Α. Γιαννακιδης: «Εκτελουνται εργα υψους 14 δις δρχ.»

Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης, το οποίο απασχόλησε έντονα η ρύθμιση των κατοικιών των δασκάλων, ο ΠτΘ συνομιλεί με τον αντινομάρχη, κ. Άρη Γιαννακίδη για τα τρέχοντα, τα προγραμματισμένα και τα προσδοκώμενα έργα του νομού Ροδόπης.

Στόχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης παραμένει η ωριμότητα και ετοιμότητα σε επίπεδο μελετών, με σκοπό η εποχή μετά το Γ΄ ΚΠΣ να έχει την ίδια κινητικότητα σε προγράμματα, άρα και μεγάλη εισροή χρημάτων.

Με έξι θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε χθες το νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης, ενώ κυριάρχησε το θέμα που αφορούσε τις κατοικίες των δασκάλων, ιστορία που ξεκινάει από το 1995. Στο πλαίσιο της έγκρισης της μελέτης για περιοχές ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) εντάχθηκε το παραπάνω θέμα, μετά από ομόθυμη διάθεση του νομαρχιακού συμβουλίου.

Αντικείμενο είναι η οικιστική οργάνωση περιοχών που είναι εκτός σχεδίου δόμησης. Ο αντινομάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης εξηγεί ότι «μέσα από τις ΠΕΡΠΟ προχωράει μια νομιμοποιητική διαδικασία για να περάσουμε σε οργανωμένη δόμηση». Στη Ροδόπη υπάρχουν 6 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, μεταξύ των οποίων οι υπάλληλοι της ΔΕΗ Κομοτηνής, οι γεωτεχνικοί του Έβρου στα Πετρωτά, οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι.

Ο κ. Γιαννακίδης εξηγεί ότι η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου έχει συνταχθεί: «Θα την υποστηρίξουμε και με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να επιλύσουμε το πρόβλημα.

Η έκταση του οικισμού ήταν 68 στρέμματα. Ένας οικοδομικός συνεταιρισμός όμως πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 στρέμματα. Τα υπόλοιπα ανήκαν στη Β΄ ζώνη της συνθήκης Ραμσάρ. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να μπουν στην Γ΄ ζώνη».
Ο κ. Γιαννακίδης διαβεβαιώνει ότι υπάρχει και περιβαλλοντική ευαισθησία απέναντι στο θέμα και σημειώνει ότι «το αίτημα των δασκάλων προϋπήρχε της επικύρωσης της Συνθήκης Ραμσάρ από τη Βουλή των Ελλήνων, που έγινε το 1996», τονίζοντας: «Δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τις οριοθετημένες ζώνες της συνθήκης Ραμσάρ». Παρών στην χθεσινή συνεδρίαση ήταν και ο γραμματέας του οικοδομικού συνεταιρισμού των δασκάλων, κ. Γιώργος Ιωαννιδης.

Ήπιες μορφές ενέργειας

Η αιολική ενέργεια και η παραγωγή της από τη λειτουργία αιολικών πάρκων είναι αντικείμενο προς συζήτηση εδώ και μήνες και χαρακτηριστικό είναι το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την εγκατάστασή τους.

Για το πού μπορούν να πραγματοποιηθούν ανάλογες επενδύσεις (Κέχρος, Αρριανά, Προσκυνητές) έχει συγκροτηθεί επιτροπή από νομαρχιακούς συμβούλους κι ετοιμάζεται να συγκαλέσει σε κοινή σύσκεψη το ενεργειακό κέντρο της Θράκης, το πανεπιστήμιο και τους όποιους άλλους εμπλεκόμενους. Η χθεσινή γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων αφορούσε στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 9,75 MW στη θέση «ΠΟΝΤΙΚΙΑ» του Δήμου Αρριανών από την εταιρεία Αιολική REPOWER A.E.

Ο κ. Γιαννακίδης, υποστηρίζοντας ένα λεπτό χειρισμό του θέματος, διασαφηνίζει ότι «ο πρώτος φορέας που πρέπει να γνωμοδοτήσει είναι ο οικείος Δήμος, χωρίς τη συναίνεση του οποίου δεν πρόκειται να συναινέσουμε». Οι οριστικές αποφάσεις λαμβάνονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

«Υπάρχει ένα έκδηλο ενδιαφέρον ενεργειακό. Αυτό που δρομολογήσουμε πριν χρόνια για ένα ενεργειακό κέντρο στην περιοχή μας επιβεβαιώνεται και κατευθύνεται προς ήπιες μορφές ενέργειας».

Οργασμός έργων στη Ροδόπη

Ανάμεσα στα προς συζήτηση θέματα ήταν η τροποποίηση προγράμματος επαρχιακής οδοποιίας έτους 2001. Ο κ. Γιαννακίδης εξηγεί ότι «το πρόγραμμα στοχεύει στο να υπάρχουν μελέτες για να έχουμε έτοιμα και ώριμα έργα ενόψει του Γ΄ ΚΠΣ» θυμίζοντας ότι η νομαρχία Ροδόπης εμφάνισε ετοιμότητα με μια σειρά προενταγμένων έργων. «Εκτελούνται έργα ύψους περίπου 14 δις δρχ.

