«Αδειοδοτησεις και ελεγχοι στις επιχειρησεις υγειονομικου ενδιαφεροντος»

Εκδήλωση με ένα θέμα που «καίει» τις επιχειρήσεις της περιοχής οργάνωσε το ΕΒΕΡ

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης διοργάνωσε την Τετάρτη 28 Μαρτίου ημερίδα για τα μέλη του που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες του επισιτιστικού κλάδου, ένας κλάδος που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στην Κομοτηνή τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλά καταστήματα επισιτιστικού ενδιαφέροντος αποδεικνύονται πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις. Θέμα της ημερίδας ήταν  οι αδειοδοτήσεις και οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ζητήματα επίκαιρα,  που «καίνε» τους επιχειρηματίες της περιοχής. Ακόμα συζητήθηκε και το νέο νομοθετικό καθεστώς της γνωστοποίησης έναρξης λειτουργίας, που δίνει τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να λειτουργούν την επιχείρηση τους χωρίς να περιμένουν την έκδοση της άδειας λειτουργίας , που είναι αρκετά χρονοβόρα.         

Αντώνης Γραβάνης «Η επιχειρηματικότητα σε όλη την χώρα λειτουργεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον» 

Την ημερίδα άνοιξε ο «οικοδεσπότης» κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος τόνισε αρχικά ότι «ένας από τους στόχους είναι οι επιχειρήσεις να παίρνουν γρήγορα τις άδειες. Γι’ αυτό τα επιμελητήρια έχουν δημιουργήσει την Υπηρεσία μιας Στάσης, η οποία συμβάλλει σε αυτό το κομμάτι και αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση». «Η επιχειρηματικότητα σε όλη την χώρα λειτουργεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον, όχι μόνο από άποψη φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και λόγω  της γραφειοκρατίας και  των νομοθετικών που αλλάζουν συνεχώς» σημείωσε στη συνέχεια ο ίδιος για να εξηγήσει πως «αυτή τη στιγμή οι επιχειρηματίες αντί να αφιερώνουν χρόνο στο πώς θα αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και πώς θα τις κάνουν πιο ανταγωνιστικές, καταναλώνουν χρόνο στο να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με μοναδικό στόχο να επιβιώσουν».
 
Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης ο κ. Γραβάνης υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρξει ένα πολύ πιο ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, μειωμένοι συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών, σταθερό νομικό περιβάλλον, ευνοϊκό περιβάλλον μέσα από το οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν», αντιτείνοντας βέβαια το πασιφανές, δηλαδή ότι «δυστυχώς όλα αυτά δεν υπάρχουν» για να προσθέσει επικεντρώνοντας στην περιοχή μας πως «σε απόσταση 20 λεπτών βρίσκονται επιχειρήσεις ανταγωνιστικές για τις δικές μας , οι οποίες λειτουργούν με μικρότερος συντελεστές και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στις δικές μας επιχειρήσεις».
 
«Οι επιχειρήσεις μας όμως συνεχίζουν να είναι ανταγωνιστικές λόγω τις υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών» έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος για να διαβεβαιώσει κλείνοντας πως «το επιμελητήριο είναι εδώ για να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, να βελτιωθεί η ποιότητα και να αναδειχθεί η προσπάθεια που γίνεται από τις τοπικές επιχειρήσεις». 

Παναγιώτης Ψάλτης «Με τη διαδικασία της γνωστοποίησης αντί της άδειας λειτουργίας ο επιχειρηματίας μπορεί να ανοίξει την επιχείρησή του, χωρίς να περιμένει την έκδοση της άδειας» 

Στις αλλαγές της νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια όσο αφορά στη δυνατότητα που δίδεται πλέον να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους πριν ακόμη εκδοθεί η άδεια λειτουργίας τους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιώτης Ψάλτης, προϊστάμενος στο Τμήμα Χορήγησης Αδειών. «Με τη διαδικασία της γνωστοποίησης αντί της άδειας λειτουργίας ο επιχειρηματίας μπορεί να ανοίξει την επιχείρησή του, εφόσον είναι έτοιμος, χωρίς να περιμένει την έκδοση της άδειας λειτουργίας» εξήγησε ο ίδιος για να επισημάνει πως «πλέον έχει τη δυνατότητα ο επιχειρηματίας να συμπληρώσει σε ένα site, μια  φόρμα με τα στοιχεία της επιχείρησης του, και αν έχει όλα αυτά που απαιτούνται, μπορεί την ίδια μέρα να ξεκινήσει να δουλεύει. Ακολούθως η υπηρεσία ενημερώνει για αυτά τα στοιχεία τις αρμόδιες υπηρεσίες  που ασχολούνται με τον κλάδο τροφίμων και ποτών και αυτές  μπορούν να πραγματοποιήσουν έλεγχο σε μεταγενέστερο  χρόνο, ενώ  δηλαδή έχει ξεκινήσει η λειτουργία της επιχείρησης  χωρίς καθυστέρηση».
 
