Αδελφοποιηση του Δημου Τυχερου με τους Δημους Βιζυης και Φιλυος

Τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Τυχερού, Βιζύης και Φιλύος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 25 Οκτώβρη 2008, στο Τυχερό, στα πλαίσια της ημερίδας με θέμα: «Τυχερό – Βιζύη – Φιλύος, πολιτιστικό τρίπτυχο», που διοργανώθηκε από τον Δήμο Τυχερού σε συνεργασία με την Πολιτιστική Επιχείρηση «Πολύκεντρο». Οι αδελφοποιήσεις με τους Δήμους Φιλύος και Βιζύης είναι αποτέλεσμα της στήριξης του Δήμου Τυχερού στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο Θράκης της Τουρκίας (Αδριανούπολη).

Από τις 23 έως τις 26 Οκτώβρη 2008 βρέθηκαν στο Δήμο Τυχερού οι αντιπροσωπείες των Δήμων Βιζύης και Φιλύος, προκειμένου να προχωρήσουν στην αδελφοποίηση με τον Δήμο Τυχερού σε μια προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρωτόκολλο της αδελφοποίησης είχε υπογραφεί από τον Δήμο Τυχερού και από τους Δήμους Φιλύος του Πόντου και Βιζύης Ανατολικής Θράκης στις 28 Ιουλίου-1 Αυγούστου 2008. Με ενέργειες της επιστημονικής ομάδας συνεργασίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Θράκης της Τουρκίας (Αδριανούπολη) και με την αμέριστη υλική και ηθική συμπαράσταση του Δημάρχου Τυχερού, κ. Γεωργίου Δημούτση, στάθηκε δυνατή η υλοποίηση των δύο αδελφοποιήσεων με τους τουρκικούς Δήμους και η έναρξη μιας μακράς και γόνιμης πολιτιστικής επαφής ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες των δύο χωρών.


Οι πολυπληθείς αντιπροσωπίες αποτελούνταν από τους Δημάρχους Βιζύης, Φιλύος και Κιλιμλί, από μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων τους, αλλά και από επενδυτές και επιχειρηματίες της Τουρκίας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με φορείς, συμβούλια και συλλόγους του Δήμου Τυχερού, έτσι ώστε να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες, αλλά και να δημιουργήσουν νέους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας.

Επίσης, οι δύο αντιπροσωπείες, καθώς και δημότες Τυχερού επισκέφθηκαν -εκτός από το Δήμο Τυχερού- το Διδυμότειχο και το Σύλλογο Ποντίων «Αλέξιος Κομνηνός» στην Αλεξανδρούπολη.

Σημαντική η συνεργασία με τους δύο δήμους της Τουρκίας

Την σημασία των δύο δήμων, Φιλύος του Πόντου και Βιζύης Ανατολικής Θράκης, εξήρε ο δήμαρχος Τυχερού, Γεώργιος Δημούτσης, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αγγίζουν τον Δήμο Τυχερού.

Αφενός, ο Δήμος Βιζύης παρουσιάζει ενδιαφέρον από την άποψη ότι αποτελεί πατρίδα του ευρωπαϊκής φήμης Θρακιώτη λογοτέχνη, Γεωργίου Βιζυηνού, «πατρίδα πολλών Ελλήνων προσφύγων που ήρθαν αργότερα στην περιοχή αυτή. Ο Γεώργιος Βιζυηνός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη Θράκη, το οποίο δεν έχει αρκούντως αναδειχτεί από τις τοπικές κοινωνίες γενικότερα». Ήδη, μέχρι σήμερα ο Δήμος Τυχερού έχει αναπτύξει επαφές με τον Δήμο Βιζύης, μέσα από τις αμοιβαίες επισκέψεις. Στόχος της αδελφοποίησης των Δήμων Τυχερού και Βιζύης, σύμφωνα με τον κ. Δημούτση, είναι να ενταχθεί η κινητικότητα μεταξύ των δύο δήμων, κυρίως, «μέσα από αυτή την κινητικότητα να κάνουμε πιο γνωστό έναν δικό μας άνθρωπο που είναι ο Γεώργιος Βιζυηνός».

Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της ανάδειξης αυτής της προσωπικότητας, ο Δήμος Τυχερού προχώρησε στη δημιουργία του Κέντρου «Γ. Βιζυηνός» που θα είναι ψηφιακό μουσείο που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Θρακιώτη λογοτέχνη. «Πιστεύουμε ότι αυτό το μουσείο θα εμπλουτισθεί με ψηφιακά εκθέματα μνημείων της Ανατολικής Θράκης». Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τυχερού, κ. Δημούτσης, το μουσείο αυτό γίνεται με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θράκης της Αδριανούπολης (Τμήματα Φιλολογίας και Βυζαντινολογίας). «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη επίσκεψη ήταν παρόντες τόσο ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Θράκης όσο και οι καθηγητές Ιστορίας και Βυζαντινολογίας».


Επίσης, το περασμένο Σάββατο έγινε η αδελφοποίηση του Δήμου Τυχερού με τον Δήμο Φιλύος, όπου το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης της Τουρκίας διεξάγει την πρώτη συστηματική ανασκαφή σε αρχαία ελληνική αποικία του τουρκικού Πόντου. «Πρόκειται για έναν οικισμό στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, όπου έχει αρχαιολογικά ευρήματα και όπου για πρώτη φορά γίνονται ανασκαφές σε αρχαιοελληνικό οικισμό από το Πανεπιστήμιο Θράκης», όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τυχερού, ενώ επεσήμανε ότι οι κάτοικοι του Φιλύος είναι Πόντιοι, οι οποίοι είχαν αναπτύξει επαφές με τους εδώ Ποντίους.

Η δημοτική αρχή του Τυχερού πιστεύει -δια στόματος του κ. δημάρχου- ότι είναι σημαντικές οι τέτοιου είδους προσπάθειες, με στόχο να αυξηθεί η κινητικότητα των λαών, γιατί «μέσα απ’ αυτή την κινητικότητα έχουν να ωφεληθούν και οι δύο λαοί».

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην τελετή αδελφοποίησης παραβρέθηκαν οι: Γιώργος Δημούτσης, δήμαρχος Τυχερού, Χουσεϊν Αβνί Κορκμάς, αντιδήμαρχος Βιζύης, Χιλμή Ουζούν, δήμαρχος Φιλύος, Αλή Ασλάν Κιλίτς, δήμαρχος Κιλιμλί, Γιουσούφ Σιουμέρ Ατοσόι, καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης της Τουρκίας, Σεμά Σάνταλτζη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης της Τουρκίας, Οσκάν Ερτουρούλ, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης της Τουρκίας, Νιχάτ Άκτατς, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης της Τουρκίας, Γεωργία Λαδογιάννη και Θανάσης Κούγκουλος, αναπληρώτρια καθηγήτρια και καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αντίστοιχα.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.