Στοχεύουμε, το 2003 ενόψει της αναθεώρησης του Γ΄ ΚΠΣ να έχουμε ώριμες μελέτες για ένα νέο ΚΠΣ. Υπάρχει σύνεση, προγραμματισμός και ενδελεχής παρακολούθηση».


Ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα και τα υλοποιούμενα έργα ο κ. αντινομάρχης εστιάζει στον αναδασμό που γίνεται στην περιοχή των Γιακάδων. «Παράλληλα με τον αναδασμό έχουμε δημοπρατήσει έργα αποστραγγιστικά, αντιπλημμυρικά, αγροτικής οδοποιίας, ύψους 300 εκατ. δρχ.».

Τον τελευταίο καιρό οι εργασίες στο νέοανεγειρόμενο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής προχωρούν με πολύ καλούς ρυθμούς και αναμένεται να περατωθεί το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Στα βασικά έργα υποδομής ένα από τα πιο μεγαλόπνοα σχέδια είναι το φράγμα Ιασίου, στο οποίο σύντομα θα εγκατασταθεί ο νέος ανάδοχος. «Παράλληλα προχωρούν έργα αναδασμού σε μια έκταση 100.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Αρριανών και αφορά στους Δήμους Σαπών και Αρριανών. Πρόκειται για μια περιοχή με έντονα αρδευτικά προβλήματα και πολυτεμαχισμό κλήρου. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα αναπτυξιακά, αλλά και εργασιακά καθότι θα απασχοληθούν εργαζόμενοι.

Στόχος μας είναι τα επόμενα πέντε χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή να έχουμε αύξηση του παραγωγικού δυναμικού».


Ανάμεσα στα εκτελούμενα έργα περιλαμβάνεται και ο δρόμος Παγούρια – Μολυβωτή, η παράκαμψη της Μέσης, όπως και έργα ύψους 600 εκατομ. δρχ.: ασφαλτόστρωση Μικρού Πιστού – Λυκείου, Ηπίου (Αρριανά), βελτίωση τεχνικών έργων στο δρόμο Οργάνη – Άνω Βυρσίνη, του δρόμου Θρυλορίου – Σαλμώνη – Βένα – Κρωβύλη.

Σε άσχημη κατάσταση είναι και ο δρόμος Κομοτηνή – Σώστη – Ίασμος – Κοπτερό. Εκπονείται μελέτη για να γίνει αποκατάσταση της οδοποιίας. Ο κ. Γιαννακίδης αναγνωρίζει ότι «πρόκειται για οδικό δίκτυο που έχει υποστεί συνέπειες λόγω των εργασιών που γίνονται στην Εγνατία Οδό», σημειώνει ότι διορθωτικές παρεμβάσεις έχουν γίνει και θα γίνουν, ενώ οι ουσιαστικές θα υλοποιηθούν μετά το χειμώνα. Αντιπαραβάλλει βέβαια τα μεγάλα έργα (Εγνατία και Εθνική Οδός) που δημιούργησαν τεχνικά προβλήματα”.

Σύντομα θα ανατεθεί μελέτη για τη δημιουργία ανισόπεδης διάβασης στη σιδηροδρομική γραμμή. Επιπλέον ο παραλιακός δρόμος Ίμερος – Μαρώνεια θα υποστεί διορθωτικές παρεμβάσεις ύψους άνω των 2 δις δρχ.

«Το 2003 θα έχουμε ετοιμότητα μελετών αφενός για το κομμάτι Κομοτηνή – Ξυλαγανή και αφετέρου για την παραλιακή σύνδεση. Σύντομα θα δημοπρατηθεί η οριζόντια παραλιακή διασύνδεση Ιμέρου – Γλυφάδας».

Πέρα από αυτά που ετοιμάζονται υπάρχουν και αυτά που ολοκληρώνονται, όπως είναι το φράγμα υδροληψίας στον ποταμό Λίσσο το οποίο θα εγκαινιαστεί σύντομα: «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που θα περιορίσει το πρόβλημα της υφαλμύρωσης σε ολόκληρο το ΝΑ τμήμα του Νομού Ροδόπης».

Οι δρόμοι προχωρούν με καλούς ρυθμούς εκεί όμως που εντοπίζεται το πρόβλημα είναι στις σιδηροδρομικές διαβάσεις στις οποίες καταγράφεται μεγάλος αριθμός δυστυχημάτων. Ο κ. Γιαννακίδης διευκρινίζει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε μικροπαρέμβαση κοντά στις γραμμές εάν δεν έχουμε την έγγραφη συναίνεση του ΟΣΕ. Για παράδειγμα, έχουμε εκτελέσει τη διάβαση στο Φύλακα – έργο που το ζητούσε ο κόσμος – δεν έχει όμως δοθεί σε κυκλοφορία στους αγρότες, γιατί δεν έχουμε πάρει την οριστική έγκριση από τα κεντρικά του ΟΣΕ. Πρόκειται για μια ιστορία 4 μηνών».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.