Αδιαθετα περιπτερα περιμενουν ενοικιαστες

Η οικονομική κρίση χτύπησε και τα περίπτερα με αποτέλεσμα σήμερα στην πόλη της Κομοτηνής ένας αριθμός αυτών να παραμένουν αδιάθετα. Δύσκολοι καιροί για τους περιπτεριούχους εφόσον η επιβολή του ΦΠΑ και από την άλλη τα υψηλά ενοίκια, οι μεγάλοι λογαριασμοί της ΔΕΗ και γενικότερα τα μεγάλα έξοδα επέφεραν μείωση των κερδών τους.
Εξάλλου σε έκδοση αποδείξεων από ταμειακές μηχανές υποχρεώθηκαν από την 1η Ιουλίου οι ιδιοκτήτες περιπτέρων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Το μέτρο εκτιμάται θετικά από την πρόεδρο των Περιπτεριούχων Κομοτηνής κ. Χρύσα Αγγέλου καθώς όχι μόνο δε θα θιχτούν τα συμφέροντα τους αλλά μάλλον θα πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Επίκειται αύξηση στις τιμές των προϊόντων που έχουν 23% ΦΠΑ

Η νέα αύξηση του ΦΠΑ επέφερε αύξηση της τιμής των προϊόντων που διατίθενται από τα περίπτερα, και ενώ την πρώτη αύξηση την αφομοιώσαμε και δεν αυξήσαμε την τιμή των προϊόντων, πιστεύω ότι τώρα είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό και θα αυξηθούν. Τα προϊόντα των οποίων το ΦΠΑ είναι 23% μάλλον θα αυξηθούν οι τιμές τους», τονίζει η κ. Χρύσα Αγγέλου. Τα προϊόντα αυτά, τα φιλικά όπως τα ονομάζουν οι περιπτεριούχοι, είναι οι τυχερές σακούλες, νυχοκόπτες, ή και ποτά, «τα οποία βέβαια δεν είναι και άμεσης ανάγκης» αναφέρει.

Η αύξηση στα τσιγάρα επέφερε μείωση των κερδών

Η πρώτη αύξηση του ΦΠΑ είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών. «Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων κάποιοι άλλαξαν μάρκα και κινήθηκαν προς φθηνότερες μάρκες ή μείωσαν την ποσότητα των τσιγάρων που κάπνιζαν. Αυτό ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ημερήσιου τζίρου, παρόλα αυτά όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά και μειώθηκε. Δηλαδή η αύξηση 20% που πήραν τα τσιγάρα θα έπρεπε να σημαίνει και αύξηση των δικών μας κερδών κατά 20%, όχι όμως μόνο δεν αυξήθηκε αλλά και μειώθηκαν πάρα πολύ τα κέρδη μας. Ενώ δουλεύαμε τα τσιγάρα με 7% τώρα τα δουλεύουμε με 3% περίπου και αυτό σημαίνει μείωση των κερδών μας».

Τον τελευταίο καιρό οι περιπτεριούχοι εγκατέστησαν ταμειακές μηχανές. «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Την πρώτη μέρα υπήρξαν προβλήματα γιατί ας μη ξεχνάμε έχουμε πολλά τμήματα στην ταμειακή μηχανή, δηλαδή ένα περίπτερο χτυπά πολλά είδη. Έχουμε δέκα περίπου τμήματα, αλλού πρέπει να χτυπάμε τα τσιγάρα, αλλού τις εφημερίδες, αλλού τα αναψυκτικά, αλλού τα ζαχαρώδη και γίνεται ένα ψιλομπέρδεμα. Σε ώρες αιχμής χρειαζόμαστε και δεύτερο άτομο να μας βοηθά. Ο κόσμος δεν είναι μαθημένος να περιμένει στο περίπτερο. Ερχόταν και αν περίμεναν κάποια άτομα πετούσε τα χρήματα και έπαιρνε αυτό που ήθελε, τώρα πρέπει να περιμένει, γιατί χρειάζεται κάποια διαδικασία. Ειδικά οι παππούδες εκνευρίζονται. Κάποιοι φεύγουν κιόλας αλλά δεν φταίμε εμείς για αυτό. Οι περισσότεροι λένε ότι δεν χρειάζονταν στα περίπτερα ταμειακές μηχανές. Όπως υπάρχουν και άλλοι που λένε ότι καλά έγινε και μας επέβαλαν τις ταμειακές, γιατί πιστεύουν ότι εμείς δεν πληρώναμε ΦΠΑ και εφορία. Είναι όμως καλύτερα για εμάς γιατί πρώτα ό,τι αγοράζαμε θεωρούνταν ότι πουλήθηκε και πληρώναμε το ΦΠΑ, τώρα με την αλλαγή που γίνεται στο βιβλίο εσόδων και εξόδων θα πληρώνουμε ΦΠΑ για τα προϊόντα που πουλάμε».

