9η Μαιου: Ημερα της Ευρωπης

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κομοτηνής και οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές στα πλαίσια του εορτασμού της «Ημέρας της Ευρώπης» πραγματοποίησαν ανοιχτή εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης χθες το μεσημέρι. Στα πλαίσια της εκδήλωσης μοιράστηκαν ενημερωτικά έντυπα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και δόθηκαν πληροφορίες στους πολίτες από στελέχη των γραφείων.

«Πριν από 55 χρόνια ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ο Rober Schumman με διακήρυξη καλούσε τα κράτη της Ευρώπης, κυριολεκτικά μέσα από τα συντρίμμια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, να θέσουν κάτω από κοινή αρχή τις δυο πρώτες ύλες, τον άνθρακα και το χάλυβα, ώστε να αποφευχθούν όλα τα προβλήματα και οι προστριβές που δημιουργούνταν.
Έξι κράτη, τα οποία θεωρούνται και ιδρυτικά κράτη – μέλη της Ε.Ε, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα. Έτσι ξεκίνησε το οικοδόμημα της Ε.Ε. για να φτάσουμε σήμερα, 55 χρόνια μετά, να μιλάμε για το Σύνταγμα της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία επικύρωσης είτε από τα εθνικά κοινοβούλια, είτε μέσω δημοψηφισμάτων από κάποιες χώρες» δήλωσε η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής κα. Λουίζα Σαλτσίδου Ματεοσιάν αναφερόμενη στην Ημέρα της Ευρώπης.

Σε περίπτωση επικύρωσής του απ’ όλα τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα τεθεί σε ισχύ το Νοέμβριο του 2006. «Έτσι η Ε.Ε. θα έχει κάνει ένα ιστορικό βήμα στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και κυρίως της πολιτικής ενοποίησης. Μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα των πολιτών, με πολλές νέες ρυθμίσεις το οποίο δεν θα αντικαταστήσει τα εθνικά συντάγματα αλλά θα ισχύει παράλληλα με αυτά».

Όπως μετέφερε η κα. Σαλτσίδου το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι ενοποιημένο κείμενο όλων των προηγούμενων συνθηκών και όλων των νέων ρυθμίσεων, μέσα στο οποίο έχει ενσωματωθεί και ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του και δεσμεύει τα κράτη – μέλη, αλλά και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όταν αποφασίζουν, να τηρούν όλες τις διατάξεις ώστε να είναι σύμφωνα με αυτό».

Σύμφωνα με την κα. Σαλτσίδου πολύ σημαντική ρύθμιση είναι η αρχή της πρωτοβουλίας των πολιτών. «Με βάση αυτή μπορούν 1 εκατ. πολίτες από 5 διαφορετικά κράτη μέλη να κινήσουν νομοθετική διαδικασία και να σταματήσουν νομοθετική παραγωγή όταν τους βρίσκει αντίθετους. Γενικότερα το σύνταγμα θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης».

Αξιολογώντας την πορεία της Ε.Ε. η κα. Σαλτσίδου υπογράμμισε ότι έγιναν βήματα σημαντικά αλλά «σίγουρα χρειάζεται δουλειά.

Πρέπει και οι λαοί της Ε.Ε. να συμμετέχουν ενεργότερα σ’ όλη αυτή τη διαδικασία.

Χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, να ενημερώνεται ο πολίτης για το τι μπορεί να αξιοποιήσει μέσα από την Ε.Ε., να σταθεροποιηθεί η Ε.Ε. όσον αφορά στο πολιτικό κομμάτι και την παρουσία της στη διεθνή σκηνή».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.