Αφιερωμενος στην γυναικα ο 4ος Μαραθωνιος αναγνωσης Γαλλοφωνων κειμενων

Διοργανώθηκε από την ομάδα Γαλλοφωνίας της Νομικής του ΔΠΘ στο πλαίσιο των Ημερών Γαλλοφωνίας 2018

Η 20η του Μάρτη γιορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας. Καθιερώθηκε το 1998 και αποτελεί μία ευκαιρία για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, να γιορτάσουν τους δεσμούς τους με την Γαλλία, δια μέσου της γαλλικής γλώσσας.
 
Η Κομοτηνή, όπως μπορεί να διαφανεί και από την πολύχρονη αλλά και πλούσια δράση της Ομάδας Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης δεν αποτελεί εξαίρεση με τις δράσεις της ομάδας αυτής να κορυφώνονται κάθε Μάρτη.
 

Έτσι το απόγευμα της Κυριακής, 18 Μαρτίου, στο καφέ μπαρ «Οχτώ», στο πλαίσιο του φετινού μαραθωνίου Γαλλοφωνίας, η ομάδα Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ διοργάνωσε τον 4ο Μαραθώνιο ανάγνωσης Γαλλόφωνων κειμένων, με σημείο αναφοράς τη γαλλόφωνη γυναίκα. 

Αξιομνημόνευτη η θέση της γυναίκας στην γαλλόφωνη πνευματική παραγωγή 

Άλλωστε όπως τόνισε και ο επικεφαλής της ομάδας, και υπεύθυνος της διοργάνωσης κ. Στέφανος Γραβάνης «η γυναίκα κατέχει αξιομνημόνευτη θέση στη γαλλόφωνη πνευματική παραγωγή». «Η γυναίκα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης  και σημείο αναφοράς  μυθιστοριογράφων, ποιητών και θεατρικών συγγραφέων» συνέχισε ο ίδιος επισημαίνοντας επίσης πως «γυναίκες συγγραφείς,  θέλησαν να καταγράψουν τη θέση της γυναίκας  στις γαλλόφωνες κοινωνίες αλλά και να πάρουν θέση για τα διάφορα  ζητήματα της εποχής τους (Collette, Simone de Beauvoir, Leila Slimani, Andree Chedid,Virginie Despentes)».
 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκαν διάφορα είδη κειμένων, τόσο στα γαλλικά, όσο και στα ελληνικά που αναφέρονται στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία σε σχέση με τις διάφορες πτυχές της ζωής, όπως οι σχέσεις των δύο φύλων, ο έρωτας, η καθημερινότητα καθώς και κοινωνικά  ζητήματα, τα οποία επέλεξαν οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση του κ. Γραβάνη.
 
Την βραδιά συνόδεψε επίσης ιδανικά, με γαλλόφωνα τραγούδια, η μουσική ομάδα της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.