 

Επίσης με τις αλλαγές στα βιβλία εσόδων και εξόδων θα αναγνωρίζονται και τα έξοδα ενοικίου τα οποία μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζονταν. «Τα περίπτερα έχουν πολύ ακριβά ενοίκια και τώρα θα αναγνωρίζονται πλέον ως έξοδα, όπως και τα υπόλοιπα έξοδά μας, όπως τέλη πεζοδρομίου, η ΔΕΗ που έρχεται αυξημένη, τα ψυγεία καταναλώνουν πολύ ρεύμα το οποίο πρέπει να βγει από τα αναψυκτικά και τα παγωτά».

Αδιάθετα περίπτερα περιμένουν τον ενοικιαστή

Η κρίση χτύπησε και τα περίπτερα. Όπως τονίζει η κ. Αγγέλου «παλιότερα περνούσε ο κόσμος και με ρωτούσε αν υπάρχουν περίπτερα για ενοίκιο. Αυτό το διάστημα με ρωτάνε το αντίθετο. Έρχονται είτε ιδιοκτήτες είτε ενοικιαστές και με ρωτούν αν άκουσα κάποιον που να ζητά να νοικιάσει περίπτερο. Υπάρχουν περίπτερα αδιάθετα και πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα. Παλιότερα υπήρχε ζήτηση, δεν υπήρχε προσφορά και πλήρωναν μάλιστα, εξ όσων άκουσα, τρελά λεφτά για αέρα. Άκουγα για πενήντα χιλιάδες αέρα για να πάρουν ένα περίπτερο με το εμπόρευμα. Το περίπτερο ας μη γελιόμαστε δεν μπορεί να έχει πενήντα χιλιάδες εμπόρευμα. Απλά έπαιρνε κάποιος το περίπτερο με το εμπόρευμα και την πελατεία και ξεκινούσε να βγάζει ένα μεροκάματο. Τώρα πλέον μεροκάματο δύσκολα βγάζεις. Μη ξεχνάτε ότι δουλεύουμε κατά μέσο όρο τα περισσότερα περίπτερα δεκαοκτώ ώρες και αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον και άλλη μια βάρδια. Δύο βάρδιες δεν βγάζουν για δύο άτομα μεροκάματο πλέον. Ένα ποσοστό 3,5% που δουλεύαμε τα τσιγάρα και αποτελούν το 70% του τζίρου μας τώρα οι εταιρείες μας κοροϊδεύουν κοιτάζοντας να βγάλουν από την πλάτη μας χρήματα και φθάσαμε να τα δουλεύουμε με 2,5% και φορολογούμαστε από το κράτος με 4% κέρδος και με αυτό τον τρόπο ανεβαίνει ο τζίρος μας και μπαίνουμε σε άλλη κλίμακα φορολογίας. Είναι μεγάλο πρόβλημα».

 

Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι και το θέμα με το πάγιο των καρτοτηλεφώνων. «Πριν από λίγους μήνες οι περιπτεριούχοι δεν πλήρωναν πάγιο τώρα όμως φαίνεται ότι ο ΟΤΕ αποφάσισε να βγάλει χρήματα και στέλνει λογαριασμό για πάγιο. Έχω ένα καρτοτηλέφωνο για να εξυπηρετώ τον κόσμο και δεν με συμφέρει να πληρώνω τριάντα ευρώ πάγιο, το θεωρώ κοροϊδία και για αυτό το έκλεισα», τονίζει η κ. Χρύσα Αγγέλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.