Αυστηρο μηνυμα κατα της προκλητικοτητας της Τουρκιας απο τον ΠτΔ

«Η προκλητικότητα της Τουρκίας θα τσακιστεί από την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να υπερασπιστούν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο»

Αυστηρά μηνύματα κατά της προκλητικότητας της Τουρκίας έστειλε από τη Μαρώνεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Μαρωνείας Σαπών. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος μετέβη στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Καταστήματος Μαρωνείας όπου έλαβε χώρα η τελετή λίγο μετά τις 12.00.

«Λέω από την Ελληνική Θράκη ότι είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε ειρηνικά με την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου» τόνισε μεταξύ άλλων ο ΠτΔ κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του για να υπογραμμίσει πως «η προκλητικότητα της Τουρκίας θα τσακιστεί από την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να υπερασπιστούν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η Ελλάδα έχει δικαίωμα κι υποχρέωση να θωρακίζει τα νησιά της» ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, «κατά πρώτον η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη εφ όλες τις εκφάνσεις και ενώπιον οιουδήποτε φόρου. Δεύτερον γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν στο Αιγαίο, τα σύνορα μας καθορίζονται επακριβώς από το σύνολο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, το δε πρόγραμμα Natura της ΕΕ, γιατί η Ελλάδα είναι και Ευρώπη, καθορίζει μέχρι τη παραμικρή νησίδα και βραχονησίδα, η οποία ανήκει στην Ευρώπη και επομένως στην Ελλάδα. Τρίτον όχι απλώς έχουμε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση αμυντικής θωράκισης των νησιών μας, ιδίως στο Αιγαίο. Αυτό το δικαίωμα και την υποχρέωση την έχουμε βάσει του άρθρου 51 του καταστατικού χάρτη ΟΗΕ που μας το δίνει το δικαίωμα αυτό όταν υπάρχει επικείμενη απειλή από την πλευρά της Τουρκίας. Η απειλή αυτή είναι όχι επικείμενη καθ’ όλα ορατή και από τις καθημερινές προκλήσεις αλλά και από το ότι η Τουρκιά κραδαίνει το casus belli στην περίπτωση κατά την οποία εμείς να ασκήσουμε το καθ’ όλα νόμιμο δικαίωμα μας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια. Όταν μια χώρα κραδαίνει αυτό το casus belli, αν αυτό δε λέγεται επικείμενη απειλή τότε τι είναι επικείμενη απειλή; Και τέλος η αποκλειστική οικονομική ζώνη που καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο και ιδίως από το δίκαιο της θάλασσας, καθορίζει επακριβώς τι ανήκει στην Ελλάδα και επομένως τι ανήκει στην Ευρώπη, για αυτό όλες αυτές οι δήθεν συμφωνίες όπως το δήθεν μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, εξαιτίας των αυθαιρεσιών του όχι απλώς και μόνο είναι άκυρο αλλά είναι παντελώς ανυπόστατο. Δεν παράγει καν έννομα αποτελέσματα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.