Αφιερωμα στη ζωη και το εργο του Νικου Καζαντζακη

Με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και λίγο μετά από την φιλοξενία στην πόλη μας της Έκθεσης για τον μεγάλο λογοτέχνη, ο Σύνδεσμος Φιλόλογων Ν. Ροδόπης διοργάνωσε το Σάββατο που μας πέρασε εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη (1883-1957), 50 χρόνια από το θάνατό του». Εισηγήτριες της εκδήλωσης ήταν η κ. Χριστίνα Αργυροπούλου, επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και η Γεωργία Χαριτίδου, η προϊσταμένη γενική γραμματέας της Π.Ε.Φ. Επίσης η κ. Δώρα Κάσσα, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλόλογων Ν. Ροδόπης έκανε σύντομη αναφορά στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου διάβασε αποσπάσματα από την «Αναφορά στο Γκρέκο. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. κ. Αναστάσιος Στέφος.

Η κ. Δώρα Κάσα μιλώντας για την εκδήλωση εξήγησε ότι «ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης με το σημερινό φιλολογικό απογευματινό το αφιερωμένο στο Νίκο Καζαντζάκη ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις του για το έτος Καζαντζάκη. Όπως γνωρίζετε, προηγήθηκε η έκθεση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με φωτογραφίες και με αναφορά στις κυριότερες ημερομηνίες σταθμούς της ζωής και τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Πάνω από 700 άτομα επισκέφθηκαν την Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με το Νίκο Καζαντζάκη για τα 50 χρόνια από το θάνατό του. Είχαμε και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου πάνω στο συγγραφέα. Στο σημερινό φιλολογικό απογευματινό τρεις φιλόλογοι και μια ηθοποιός θα προσπαθήσουν να χαρτογραφήσουν μερικές όψεις αυτής πρωτεϊκής προσωπικότητας και αυτού του πολυδιάστατου έργου του Νίκου Καζαντζάκη».

Σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του Νίκου Καζαντάκη για τα 50 χρόνια από το θάνατό του, όπως μετέφερε η κ. Χριστίνα Αργυροπούλου, η οποία μίλησε για την ταξιδιωτική λογοτεχνία. «Για να δούμε πώς τα ταξιδιωτικά του Νίκου Καζαντζάκη μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση, αλλά κυρίως να αντλήσουμε από εκεί το μορφωτικό αγαθό που είναι και για παιδιά και για ενήλικες. Γιατί η ταξιδιωτική λογοτεχνία του Καζαντζάκη είναι ξεχωριστή δεν είναι περιγραφή του τόπου, αλλά η ψυχή του κάθε λαού που επισκέπτεται. Έτσι συνδυάζει την ύλη, τα πράγματα, την ιστορία, τα μουσεία και το στοχασμό, γιατί ο Καζαντζάκης ήταν και μεγάλος στοχαστής, ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής. Μπορούμε να αντλήσουμε πάρα πολλές αξίες μέσα από το έργο του, αξίες που δεν είναι μόνο ελληνικές, αλλά πολλές φορές είναι στοιχεία που αγκαλιάζουν τον άνθρωπο όλης της οικουμένης, όπως είναι η ελευθερία, η δικαιοσύνη και άλλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη».

Η προϊσταμένη γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Γεωργία Χαριτίδου συνέδεσε το Νίκο Καζαντζάκη με την εκπαίδευση και συγκεκριμένα με τα βιβλία της λογοτεχνίας. Έκανε μια αναδρομή από τότε που ξεκίνησε το μάθημα της λογοτεχνίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι σήμερα. Διαπίστωσε ότι άργησε πολύ ο Καζαντζάκης να μπει στα βιβλία της λογοτεχνίας. «Δυστυχώς κάνω και μια διαπίστωση από μια μικρή έρευνα που έκανα ότι οι μαθητές μας σήμερα δεν τον ξέρουν και είναι κακό αυτό. Γιατί δεν διαβάζουν πια τα παιδιά, τα παιδιά είναι με τα κινητά, με τα SMS. Και ο Καζαντζάκης δεν ταιριάζει με τα SMS, όχι μόνο ο Καζαντζάκης, αλλά και όλοι οι συγγραφείς».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Αναστάσιος Στέφος ενημέρωσε ότι «παρόμοια εκδήλωση διοργάνωσε και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων στις 26 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, και έχουμε δεχτεί την πρόσκληση των συνδέσμων φιλολόγων Έβρου και Ροδόπης για να συμμετάσχουμε στην εκδήλωση αυτή για να τιμηθεί ο Νίκος Καζαντζάκης που είναι γόνιμος και ουσιαστικός συγγραφέας, ο οποίος σφράγισε την όλη πορεία των νεοελληνικών γραμμάτων και ο οποίος εξακολουθεί ακόμη να είναι επίκαιρος, παρά το ότι υπήρξαν πολλά σημεία αμφιλεγόμενα ως προς την αναγνώρισή του».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.