Αχμετ Χατζηοσμαν «Σημαντικο το νομοσχεδιο για την χορηγηση του επιδοματος αλληλεγγυης»

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, πραγματοποίησε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφορά την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης. Είναι εξίσου σημαντικό ότι το σχέδιο αυτό κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών. Η σημασία του είναι πολλαπλή, σε συμβολικό, αλλά και σε πραγματικό επίπεδο.

Το παρόν σχέδιο νόμου εγκαινιάζει σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο μία δύσκολη και επίπονη πορεία. Μία πορεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για την ανόρθωση του κράτους, για την ενίσχυση της αγοράς, για την έξοδο από την κρίση που έφερε τη χώρα μας σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο. Μία πορεία με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την κάλυψη των τεράστιων ανισοτήτων που ενυπάρχουν σήμερα στην κοινωνία μας.

Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων δεν αποτελεί δώρο της Κυβέρνησης. Είναι υποχρέωση της πολιτείας σε περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που ζούνε σε καθεστώς ανοχής, που ζούνε στα όρια της φτώχειας.

Κι αυτό το μέτρο είναι μόνο η αρχή. Διότι ο απώτερος στόχος της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα κοινωνικής προστασίας. Είναι μία προσπάθεια στην οποία όλοι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν. Τόσο αυτοί που βρίσκονται σε μειονεκτική, κυρίως όμως αυτοί που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση. Για αυτό και η εν λόγω ενίσχυση θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από άτομα και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πλεονεκτική οικονομική θέση μέσω της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης. Πρόκειται για τις περίπου 400 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και περίπου 70 χιλιάδες ακίνητες περιουσίες.

Διότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ισορροπία στην οικονομική ζωή της χώρας μας θα επέλθει μόνο αν υπάρξει πραγματική ισορροπία στην μεγάλη αλυσίδα της οικονομίας. Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μέσω παραδείγματος τι εννοώ.

Να εξαιρεθούν

του νομοσχεδίου τα Βακούφια

Η οικονομία στην εκλογική μου περιφέρεια, την Ροδόπη, στηρίζεται στην γεωργία. Η ευημερία του αγροτικού τομέα διασφαλίζει έμμεσα και άμεσα την ευημερία και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση των αγροτών βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.

Φέτος, οι ιώσεις που έπληξαν τις καλλιέργειες αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σημαντικής έκτασης ζημιές. Αποδεκάτισαν το ήδη πενιχρό εισόδημα των παραγωγών. Εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του νομού ζει στα όρια της φτώχειας, αυτό επηρεάζει σφαιρικά την οικονομική ζωή του τόπου. Οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται, η βιομηχανική περιοχή έχει αποδεκατιστεί.

Αν αναλογιστεί κανείς με αριθμητικά δεδομένα το παραπάνω παράδειγμα, θα καταλάβει για ποιο λόγο ο νομός Ροδόπης συγκαταλέγεται στους δέκα φτωχότερους νομούς της χώρας με μέσο δηλωθέν ετήσιο εισόδημα της τάξης των 11.785 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν περιοχές του νομού που η ανεργία αγγίζει το 45%.

Ειδικά στις περιοχές όπου ζει η μειονότητα το βιοτικό επίπεδο είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τις προηγούμενες μέρες γιορτάσαμε στη Θράκη τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊραμιού. Τα χωριά ήταν έρημα. Οι περισσότερες οικογένειες δεν μπόρεσαν να διαθέσουν χρήματα για να αγοράσουν ούτε ένα κομμάτι κρέας, γνωστό με το όνομα κουρμπάνι, όπως ορίζει το έθιμο.

Σε αυτό το πλαίσιο η οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης θα έρθει ως μία μικρή συνεισφορά και ανακούφιση. Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος της ενίσχυσης. Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο που εφαρμόζεται σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Θέλω να κάνω μία μικρή παρατήρηση επί του νομοσχεδίου για την παράγραφο 2 του άρθρου 3. Σε αυτήν την παράγραφο περιλαμβάνεται και η περιουσία της μειονότητας στη Θράκη, γνωστή με το όνομα βακούφια. Πρέπει να εξαιρεθούν τα βακούφια από αυτήν την παράγραφο κύριε Υπουργέ. Τα βακούφια της μειονότητας απαλλάσσονται από κάθε μορφής φορολόγησης και εισφοράς, είτε μόνιμης είτε έκτακτης. Πρόκειται πιθανόν για μία λεπτομέρεια η οποία διέφυγε του νομοθέτη και για αυτό, εφιστώ την προσοχή σας ως προς τη διόρθωση αυτού του σημείου.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και υποσχέσεις έναντι του λαού, θέτει σε εφαρμογή με αυτό το σχέδιο νόμου το πρώτο μέτρο από το πρόγραμμά της για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Κι αυτό το μέτρο είναι μόνο η αρχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.