οι πολίτες καλούνται σε αυτές τις Ευρωεκλογές να απαντήσουν ποια Ευρώπη θέλουν. Αυτήν της συντήρησης ή αυτήν που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο; Την Ευρώπη που στηρίζει το κεφάλαιο ή αυτήν που στηρίζει τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του; Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν ήδη απαντήσει. Θέλουμε μια Ευρώπη κοινωνικά και οικονομικά ισχυρή. Που να μπορεί να επιβάλει όρια στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο με νέους κανόνες προστασίας των εθνικών οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλουμε μια Ευρώπη που δεν θα αντιδρά αποσπασματικά στις διεθνείς εξελίξεις αλλά θα πρωταγωνιστεί και θα τις διαμορφώνει με βάση ένα δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο. Η κρίση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την Πολιτική Ευρώπη. Για την Ευρώπη των λαών. Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Το οφείλουμε όχι μόνο στην ιστορία της αλλά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις

ανθρωποκεντρικού περιεχομένου»

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι σήμερα η Ευρώπη έχει ανάγκη να ενισχυθεί με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

Σ.Μ.: Η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνά μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν αποτελεσματικότερη και δημοκρατικότερη, κερδίζοντας έτσι την υποστήριξη των λαών της, που θα είναι σε θέση να την κατανοήσουν καλύτερα και να την προσεγγίσουν σαν κάτι καθημερινό κι όχι σαν εποικοδόμημα υψηλής κι ακατανόητης τεχνολογίας για λίγους.


Η ενίσχυση της Ενωμένης Ευρώπης περνά μέσα από την υιοθέτηση μιας ενιαίας φωνής και ενιαίας δράσης στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, με την υιοθέτηση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Η Ευρώπη έχει καθήκον να μετατραπεί σε υπερδύναμη ανθρωπισμού και οικολογικής συμπεριφοράς με οδηγό και γνώμονα τον πολιτισμό της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μετατρέψει την οικονομική της ευρωστία σε ανθρωποκεντρική πολιτική δύναμη, με κοινωνικό πρόσωπο στηριγμένο στη δικαιοσύνη, στο όνομα της ισορροπίας, της σταθερότητας και της ειρήνης. Θέσεις που μόνο η σοσιαλδημοκρατία προοιωνίζεται.

ΠτΘ: Σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν υποψήφιο από τη μειονότητα. Πώς το σχολιάζετε;

Σ.Μ.: Αφενός είναι πολύ ευχάριστο και τιμητικό, όπως ήδη σας έχω πει. Να παρατηρήσω όμως ότι δεν με αφορούν τα άλλα κόμματα δεδομένου ότι από πολύ νωρίς, από πολύ παλιά ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι ακούει και βρίσκεται δίπλα στη μειονότητα.
Δεν είναι κάτι παράξενο λοιπόν που το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά δίνει βήμα έκφρασης και πολιτικής δημιουργίας για τη μειονότητα. Άλλωστε ποιος άραγε καλύτερος τρόπος υπάρχει από μια τέτοια αναμέτρηση για να συνειδητοποιήσουμε όλοι πόσο πολυπολιτισμική είναι η Ευρώπη και να προσφέρουμε τις ευκαιρίες για να το αναδείξουμε και να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελος όλων;

ΠτΘ: κ. Μουσταφάογλου σας ευχαριστώ πολύ.

Σ.Μ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.