Αδυναμια συμφωνιας και συναινεσης στο δημοτικο συμβουλιο του Δημου Ιασμου

Οντέρ Μουμίν, Δήμαρχος Ιάσμου: «Έχουν μοναδικό σκοπό να κάνουν στείρα αντιπολίτευση στη διοίκηση»

Σε κλίμα εντάσεων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ιάσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου στο δημαρχείο. Το δημοτικό συμβούλιο, υπό τησύνθεσή του νεοεκλεχθέντος δημάρχου Ιάσμου,Οντέρ Μουμίν, συγκλήθηκε για να λάβει αποφάσεις επί 19 θεμάτων. Στις συζητήσεις των θεμάτων εκδηλώθηκαν έντονες κόντρες μεταξύ του δημάρχουκαι των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κυριάκου Αμούτζα, Καδή Ισμέτ και Παναγιώτη Σπορίκη.
 
 Άξιο αναφοράς είναι πως η παράταξη «Εμπρός» του Οντέρ Μουμίν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο (11 έδρες). Ακολουθεί η παράταξη μείζονος αντιπολίτευσης «Όραμα Αναγέννησης» του Κυριάκου Αμούτζα (8 έδρες), η παράταξη ελάσσονος αντιπολίτευσης «Δημοκρατική Συνεργασία» του Καδή Ισμέτ (7 έδρες)καιη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλή τον Παναγιώτη Σπορίκη (1 έδρα). Πάραυτα ο δήμαρχος έχει δηλώσει πως θέλει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για τον Δήμο, λογαριάζοντας το 66% που έλαβε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το ενδέκατο θέμα συζήτησης, «Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στις Γενικές Συνελεύσεις της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία: Ανώνυμος Αναπτυξιακή Εταιρεία ν. Ροδόπης». Ως εκπρόσωπο του Δήμου στην Αναπτυξιακή, ο δήμαρχος πρότεινε τον εαυτό του. Χρειαζόταντην στήριξη της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων, αλλά έλαβε την υποστήριξημόνο των 11 συμβούλων της δικής του παράταξης. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσηςψήφισαν τον Ιμάμ Τζανέρ, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη του Καδή Ισμέτ, πρώτο σε σταυρούς στην Δ.Ε. Ιάσμου και Αναπληρωτής εκλέχθηκε ο κ. Κυριάκος Αμούτζας.
 
Το βράδυ της ίδιας μέρας μετά την συνεδρίαση ο δήμαρχος Ιάσμου εξέδωσε ανακοίνωση που κατηγορεί τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για ύπουλη συνεργασία με σκοπό να δημιουργήσει εμπόδια στο έργο της διοίκησης. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «οι παρατάξεις του Καδή Ισμέτ και Αμούτζα Κυριάκου, με ρόλο διαμεσολαβητή τον Ιμάμ Τζανέρ, προσπαθούν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου εις βάρος των δημοτών μας. Θα μοιραστώ με την κοινή γνώμη, πως παραλάβαμε ένα ερείπιο, έναν δήμο διοικητικά νεκρό από τον Καδή Ισμέτ». Με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Οντέρ Μουμίν, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή 94fm, περιέγραψε λεπτομερέστερα την εικόνα που επικρατεί στο δημοτικό συμβούλιο.

«Ο δήμαρχος θα έπρεπε να ήταν στην Αναπτυξιακή για να εκπροσωπεί τον Δήμο του»

Όπως παρέθεσε, στην πρώτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής κάλεσε τις λοιπές παρατάξεις να καταθέσουν κοινό προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα. Όχι μόνο το αρνήθηκαν, άλλα ήρθαν στην δεύτερη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την εκλογή του προέδρου,με μια διάθεση σύμπραξης μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης εις βάρος των δημοτών. «Όσον αφορά τον εκπρόσωπο της Αναπτυξιακής, επέλεξαν να στείλουν ένα μέλος της αντιπολίτευσης.Για μένα ο δήμαρχος θα έπρεπε να ήταν στην Αναπτυξιακή για να εκπροσωπεί τον δήμο του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παρόλα αυτά ήταν μια επιλογή με δημοκρατικές διαδικασίες», συμπλήρωσε ο κ. Μουμίν.
 

