«Αδικαιολογητος ο πανικος για τους ψυκτες»

Μόνο η μακροχρόνια κατανάλωση νερού από ψύκτες που περιέχουν κάδμιο σε μεγαλύτερη- από το επιτρεπτό όριο- ποσότητα ενέχει κινδύνους για την υγεία.

«Η καθημερινή κατανάλωση νερού, από ψύκτες στους οποίους υπάρχει κάδμιο περισσότερο από 5 μικρογραμμάρια, για 70 χρόνια, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς» σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία παρουσίασε στον «ΠτΘ» ο νομίατρος κ. Θόδωρος Σερετίδης.


Εν τω μεταξύ ελέγχους για επικίνδυνους μεταλλικούς ψύκτες, διενεργεί η Νομαρχιακή Διεύθυνση Υγείας Ροδόπης, σε εφαρμογή σχετικής οδηγίας του αρμόδιου Υπουργείου ενώ ύστερα από εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ, διακόπηκε η λειτουργία των ψυκτών παροχής πόσιμου ύδατος των σχολείων, των κυλικείων και των γραφείων εκπαίδευσης, «μέχρι νεωτέρας εντολής».

Το πρόβλημα εντοπίζεται στους ψύκτες που έχουν στο εσωτερικό τους ασημοκόλληση ενώ αντίθετα οι ψύκτες νερού με μπρουτζοκόλληση δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Το κάδμιο πάντως χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία των πλαστικών, των επιμεταλλώσεων, υπάρχει σε οικιακές συσκευές και στο τσιγάρο.

Ο κ. Σερετίδης επισήμανε πως ο πανικός που προκλήθηκε στην κοινωνία σε σχέση με το ίδιο ζήτημα, είναι «αδικαιολόγητος» ωστόσο οι έλεγχοι στη Ροδόπη ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν.

Ήδη ελήφθησαν –εννέα- δείγματα νερού από ψύκτες στην Σχολή Αστυνομίας, από τις φοιτητικές εστίες και το εστιατόριο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι ψύκτες παροχής πόσιμου ύδατος των σχολείων, των κυλικείων και των γραφείων εκπαίδευσης στο νομό, τέθηκαν εκτός λειτουργίας ενώ σε νεώτερη εγκύκλιο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θα γίνει γνωστή η διαδικασία και ο φορέας στον οποίο θα αποσταλούν τα δείγματα που θα ληφθούν από αυτούς.

«Πήραμε την οδηγία από τη Διεύθυνση Υγιεινής και Περιβάλλοντος, να ελέγξουμε όλους τους ψύκτες της περιοχής μας πράγμα πάρα πολύ δύσκολο για την υπηρεσία μας, που έχει ελάχιστο προσωπικό, το οποίο πρέπει να απασχοληθεί με χιλιάδες ίσως ψύκτες που υπάρχουν στο νομό» σημειώνει ο κ.Σερετίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ούτως ή άλλως θα ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν οι νομαρχιακές διευθύνσεις υγείας με το ελάχιστο προσωπικό που λειτουργούν για να ελέγξουν χιλιάδες ψύκτες και να τα στείλουν σε κάποιο χημείο του Κράτους ή σε κάποιο πανεπιστήμιο που κάποιος πρέπει να πληρώσει για τα δείγματα αυτά.

«Θα πρέπει να γίνει κάποια μετατόπιση της ευθύνης»υποστήριξε.

Ας σημειωθεί τέλος ότι βάση των εκτιμήσεων της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Ροδόπης μέχρι τον άλλο μήνα θα επιδιωχθεί επαφή με τους καταστηματάρχες του νομού προκειμένου να ληφθούν δείγματα νερού από τους ψύκτες που διαθέτουν είτε να πειστούν, να τους θέσουν σε αχρηστία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που οι ανάγκες για κρύο νερό δεν είναι το ίδιο αυξημένες σε σχέση με το καλοκαίρι.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.