Accelerator: προγραμμα ενισχυσης ΜΚΟ απο το HIGGS

Ενημερωτική εκδήλωση στο Πολυλειτουργικό σε συνδιοργάνωση με τον ΠΕΡΠΑΤΩ - Σ.Πετρόπουλος, Director της οργάνωσης HIGGS «Αυτό που καθιστά το έργο μας επίκαιρο είναι ότι δεν μειώνεται η ανάγκη να υπάρχουμε»

Την προσεχή Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργανώνει το HIGGS, μια πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων (ΜΚΟ)που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με τον ΠΕΡΠΑΤΩ, τον σύλλογο ανθρώπων με κινητικά προβλήματα του νομού Ροδόπης.  Η εκδήλωση με θέμα «ΜΚΟ και Χρηματοδοτήσεις: Ιδρύματα – Νέες Τάσεις & Εξελίξεις» θα λάβει χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, ώρα 16:30 – 18:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής. Η είσοδος είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις δωρεάν υπηρεσίες του HIGGS, θα γνωρίσουν τις ΜΚΟ και τις ανάγκες τους, θα ενημερωθούν για τις καινούριες εξελίξεις στα Κοινωφελή Ιδρύματα και τις χρηματοδοτήσεις αλλά και για το δωρεάν Accelerator, ένα 6μηνιαίο δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την καθοδήγηση και υποστήριξη στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού πλάνου και της στρατηγικής των οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
 
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν κεντρικά στελέχη του HIGGS, ο Σωτήρης Πετρόπουλος, Director της ομάδας HIGGS και η Αρχόντω Αντωνάτου, Assistant Manager. Ο κεντρικός ομιλητής, κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», ενημέρωσε για τις εργασίες της εκδήλωσης, για τις δράσεις και τα προγράμματα της οργάνωσης και διευκρίνισε πως λειτουργεί το πρότζεκτ accelerator, που είναι το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης. 

«Πάντα εκμεταλλευόμαστε αυτές τις εκδηλώσεις ώστε να υπάρχει μια διάχυση γνώσεων και νέων εξελίξεων» 

Η ίδια η HIGGS αποτελεί ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2015 και βασική της αποστολή είναι να ενισχύσει και να υποστηρίξει άλλες πρωτοβουλίες, πάντα μη κερδοσκοπικού αντικειμένου, με έδρα την Αθήνα.
 
Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε ότι οργανώνουν κατά περιόδους εκδηλώσεις στις περιφέρειες της Ελλάδας που έχουν διπλό σκοπό. Από την μια θέλουν να πληροφορήσουν για τα προγράμματα, τα οποία είναι ανοιχτά και δωρεάν για οποιονδήποτε φορέα με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, όπου με ένα μεικτό σχήμα, είτε από κοντά είτε εξ αποστάσεως παρέχουν υποστήριξη στα επόμενα βήματά του. Από την άλλη, καθώς γνωρίζουν ότι πολύ συχνά στην περιφέρεια της Ελλάδας οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στο κομμάτι του μη κερδοσκοπικού οικοσυστήματος και για τις χρηματοδοτήσεις φτάνουν πολύ αργά ή και καθόλου, η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τις ΜΚΟ μέσω της ενημέρωσης και δραστηριοποίησης των πολιτών. «Πάντα εκμεταλλευόμαστε αυτές τις εκδηλώσεις έτσι ώστε να υπάρχει μια διάχυση γνώσεων και νέων εξελίξεων, τις οποίες εμείς όντας μια οργάνωση η οποία βρίσκεται στην Αθηνά, μπορούμε να την καταγράφουμε πιο γρήγορα και εύκολα», όπως διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος. 

«Αυτό που έλλειπε τότε είναι μια πιο τεχνοκρατική οπτική των πραγμάτων» 

Ξεκινώντας από το 2012 με εκπαιδευτικά σεμινάρια σε όλη την χώρα αυτό που παρατήρησε ο διευθυντής του HIGGSείναι ότι παραμείνει αμείωτο το ενδιαφέρον και το πάθος για ένα πλήθος ανθρώπων και ομάδων, οπουδήποτε και να δραστηριοποιούνται, να προσπαθούν να θεραπεύουν τα αρνητικά κακώς κείμενα εντός της ελληνικής κοινωνίας. «Αλλά αυτό που τους έλλειπε τότε και εν μέρει και τώρα είναι η πρόσβαση σε κάποια εργαλεία και σε μια τεχνογνωσία, δηλαδή μια πιο τεχνοκρατική οπτική των πραγμάτων, έτσι ώστε συνδυαζόμενα αυτά με το πάθος και την όρεξη να προσφέρουν, να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
Αυτό έχει βελτιωθεί, πράγμα που δεν οφείλεται μόνο στη δράση του HIGGSή άλλων οργανώσεων, αλλά και σε μια σταδιακή ωρίμανση του οικοσυστήματος και των ίδιων των οργανώσεων. Πλέον παρατηρείται ότι δεν γίνονται απλές ασκήσεις φιλανθρωπίας και υποστήριξης, αλλά οι εμπλεκόμενοι ψάχνουν παραπάνω σε επίπεδο λειτουργίας και διοίκησης, πώς να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.«Το μήνυμα είναι ευχάριστο και αισιόδοξο, ότι πάμε προς ένα οικοσύστημα που βάζει λίγο τεχνοκρατισμό στον τρόπο λειτουργίας του, το οποίο όμως, δεν δημιουργεί προβλήματα ανισορροπίας σε σχέση με το πάθος και την διάθεση που πρέπει να πηγάζει και να μην περιορίζεται ως προς το να γίνονται θετικά πράγματα», διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος. 

