Α. Στρατιαδης: «Να μην δημιουργηθει οικισμος στο βιοτοπο»
Με την αντίθεση του Νομαρχιακού Συμβούλου Ανέστη Στρατιάδη πέρασε την περασμένη Τρίτη στο νομαρχιακό συμβούλιο η έγκριση νομιμοποίησης του οικισμού δασκάλων νηπιαγωγών στην περιοχή Φαναρίου, κοντά στην Ξηρολίμνη που προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR. Ο κ. Στρατιάδης προτείνει να δημιουργηθεί σε άλλη περιοχή ο οικισμός, σχολιάζοντας ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δέχεται πιέσεις στο θέμα του καθορισμού των ζωνών.
Την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης και μεταξύ άλλων συζητήθηκε και αποφασίστηκε η νομιμοποίηση του οικισμού των δασκάλων στην περιοχή Φαναρίου. Η διεκπεραίωση έγινε με αφορμή την έγκριση της μελέτης για περιοχές ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης και ικανοποίησε τους παριστάμενους δασκάλους.
Στο συγκεκριμένο νομαρχιακό συμβούλιο, ο νομαρχιακός σύμβουλος του Συνασπισμού Πολιτών Ροδόπης – Έβρου, κ. Ανέστης Στρατιάδης είχε εναντιωθεί στην πρόταση του Προέδρου κ. Πολυζωίδη.
«Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ήταν παρόντες, γιατί το ζήτημα της περιοχής που κατέχουν δίπλα στην Ξηρολίμνη τους αφορούσε. Η ιστορία ξεκίνησε εδώ και χρόνια γιατί κάποιοι αγόρασαν συγκεκριμένες εκτάσεις σε περιοχές που ήταν προστατευμένες από τη συνθήκη RAMSAR, υιοθέτησαν τη λογική που υπάρχει στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, κατά την οποία κάποιοι ξεκινούν ως ιδιώτες, δημιουργούν συλλόγους που χαρακτηρίζονται συνεταιρισμοί, αγοράζουν εκτάσεις τις οποίες δεν μπορούν να εκμεταλλευθούν, αλλά στη συνέχεια με πιέσεις που ασκούν ως σύλλογοι καταφέρνουν το στόχο τους, να έχουν δηλαδή τις εξοχικές τους κατοικίες.
Σε αυτή τη λογική ήμουν αντίθετος από την αρχή. Σαν Οικολογική Ομάδα παρακολουθήσαμε το ζήτημα και βλέπαμε τι προωθείται.
Όταν έγινε το 1996 η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία καθόριζε τα όρια για τις προστατευόμενες περιοχές, οι συγκεκριμένοι κύκλοι πίεσαν, έτσι ώστε να μην είναι στην Α΄ Ζώνη και να δημιουργήσουν τον οικισμό τους».
Ο κ. Στρατιάδης μετά την αναδρομή στη γένεση του οικισμού τονίζει ότι «στη συγκεκριμένη περιοχή δεν πρέπει να έχουμε οικιστική δραστηριότητα, θα πρέπει να έχουμε ήπιες παρεμβάσεις, αυτές που επιτρέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κοινή λογική».
Τα οικόπεδα έχουν αγοραστεί πριν χρόνια από ιδιώτες: «Μέσα σε μία νύχτα αυτοί οι άνθρωποι ονόμασαν τα χωράφια τους οικόπεδα και τα πούλησαν με ανάλογες τιμές. Κάποιοι, πιθανά για να κερδοσκοπήσουν, προχώρησαν σ’ αυτές τις ενέργειες, ενώ γνώριζαν ότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή».
Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί είχαν προχωρήσει σε ενέργειες νομιμοποίησης το ΄95 και η ΚΥΑ εκδόθηκε το ΄96. Ο κ. Στρατιάδης αντιπαρέρχεται προτείνοντας να δημιουργηθεί κάπου αλλού ο οικισμός και όχι στο βιότοπο, και σχολιάζει την ένταξη του οικισμού στην ζώνη Β΄: «Οι ζώνες καθορίζονται και από τις πιέσεις που δέχεται το υπουργείο, είτε από τοπικούς παράγοντες, είτε από πολιτευτές. Στο νομαρχιακό συμβούλιο έγινε αναφορά στις πιέσεις που έχει ασκήσει ο συχωρεμένος βουλευτής Δημήτρης Τσετινές για να εξυπηρετήσει τους δασκάλους και τα όρια της συγκεκριμένης περιοχής να μετατοπιστούν.
Μ’ αυτήν την απόφαση δημιουργείται προηγούμενο και αποδεικνύεται η διάθεση της τοπικής κοινωνίας, του νομαρχιακού συμβουλίου και των τοπικών παραγόντων να έχουν μια καθαρή πολιτική, έτσι ώστε να δηλώνουν ότι προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά όποτε είναι να εξυπηρετήσουν μικροσυμφέροντα, τα εξυπηρετούν εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και των υγροτόπων.
Δεν θέλουμε να υιοθετήσουμε τέτοιου είδους αντιφάσεις στην πολιτική μας και στην προοπτική της περιοχής».
Ο κ. Στρατιάδης διευκρινίζει ότι το θέμα πρέπει να κλείσει με δημιουργία οικισμού σε άλλη περιοχή.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.