«Η αντιπολίτευση δεν κατάλαβε καν τι ψήφισε, με μοναδικό σκοπό να κάνει στείρα αντιπολίτευση προς τη διοίκηση»

 
Όμως το μείζον ζήτημα σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι πως η αντιπολίτευση δεν ενέκρινε στο συμβούλιο της Τρίτης, την μεταφορά των υπαλλήλων, που απασχολούνται οργανικά στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στις δομές του Δήμου. «Η αντιπολίτευση δεν κατάλαβε καν τι ψήφισε, με μοναδικό σκοπό να κάνει στείρα αντιπολίτευση προς τη διοίκηση», τόνισε ο κ. Οντέρ Μουμίν.Όπως εξήγησε, σύμφωνα με επιταγές του υπουργείου και όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους δήμους πανελλαδικά,οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει να εντάσσονται σε αυτές τις δομές. Άλλωστε είναι και επιθυμία των ανθρώπων να ενταχθούν στο πλέγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας του δήμου.Παρόλο που είχαν γίνει προεργασίες με προηγούμενες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, επί θητείας του κ. Καδή, ενεργώντας από κοινού η αντιπολίτευση αρνήθηκε και καταψήφισε την μεταφορά των εργαζομένων και αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση τους.

«Ελπίζω να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των εργαζομένων»

«Είναι θέματα τα οποία απασχολούν το κοινό συμφέρον, το κοινό καλό του τόπου, αλλά εγώ βλέπω μια διάθεση χωρίς υπευθυνότητα από τη μεριά της αντιπολίτευσης και αυτό με λυπεί ιδιαιτέρως», σχολίασε ο δήμαρχος Ιάσμου. «Ελπίζω να μην συνεχιστεί αυτό, πρότεινα στο δημοτικό συμβούλιο και στον πρόεδρο να επανέλθει αυτό το θέμα που μας απασχολεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο για να μπορέσει να διορθωθεί και να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των εργαζομένων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Να χαμηλώσουν οι τόνοι για να μπορέσει η διοίκηση να παράξει έργο

Μάλιστα ο κ. Μουμίν συνέστησεοι τόνοι να χαμηλώσουν για να μπορέσει και η διοίκηση να δουλέψει και να παράξει έργο. Η αντιπολίτευση οφείλει να αναγνωρίσει τις ευθύνες της και να σταματήσει να προσφεύγει σε πρακτικές στείρας αντιπολίτευσης. Μάλιστα μετέφερε ότι πήγε την προηγούμενη μέρα  ο κ. Καδής στο δημοτικό συμβούλιο και είπε ότι ήρθαν να του δώσουν «μάθημα». «Στον εκλεγμένο δήμαρχο δεν έχει κανείς το δικαίωμα να δίνει μαθήματα, ιδίως όταν αυτά δίνονται εις βάρος των δημοτών.Εμείς θα είμαστε απέναντι σε τέτοια εγχειρήματα», διευκρίνισε ο κ. Μουμίν.
 
«Από την μεριά μας υπάρχει όλη η καλή διάθεση να πορευθούμε σε κλίμα συναίνεσης», ξεκαθάρισε, αλλά υπό προϋποθέσεις. «Αν συνεχίσει η αντιπολίτευση με αυτήν την πρακτική και αυτόν τον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων και αντιμετώπισης των καίριων σημαντικών ζητημάτων στο δημοτικό συμβούλιο, εννοείται ότι εμείς θαμείνουμε αντίθετοι», είπε κλείνοντας ο δήμαρχος Ιάσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.