Αφιερωμα στο Νικο Ξυλουρη

Την εξαιρετική ταινία-ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου «Νίκος Ξυλούρης και τρία ποιήματα» είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της πόλης μας το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου. Διοργανωτές ο Δήμος Κομοτηνής, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης και ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών Κομοτηνής. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ Σοφία Μενεσελίδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών Κομοτηνής Νίκος Παγώνης και η σύζυγος του τραγουδιστή Ουρανία Ξυλούρη.

Προηγήθηκε της ταινίας μουσικό αφιέρωμα από το Γιάννη Χαρούλη και τετραμελή ορχήστρα που απέδωσε τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη και αμέσως ξεκίνησε η προβολή της ταινίας η οποία ακολουθώντας τον αφηγηματικό άξονα τριών ποιημάτων του Αλέξη Ασλάνογλου, ακολουθεί την πορεία του Ξυλούρη από την Κρήτη στην Αθήνα την περίοδο της δικτατορίας που καταφέρνει με τη χαρακτηριστική φωνή του να κατακτήσει πρώτα την Αθήνα και στη συνέχεια ολόκληρη την Ελλάδα..

Στο φακό καταγράφονται οι συγκινητικές αφηγήσεις της γυναίκας του Ουρανίας, της κόρης του και του Ψαραντώνη, ενώ από την ταινία «περνούν» οι αναμνήσεις της Δόμνας Σαμίου, του Τάσου Γουδέλη, του Κώστα Λαλιώτη, της Μαρίας Καρρά, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Μπάμπη Ζαχαρόπουλου, ιδιοκτήτη της «Λήδρας», που είχε γίνει το στέκι των φοιτητών και γενικότερα των αντιφρονούντων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, του Κώστα Καζάκου, του Κώστα Μανιουδάκη, που θυμάται τις αξέχαστες στιγμές με τον Ξυλούρη από εκείνη την εποχή, του Σταύρου Πασπαράκη που τραγουδούσε μαζί του, του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Όλοι μιλούν για το ήθος και τη λεβεντιά του Νίκου Ξυλούρη που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή με τα τραγούδια του, ιδιαίτερα εκείνη της δικτατορίας και συγκεκριμένα της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μέσα από τις συνεντεύξεις του ίδιου του Ξυλούρη αλλά και από τα επίκαιρα και ντοκουμέντα της εποχής ο Στρατηγάκος έφτιαξε ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ αλλά συγχρόνως μία συναρπαστική ταινία για τον άνθρωπο που ήταν περήφανος όπως είπε στη γυναίκα του για τρία πράγματα: «Πρώτον γιατί είμαι Κρητικός, δεύτερον γιατί είμαι από τα Ανώγεια και τρίτον γιατί είμαι Βενιζελικός». Μία ταινία ύμνο στην ανθρωπιά, στη μεγαλοσύνη, στην αληθινή ψυχή του Νίκου Ξυλούρη που με την ανιδιοτέλειά του, την περηφάνια του και με το σπάνιο ήθος του στάθηκε πάνω από μικρότητες και συμβιβασμούς.

25 χρόνια μετά το θάνατό του το παλικάρι αυτό, ο «Αρχάγγελος» της Κρήτης, με τη στεντόρεια φωνή και την καθαρή ματιά συνεχίζει να συντροφεύει το λαό μας και κυρίως τους νέους στις αναζητήσεις και τους αγώνες τους. Και θα συνεχίσει. Γιατί όπως είπε η γυναίκα του η Ουρανία «ο Νίκος ήταν παντού και πάντα με τους νέους».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.