Αφιερωμα στη Σαμοθρακη

Ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης και γίνονται σε συνεργασία με τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου, έχοντας σαν θέμα τους τον πολιτισμό. Η αυλαία άνοιξε με τζαζ μουσική το βράδυ της Παρασκευής, από το συγκρότημα «Makis Stefanidis Trio», το οποίο κινείται στο χώρο της modal και contemponary jazz συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις με το πρώτο μέρος του αφιερώματος στη Σαμοθράκη το βράδυ του Σαββάτου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 1 Νοεμβρίου. Οι δύο εκδηλώσεις – αφιέρωμα στη Σαμοθράκη αναφέρονται στους μουσικούς και τις μουσικές του νησιού.

Το Σάββατο 25 Οκτώβρη παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος του αφιερώματος με τις «Μουσικές καταγραφές του λαογράφου Νίκου Φαρδύ για τη Σαμοθράκη του 19ου αιώνα». Ερμήνευσε τραγούδια παραδοσιακά η εικοσαμελής παιδική – εφηβική χορωδία του Συλλόγου Μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γένεσις», ενώ την διεύθυνση είχε η Γιώτα Τηγανούρια, μια Σαμοθρακίτισσα καλλιτέχνης που προέρχεται από οικογένεια λαϊκών μουσικών κι έχει πλούσιες σπουδές που την βοηθούν ν’ αναδείξει κι εκτός του νησιού, με επιτυχία, την αγάπη που έχει για τον τόπο της.

Τα παιδιά στάθηκαν με αξιοπρέπεια και τρυφερότητα απέναντι σε γνωστά τραγούδια όπως τα «Κανελόριζα», «Εψές λιανοψιχάλιζε», «Καλημερίζω δυο ψυχές», «Όταν γυρίσω να το δω τα’ αγγελοπρόσωπό σου». Κέρδισαν επάξια το χειροκρότημα του κοινού που παρακολούθησε με προσοχή κι ενδιαφέρον το πρόγραμμα επιβραβεύοντας με θερμό χειροκρότημα τους νεαρούς καλλιτέχνες.

Το Σάββατο 1 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ θα παρουσιασθεί το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη Σαμοθράκη, «Έρωτας – Θάλασσα- Γυναίκα». Δύο γυναίκες μουσικοί από τη Σαμοθράκη ερμηνεύουν έντεχνο Ελληνικό Τραγούδι. Πρόκειται για τις Ειρήνη Αραμπατζή στο τραγούδι και Γιώτα Τηγανούρια στο πιάνο.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.