Α. Χαριτσης: «Να μας παρουσιασει επιτελους η κυβερνηση το σχεδιο της για την ενισχυση του δημοσιου συστηματος υγειας»

«Χρειάζονται οριζόντια μέτρα απέναντι στη κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στο CNNGreece

«Τη συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρουσιάσει επιτέλους στον ελληνικό λαό με αναλυτικά στοιχεία το σχέδιό της για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στην εκπομπή “CNNNow” του CNN Greece και τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου. «Τι θα γίνει με τους 2.000 νοσηλευτές, που δεν έχουν αναλάβει ακόμη, με τις προσλήψεις των γιατρών που δεν έχουν δρομολογηθεί, αλλά και με τις ΜΕΘ», διερωτήθηκε, σημειώνοντας: «Όσοι λοιδορούσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, σήμερα προσφεύγουν σε αυτό, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε κυβερνητικούς θώκους. Η ΝΔ πρέπει να αφήσει στην άκρη τις ιδεοληψίες της. Η πανδημία που βιώνουμε δεν αντιμετωπίζεται με εθελοντισμό, ούτε με λογικές ιδιωτικοποιήσεων στη δημόσια υγεία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τα «πολλά ερωτηματικά που προκαλλεί η συνολική στάση της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε»,  υπενθυμίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός έσπευσε να διορθώσει όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί του», και εκτιμώντας ότι «τα μέτρα που ανακοινώνονται δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο». Μάλιστα, επέκρινε το γεγονός ότι «με αφορμή την κρίση έχουν περάσει μέτρα που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν αδιανόητο να περάσουν», και αναφέρθηκε στη διαδικασία αναστολής των συμβάσεων εργασίας, που «ουσιαστικά σημαίνει ομαδικές απολύσεις». Όπως είπε ο Αλ. Χαρίτσης, «μετά την κρίση ο εργοδότης πρέπει απλώς να βεβαιώσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, αλλά όχι τα ίδια πρόσωπα, ούτε κατ’ ανάγκη με τις ίδιες συμβάσεις».

«Η κρίση που βιώνουμε ήρθε για να μείνει, χρειάζονται δομικά μέτρα αντιμετώπισής της, όχι μέτρα-ασπιρίνες, ειδικά για την ελληνική οικονομία που βασίζεται στον τουρισμό, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική κατανάλωση», επισήμανε, καλώντας για τη λήψη οριζόντιων μέτρων. «Να αναλάβει πλήρως το κράτος το μισθολογικό και το ασφαλιστικό κόστος των επιχειρήσεων. Αλλιώς μετά την κρίση θα οδηγηθούμε σε κατάσταση οικονομικής καθίζησης και κοινωνικής έκρηξης», είπε ο Αλ. Χαρίτσης, καλώντας παράλληλα να λυθούν και άλλα «μείζονα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό της αναστολής καταβολής των δόσεων από τους συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και η παράταση του καθεστώτος πρώτης κατοικίας». «Αλίμονο αν χάσουν οι συμπολίτες μας τα σπίτια τους εν μέσω της κρίσης που ζούμε», διεμήνυσε.

Στο μεταξύ, αναφερθείς στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «τα ταμπού πρέπει να σπάσουν ή αλλιώς θα σπάσει η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Η έκδοση ευρωομολόγου υπήρξε πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να πιέσει για την αμοιβαιοποίηση της ευθύνης και τον διαμοιρασμό των βαρών στην ΕΕ», τόνισε. «Αλίμονο αν η Ελλάδα δεν πιέζει για τα ζητήματα αυτά τώρα», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «ο υπουργός Οικονομικών αρνούταν να πιέσει για την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, και τελικά το έθεσε η ίδια η Κομισιόν!».

Ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε ακόμη ότι «το 2018 μας λοιδορούσαν και μιλούσαν για 4ο μνημόνιο και πιστοληπτική γραμμή στήριξης». «Σκεφτείτε που θα βρισκόμασταν, , αν δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ την προνοητικότητα να θωρακίσει την ελληνική οικονομία απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις με το μαξιλάρι των 35 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την στήριξη της πραγματικής οικονομίας», κατέληξε.


Φωτό: eurokinissi.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.