Αφιερωμα στον Τζοζεφ Λοουζι απο την κινηματογραφικη Λεσχη της ΦΕΞ

Τις Τρίτες του Γενάρη στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Ένα αφιέρωμα στον Τζόζεφ Λόουζι θα πραγματοποιήσει η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ τις Τρίτες 7, 14, 21 και 28  Ιανουαρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης με τις προβολές να ξεκινούν στις 21.00. Κατά χρονολογική σειρά οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: «Ο Υπηρέτης», «Το Τρίγωνο των Αμαρτωλών» «Ο Μεσάζων», «Μίστερ Κλάιν».
 
O Τζόζεφ Λόουζι υπήρξε αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και κριτικός του κινηματογράφου. Μολονότι ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική και φιλολογία στο Χάρβαρντ, πολύ σύντομα αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην τέχνη. Αφορμή γι’ αυτή την αλλαγή πορείας στάθηκε η συνάντησή του στη Μόσχα με τον σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν.
 
Ο Λόουζι υπήρξε ένας από τους πιο παρεξηγημένους δημιουργούς της εποχής του, αφού η ένταξή του στη διαβόητη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ (1951), εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων, τον ανάγκασε να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, αφήνοντας στη μέση μια λαμπρή καριέρα. Στη σκηνοθετική του αντίληψη δέχτηκε τις επιδράσεις του ιταλικού νεορεαλισμού, του γερμανικού εξπρεσιονισμού, καθώς και των ΜπέρτολτΜπρεχτ και Χάρολντ Πίντερ, με τους οποίους συνεργάστηκε στη σκηνή και στην οθόνη.
 
Από τις περισσότερες από τις 50 ταινίες του, στις οποίες εμφανίζεται με τις διάφορες ιδιότητές του, ξεχωρίζουν οι Μ (1951), Εύα (1962), Η δολοφονία του Τρότσκι (1972), Γαλιλαίος (1973), Δον Τζιοβάνι (1979) κ.ά. Με τις ταινίες του Ο μεσάζων (1971) και Το ατύχημα (1967) απέσπασε το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ των Καννών, ενώ υπήρξε υποψήφιος για την απονομή βραβείου σε πλήθος άλλες –ως επί το πλείστον ευρωπαϊκές– διοργανώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.