Α. Γκουτερες: 120 εκατομμυρια θεσεις εργασιας στον τουρισμο κινδυνευουν

Κραυγή αγωνίας από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για την κατάρρευση του τουριστικού κλάδου εξαιτίας της εξάπλωσης του Covid-19

Με τους αριθμούς να είναι αμείλικτοι στον τουριστικό κλάδο λόγω του κορωνοϊού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανάγκη «να ξαναχτιστεί ο τουριστικός τομέας και να ξανακερδίσει τη θέση του ως δημιουργός αξιοπρεπών θέσεων εργασίας (..)», σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό πρέπει να γίνει με έναν ασφαλή ισότιμο και κλιματικά φιλικό τρόπο.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρθηκε στα αποκαρδιωτικά στοιχεία τους πρώτους πέντε μήνες του έτους όπου «οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν περισσότερο από το μισό και περίπου 300  δισεκατομμύρια δολάρια xάθηκαν στον τουριστικό τομέα». Συνολικά, «περίπου 120 εκατομμύρια απευθείας θέσεις εργασίας στον τουρισμό κινδυνεύουν» είπε τονίζοντας πως «πολλές από αυτές βρίσκονται στην άτυπη οικονομία, στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών και νέων ανθρώπων».

Ο Αντ. Γκουτέρες προτείνει πέντε τομείς δράσης για την ανάκαμψή του: «Πρώτον, να μετριάσουμε τις κοινωνικό οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Δεύτερον, να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητα σε όλη την  τουριστική αλυσίδα. Τρίτον, να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση της τεχνολογίας στον τουριστικό τομέα.Τέταρτο, να προωθήσουμε την βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη. Πέμπτο, να ενισχύσουμε τις συνέργειες ώστε ο τουρισμός να υποστηρίξει περαιτέρω  τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.