«Αφηστε τον πολιτη να οργανωσει τη ζωη του με τον τροπο που αυτος θελει» το μηνυμα του Θανου Τζημερου απο την Κομοτηνη

Τριήμερη περιοδεία στην Ροδόπη παρουσιάζοντας επιτυχημένα παραδείγματα για την ανάδειξη και την ευημερία της χώρας

Στην Θράκη βρέθηκε το τριήμερο 1 με 3 Ιουνίου  ο πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» κ. Θάνος Τζήμερος, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε όλη την Ελλάδα με τίτλο «Κι Όμως Γίνεται» παρουσιάζοντας μέσα από επιτυχημένα παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της Ελλάδας για ανάπτυξη και ευημερία.
 
Πώς χώρες που βρέθηκαν σε χειρότερη θέση από την δική μας, κατάφεραν να έχουν αλματώδη ανάπτυξη και τι πρέπει να κάνουμε για να αφήσουμε πίσω μία για πάντα την κρίση; Είναι μόλις κάποια από τα ερωτήματα στα οποία ο κ.Τζήμερος έδωσε απαντήσεις στην κεντρική του ομιλία, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής στη Λέσχη Κομοτηναίων, δια μέσου παραδειγμάτων από τη διεθνή εμπειρία.
 
Νωρίτερα σε συνέντευξή του στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος της «Δημιουργίας Ξανά» έκανε λόγο για ένα «εύκολο στοίχημα» εν αντιθέσει με τη δυσκολία της αλλαγής του ελληνικού κράτους που όπως υποστήριξε «έχει στηθεί πάνω στην πελατειακή λογική και στη λογική της αφαίμαξης του πολίτη».
 
«Ένα κράτος όπως η Εσθονία που το ’91 ήταν διαλυμένη, με τους πολίτες στις ουρές για να μη λιμοκτονήσουν, με τη βιομηχανία διαλυμένη, με πληθωρισμό στο 1000%, με τα καύσιμα να έχουν αυξηθεί 10.000%, κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να γίνει κράτος πρότυπο, όχι κάνοντας δύσκολα πράγματα, αλλά υιοθετώντας ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο,  με χαμηλή φορολογία και απλή νομοθεσία, την οποία φρόντισε να εφαρμόζεται από όλους και κάθε στιγμή, χωρίς φίλτρα πολιτικής κάλυψης» σημείωσε χαρακτηριστικά αντιπαραθέτοντας το ελληνικό παράδειγμα όπου «το κράτος πρέπει να έχει έλεγχο στα πάντα, και στη ζωή μας και στο τι ξοδεύουμε». 

Το κράτος σε ρόλο επιτελικό 

«Αυτό που προτείνει η “Δημιουργία Ξανά” είναι ότι το κράτος θα πρέπει να αφήσει τον πολίτη να οργανώσει τη ζωή του και να βρει την ευτυχία του με τον τρόπο που εκείνος επιλέγει» αναφέροντας το παράδειγμα της Ρουμανίας  και της επιβολής γραμμικού φόρου όπου όπως εξήγησε «για την Ελλάδα αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας».
 
«Η Ρουμανία έβαλε έναν γραμμικό φόρο 16% για να βοηθήσει τις νέες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα έβαλε 1% φορολογία για τις πρώτες 500.000 τζίρου και εκτινάχτηκε η ανάπτυξή της. Είναι πάρα πολύ απλό και μπορεί να το καταλάβει και κάποιος που δεν ξέρει οικονομικά. Όσο αυξάνεται η φορολογία, τόσο έχω λιγότερο κίνητρο να δουλέψω, και τόσο μεγαλύτερο κίνητρο έχω να φοροδιαφύγω. Επίσης αν γίνει αυτό που έχουμε προτείνει από το ’11, αν δηλαδή αναγνωρίζονται και εκπίπτουν από το φορολογητέο σου εισόδημα όλα σου τα έξοδα, όπως γίνεται στην Ελβετία η φοροδιαφυγή θα μειωθεί και θα εκμηδενιστεί, θα μείνουν μόνο οι παράνομες πράξεις. Πράγμα που είναι και αναπτυξιακό, και ηθικό και δίκαιο» σημείωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για απλούς κανόνες οι οποίοι όμως διαμόρφωσαν κράτη πρότυπα που σήμερα η Ελλάδα «τα βλέπει με τα κιάλια».
 

Ερωτηθείς σχετικά με την «άρνηση» της Ελλάδας να «συμμορφωθεί» σε τέτοιους κανόνες ο κ. Τζήμερος υποστήριξε πως οφείλεται «αρχικά στο γεγονός ότι θα ξεβολευτούν πολλές προσοδοθυρικές ομάδες πίεσης και δύναμης, που όλα αυτά τα χρόνια διαπραγματεύονταν την ψήφο τους με το σύστημα και ωφελούνται από τη στρεβλή νομοθεσία και στρεβλή φορολογία και δευτερευόντως στο πολιτικό προσωπικό όπου έχουν επικρατήσει άνθρωποι χαμηλής νοημοσύνης, ανύπαρκτου ηθικού υποβάθρου και χωρίς κανένα όραμα».
 
Ο πρόεδρος της «Δημιουργίας ξανά» έκανε λόγο για ένα κράτος «που θα προσλαμβάνει την ίδια του την ύπαρξη μέσα από αυτό φάσμα». «Το κράτος είναι ο διαιτητής του παιχνιδιού, δεν μπορεί να είναι και ο παίκτης» σημείωσε υπεραμυνόμενος ενός «μικρότερου κράτους» με την χρήση εφαρμογών πληροφορικής. 

«Η Θράκη αφαιμάσσετε διπλά και εξ’ ανάγκης» 

Κλείνοντας ο ίδιος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Θράκης τονίζοντας πως «η Θράκη αφαιμάσσετε διπλά και αφαιμάσσετε εξ’ ανάγκης». «Όταν η βενζίνη έχει 2,00 ευρώ το λίτρο και στη Βουλγαρία έχει 1,10, θα πας εκεί. Καταλαβαίνω απολύτως τους πολίτες που πηγαίνουν και στο σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας. Η Βουλγαρία είναι φθηνή γιατί δεν έχει τη δική μας φορολογία και τον δικό μας κρατισμό.  Επομένως η Θράκη μεγεθύνει τα προβλήματα της υπόλοιπης Ελλάδας, διότι γειτνιάζει με χώρες που έχουν καλύτερα φορολογικά καθεστώτα» σημείωσε για να υπογραμμίσει πως το ελληνικό κράτος δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη «θωράκισης» της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.