Α.Χαραλαμπακης: «Το θεμα εληξε μετα απο οδηγιες του υπουργειου Παιδειας»

Το υπουργείο Παιδείας δεν είναι σε θέση να εποπτεύει και να ελέγχει τις μετεγγραφές που γίνονται απ’ το ένα ελληνικό πανεπιστήμιο στο άλλο, στην περίπτωση όμως της καταγγελθείσας ως παράνομης μετεγγραφής, της κόρης του αντιεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, κ. Νικολαϊδη από Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε Τμήμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το υπουργείο Παιδείας παρενέβη και η επιτυχούσα επέστρεψε στην έδρα της.

Η εισαγγελική έρευνα ολοκληρώθηκε πρόσφατα και ο φάκελος της υπόθεσης πέρασε στο αρχείο.

Η «Ελευθεροτυπία» της Παρασκευής επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των πανεπιστημιακών μετεγγραφών, κάνοντας αναφορά στη μετεγγραφή της κόρης του αντιεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, κ. Νικολαϊδη, Ανδρονίκης Νικολαϊδου, από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου στο Τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου. Το εν λόγω ρεπορτάζ δίνει την έκβαση σημειώνοντας «η καταγγελθείσα παράνομη μετεγγραφή ακυρώθηκε αμέσως με εντολή του υπουργείου Παιδείας». Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για μια ακόμη μετεγγραφή στο Δ.Π.Θ. από το Τμήμα Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων στο Δ.Π.Θ., κ. Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, υποστηρίζει ότι το θέμα έχει λήξει: «Έληξε μετά από τις οδηγίες που μας έδωσε το υπουργείο, σχετικά με το πώς θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν οι δύο αυτές περιπτώσεις και με τις εξηγήσεις που έδωσε το υπουργείο σχετικά με την ερμηνεία που δίνει σε παρόμοιες διατάξεις». Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κ. Διονύσης Κλάδης έκανε λόγο για «λάθος εκτίμηση» της Σχολής. Ο κ. Χαραλαμπάκης χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ασαφή» το νόμο περί μετεγγραφών εσωτερικού: «Αφήνει πολλές δυνατότητες διαφορετικών ερμηνειών από Σχολή σε Σχολή και από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο. Το υπουργείο Παιδείας έχει κάποιες απόψεις, οι οποίες μέχρι τώρα δεν ήταν ξεκάθαρες. Προκειμένου να βοηθήσουμε το υπουργείο να τηρήσει μια ενιαία στάση για να υπάρχει η ασφάλεια του δικαίου, όσον αφορά στη νομοθεσία περί μετεγγραφών, συνταχθήκαμε και συνεργαστήκαμε με το υπουργείο. Επομένως έληξαν και οι δύο περιπτώσεις».

Η κ. Νικολαϊδου είχε εισαχθεί στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μέσο όρο βαθμολογίας 16,3 ενώ η Νομική στην οποία μετεγγράφει, απαιτούσε βαθμό εισαγωγής 18,9. Ο κ. Χαραλαμπάκης εξηγεί ότι η βαθμολογία δεν παίζει ρόλο: «Ο νόμος δεν κάνει αναφορά σε όρια. Το όριο είναι μέσα στην ίδια τη Σχολή και όχι σε διαφορετικές σχολές. Η ερμηνεία που έδωσε το Τμήμα Νομικής στηριζόταν στο γεγονός ότι το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ανήκε στη Νομική του Α.Π.Θ., κάτι που δεν υπάρχει στη δική μας Σχολή. Δεύτερον, στο συγκεκριμένο τμήμα του Α.Π.Θ. γίνονταν δεκτοί οι απόφοιτοί του στα μεταπτυχιακά τμήματα, ισότιμα με τους αποφοίτους του Νομικού τμήματος. Οι λεπτομέρειες υπάρχουν στο έγγραφο πρακτικό. Το υπουργείο Παιδείας θέτει μια αυστηρότερη ερμηνεία σ’ αυτές τις διατάξεις, για συγκεκριμένους λόγους τους οποίους σεβόμαστε».

Στο ρεπορτάζ της αθηναϊκής εφημερίδας καταγράφεται μαρτυρία πηγής που δηλώνει πως «για τη μετεγγραφή μεσολάβησε ένας πρώην εισαγγελέας και βουλευτής και νυν καθηγητής στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης». Η απάντηση του κ. Χαραλαμπάκη είναι ρητή και κατηγορηματική: «Αυτά είναι αισχρά ψεύδη. Τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν γνώριζαν ποιο άτομο είναι, ποια ιδιότητα και οικογενειακή κατάσταση έχει. Είδαν μόνο ένα όνομα και δεν γνώριζαν τίποτε περισσότερο».

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.