Αφιερωμα στην Primadonna Assoluta Μ.Καλλας

Κατάμεστο για άλλη μια φορά ήταν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής από κοινό που την Τετάρτη το βράδυ ήρθε για να παρακολουθήσει το αφιέρωμα στην Primadonna Assoluta Μ. Κάλλας, τη μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που αν και έφυγε πριν τριάντα τρία χρόνια εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι παρούσα τόσο με το έργο της όσο και με τη ζωή της. Τριάντα τρία χρόνια χωρίς την ανεπανάληπτη παρουσία της. Τριάντα τρία χρόνια χωρίς τον πολιτισμό της φωνής και της κίνησής της.

Το αφιέρωμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ν. Ροδόπης, το οποίο σημειωτέον έχει παρουσιασθεί ξανά στην πόλη μας, μικρό αντίδωρο στη μνήμη μιας μεγάλης γυναίκας, που μας τίμησε και πολλά μας δώρισε.

Η ζωή της μεγάλης ντίβας, της γυναίκας που άλλαξε την πορεία της όπερας, που σφράγισε μεγάλους ρόλους όπως η Νόρμα, η Μήδεια, η Τόσκα, ρόλους στην όπερα και στον κινηματογράφο ξεδιπλώθηκε μέσα από το κείμενο που έγραψε η Γεωργία Συμεωνίδου, ενασχολούμενη επί χρόνια με τη ζωή και το έργο της απόλυτης Ντίβας, και στο ανέβασμα του οποίου συνετέλεσε η σκηνοθέτης – χορογράφος Άννυ Μαχαιροπούλου.

Λίγα λόγια για το κείμενο

«Όταν ένας άνθρωπος αφηγείται τη ζωή του, παρουσιάζει την εκδοχή του για το βίο και τις ημέρες του. Η Κάλλας, στις διάφορες συνεντεύξεις που κατά καιρούς παραχώρησε, έκανε τις δικές της αφηγήσεις και ακριβώς αυτές είναι το πρωτογενές υλικό του κειμένου. Κάποιες απόπειρες να γράψει την αυτοβιογραφία της έμειναν μόνο στην εισαγωγή, οπότε δεν μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες από ένα πιο ιδιωτικό λόγο.

Το κείμενο, από σεβασμό στο πρόσωπό της, εμμένει στην ανάλυση των γεγονότων, κυρίως μέσα από την οπτική της Μαρίας.

Τα σχόλια για την καριέρα της τα δανειστήκαμε από ανθρώπους που την έζησαν και συνεργάστηκαν μαζί της. Ο αναγνώστης μπορεί να βρει τις απόψεις τους για την Κάλλας και την τέχνη της σε συνεντεύξεις και σε βιβλία που έχουν γράψει.

Για τις προσωπικές της επιλογές, αφήσαμε να μιλήσουν άνθρωποι που την αγάπησαν, τη νοιάστηκαν και τη στήριξαν στις δύσκολες μέρες. Το αφιέρωμά μας έπρεπε να είναι εντός περιορισμένου χρονικού πλαισίου, γι’ αυτό και επιλέξαμε γεγονότα που η ίδια πρόβαλε ως κυρίαρχα στις διάφορες συνεντεύξεις της.

Παραλείψαμε σκόπιμα πληροφορίες που προέκυψαν όταν οι τελευταίοι μάρτυρες της ζωής της Μαρίας είχαν πεθάνει ή είχαν γεράσει πολύ για να είναι σε θέση να διαφυλάξουν τα γεγονότα και να μην επιτρέψουν παραμορφώσεις τους. Πιστεύουμε ότι οι καινούριες πληροφορίες θα πρέπει να διασταυρώνονται και να τίθενται υπό σοβαρή αμφισβήτηση, ιδίως όταν αφορούν στην ιδιωτική της ζωή και σε υποτιθέμενα γεγονότα που η ίδια δεν εξομολογήθηκε και δεν παραδέχτηκε ποτέ. Είναι ανάξιό της, λειτουργώντας ως άκριτοι καταναλωτές και αναμεταδότες της είδησης, να παρέχουμε κίνητρα σε ανθρώπους που εμπορεύονται τη ζωή και τη φήμη της.

Αν και οι πληροφορίες που περιέχονται στο κείμενο έχουν διασταυρωθεί και προέρχονται από πολλές πηγές, σαφώς επικρατεί ο μεγάλος θαυμασμός μας για τη Μαρία Κάλλας για να είμαστε οι αντικειμενικότεροι των αφηγητών της ζωής της».

Επιμέλεια Α.Π.

Οι συντελεστές της παράστασης

Δημήτρης Κωνσταντίνου: Δ. Νιανιάς, Γ. Καλογερόπουλος, Φράνκο Τζεφιρέλι, Αντόνιο Γκιριγκέλλι.

Γεωργία Συμεωνίδου: Δημοσιογράφος, συμμαθήτρια της Κάλλας, καλεσμένη.

Αντώνης Ρουπγίδης: Ναύτης, Αν. Σταθόπουλος, Τζιοβάννι Ζενατέλλο, Γ. Τσαρούχης.

Δανάη Δερμεντζοπούλου: Ευαγγελία Καλογεροπούλου, καλεσμένη.

Βιβή Κολεντζαρίδου: Συμμαθήτρια της Κάλλας, Μαργκερίτα Βαλμάν.

Εύα Σκότη: Τζάκυ Καλογεροπούλου, καλεσμένη.

Σοφία Παπαδοπούλου: Θεία της Κάλλας, καμαριέρα, καλεσμένη.

Αναστασία Τοπτσή: Ελβίρα Ντε Ιντάλγκο, καλεσμένη.

Κώστας Μαυρίδης: Έντουαρντ Τζόνσον, Τούλιο Σεραφίν, καλεσμένος,

Μιχ. Κακογιάννης.

Κεβόρκ Μελκονιάν: Τζιοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι, Λουκίνο Βισκόντι, Αλ. Μινωτής, καλεσμένος, Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Στο ρόλο της Μαρίας Κάλλας ακούστηκε η φωνή της Νατάσας Λιβεριάδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.