«Το accelerator έρχεται να υποστηρίξει ολιστικά το πως λειτουργεί μια οργάνωση» 

Όσον αφορά στην ίδια την εκδήλωση, ο κύριος όγκος της προσπάθειας του HIGGS είναι να ενημερώσει για το πρόγραμμα accelerator. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει σε οργανώσεις που είτε έχουν κάνει τα πρώτα βήματα λειτουργίας τους, έχουν δηλαδή αρχίσει να τρέχουν διάφορες δράσεις είτε βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ιδέας και θέλουν να μπουν σε μια πορεία περαιτέρω ανάπτυξης. Είναι ένα πρόγραμμα εξάμηνης διάρκειας, το οποίο έρχεται να υποστηρίξει ποικιλοτρόπως και αρκετά ολιστικά το πώς λειτουργεί μια οργάνωση, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο. Δίνεται έμφαση τόσο στον στρατηγικό σχεδιασμό από τη μια πλευρά, όσο και στα λειτουργικά και διοικητικά καθήκοντα. Παράλληλα δεν αγνοείται το κομμάτι της χρηματοδότησης, της ανεύρεσης πόρων, έτσι ώστε να γίνονται περισσότερες και μεγαλύτερες δράσεις στο πεδίο που δραστηριοποιούνται. 

«Αυτό που καθιστά το έργο μας επίκαιρο είναι ότι δε μειώνεται η ανάγκη να υπάρχουμε» 

«Αυτό που είναι σημαντικό για την Περιφέρεια είναι να προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε κάποιες από τις νέες εξελίξεις που καταγράφουμε», θεωρεί ο διευθυντής της HIGGS. Οι ομιλητές θα εστιάσουν στο πώς μπορούν οι οργανώσεις, με βάση τις νέες εξελίξεις και τάσεις που καταγράφονται να είναι πιο δραστήριες και πιο αποτελεσματικές στην ανεύρεση πόρων. Η έμφαση θα δοθεί στο κανάλι χρηματοδότησης των κοινωφελών ιδρυμάτων, χωρίς να αποκλείονται βέβαια άλλα κανάλια. «Αυτό που καθιστά το έργο μας επίκαιρο, σχεδόν κάθε φορά, δε θα πω διαχρονικά, αλλά σε βάθος χρόνου είναι ότι δε μειώνεται η ανάγκη να υπάρχουμε», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος και τούτο διότι δραστηριοποιούνται σε ένα αρκετά μεταβαλλόμενο περιβάλλον. 

«Το οικοσύστημα των ΜΚΟ στην Ελλάδα βρίσκεται στα εφηβικά του χρόνια» 

Οι μεταβολές έγκειται από τη μια σε νέες ανάγκες της κοινωνίας, όπως το προσφυγικό, μεταναστευτικό και τη νέα ένταση του αλλά και σε άλλα ζητήματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Ταυτόχρονα εντοπίζονται μεταβολές στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων και της υποστήριξης. Αυτό κατά κύριο λόγω συμβαίνει γιατί το οικοσύστημα των ΜΚΟ στην Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ακόμη σχετικά νέο.«Το οικοσύστημα των ΜΚΟ στην Ελλάδα βρίσκεται θα μπορούσα να πω, στα εφηβικά του χρόνια», όπως ο κ. Πετρόπουλος το χαρακτήρισε. Ως συνέπεια, προκύπτουν ραγδαίες και ταχύτατες αλλαγές.
 
Υπάρχουν ιδρύματα που αναδιαμορφώνουν την στρατηγική τους, προκαλώντας εξελίξεις στο πεδίο τους. Ωστόσο για κάποια ιδρύματα μειώνεται η ένταση των χρηματοδοτήσεων τους για το επόμενο διάστημα, φέρνοντας αναπόφευκτους περιορισμούς. Αλλά σε μια πιο θετική νότα, όπως εκτίμησε κλείνοντας ο ίδιος, παρατηρούνται δημιουργίες καινούργιων ιδρυμάτων, κατά βάση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, τα οποία θα στηρίζουν μέσω χρηματοδοτήσεων δράσεις ΜΚΟ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.