Μάλιστα ο κ. Ψάλτης εκτίμησε κλείνοντας πως «επειδή στον κλάδο τροφίμων και ποτών υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον  τα τελευταία χρόνια, αυτή η απλοποίηση είναι μια διευκόλυνση προς τους επιχειρηματίες που είχαν προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις». 

Μαρία Στράντζαλη «Σίγουρα κλείνουν πολλές επιχειρήσεις αλλά υπάρχει και η διάθεση να ανοίξουν νέες» 

«Η κινητικότητα των επιχειρήσεων  συνεχίζει να είναι ίδια, δεν έχει αλλάξει , απλώς η διαδικασία αδειοδότησης είναι πιο απλή και πιο σύντομη με την  διαδικασία της  γνωστοποίηση λειτουργίας» συμπλήρωσε παίρνοντας τον λόγο η κ. Μαρία Στράντζαλη, υπάλληλος του Τμήματος Αδειοδοτήσεων του δήμου Κομοτηνής για να συμπληρώσει πως «το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο που εκδόθηκε το 2016, είναι πολύ πρόσφατο με πολλά προβλήματα εσωτερικά ακόμα, αλλά κάνει την διαδικασία πολύ πιο εύκολη και σύντομη για τους επιχειρηματίες , που σίγουρα είναι κάτι θετικό».
 
«Υπάρχουν έλεγχοι , στους οποίους, αν δεν τηρούνται τα απαραίτητα επιβάλλονται κυρώσεις»  επεσήμανα η ίδια, προσθέτοντας ότι  «με την καινούργια  διαδικασία πλέον στον δήμο δεν προσκομίζονται δικαιολογητικά  αλλά ο φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να βρίσκεται στο κατάστημα». Η κ. Στράντζαλη συνέστησε την προσοχή των επιχειρηματιών κατά την συμπλήρωση των στοιχείων στην πλατφόρμα καθώς «οποιοδήποτε λάθος μπορεί να επιφέρει πρόστιμο» και προέβη στη συνέχεια σε μια αποτύπωση της εικόνας που  παρουσιάζει η νέα πλατφόρμα για το δήμο Κομοτηνής, λέγοντας πως «το τελευταίο διάστημα με την νέα πλατφόρμα έχουν δοθεί γύρω στις διακόσιες άδειες».
 
«Σίγουρα κλείνουν πολλές επιχειρήσεις αλλά υπάρχει και η διάθεση να ανοίξουν νέες. Ο κόσμος τολμά» εκτίμησε η ίδια κλείνοντας. 

Δήμητρα Γκαβανόζη «Πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση και στην απόκτηση συνείδησης από πλευράς των επιχειρηματιών» 

Αναφορικά με την τήρηση της δημόσιας υγιεινής στα καταστήματα  μίλησε η  κ. Δήμητρα Γκαβανόζη, Επόπτης Δημόσιας Υγείας, τονίζοντας πως «πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση και στην απόκτηση συνείδησης από πλευράς των επιχειρηματιών». «Σε σπάνιες περιπτώσεις επιβάλλουμε πρόστιμο για προϊόντα που δεν είναι ποιοτικά» επεσήμανε η ίδια για να εξηγήσει πως «μάς ενδιαφέρουν οι χειρισμοί και η λειτουργία του καταστήματος». «Οι καταστηματάρχες αρχίζουν να προσαρμόζονται», τόνισε η ίδια κλείνοντας. 

Χρήστος Κουτσμανής «Τα πρόστιμα πάντα θα υπάρχουν, εμείς προσπαθούμε να συμμορφώνονται οι επιχειρήσεις» 

Τέλος ,ο Χρήστος Κουτσμανής, Προϊστάμενος Τμήματος Αξιολόγησης-Εγκρίσεων ΕΦΕΤ και κτηνίατρος ξεκίνησε με την παραδοχή πως «τα πρόστιμα πάντα θα υπάρχουν» για να καθησυχάσει τους παρευρισκόμενους, λέγοντας ότι «υπάρχει μια ανοχή, γιατί οι εποχές είναι δύσκολες».
 
«Εμείς προσπαθούμε να συμμορφώνονται οι επιχειρήσεις κατά το μέγιστο δυνατό» επεσήμανε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι «γίνονται πολλές συστάσεις μέχρι να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο. Μόνο όταν δούμε ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται, αναγκαστικά βάζουμε πρόστιμα .Ωστόσο αυτή την χρονική στιγμή οι παραβάσεις δεν είναι σε υψηλό επίπεδο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.