90 εκατομμυρια Ευρω για τις ΜμΕ θα δωσει η Περιφερεια ΑΜΘ

Σχεδόν 30.000 επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν ποσά από 2 έως 15 χιλιάδες ευρώ

Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 4 Νοεμβρίου μέσω της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ

Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για την ενίσχυση των πληττόμενων από το κορωνοϊό επιχειρήσεων ανακοίνωσε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, το οποίο φιλοδοξεί να στηρίξει την επιχειρηματικότητα στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Πρόκειται για μη επιστρεπτέα ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έως 49 εργαζόμενους, με το συνολικό ποσό στήριξης να ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ, που μέσω της υπερδέσμευσης θα ανέλθει στα 90 εκατ ευρώ.

Η επιχορήγηση που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα κινηθεί από 2.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τους εργαζόμενους της, και αναμένεται να βοηθήσει από 25.000 έως 30.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω 60.000 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.

Μοναδική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση, είναι οι επιχειρήσεις να έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας και να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ως θετικό του προγράμματος σε σχέση με αυτά που εφαρμόζουν οι άλλες Περιφέρειες, ο Περιφερειάρχης θεωρεί το γεγονός ότι δεν αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις που έχουν έξοδα μέχρι 10.000 ευρώ,  και η πιο γενναιόδωρη προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών, από 4 Νοεμβρίου 2020 ως τις 18 Μαρτίου 2021. Εκτίμηση δε του κ. Μέτιου είναι πως η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται 1 μήνα μετά την υποβολή των δικαιολογητικών στην ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, που θα αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος.

Έκανε δε έκκληση να μην κατατεθούν όλες οι αιτήσεις μαζί τις πρώτες μέρες αλλά σταδιακά, όσο αυτό είναι δυνατό, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με το πληροφοριακό σύστημα.

Πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ΠΑΜΘ

Όπως ανέφερε ο κ. Μέτιος, με την πανδημία να δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και της κοινωνίας, η διοίκηση από την αρχή της κρίσης και τις πρώτες επιπτώσεις της πανδημίας στην περιφερειακή οικονομία, προβληματίστηκε έντονα για τους τρόπους ουσιαστικής στήριξης της.

Για αυτό και αποφάσισαν να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα στήριξης προσαρμοσμένο στις ανάγκες της δικής μας Περιφέρειας που θα συμπεριλάμβανε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Αυτό είχαν στο νου όταν έγινε η πρώτη ανακοίνωση για 25 έως 30 εκατ. ευρώ, όμως στο μεταξύ, και ενώ ο σχεδιασμός του προγράμματός είχε προχωρήσει, υπήρξε οδηγία από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ οι Περιφέρειες να ακολουθήσουν το υπόδειγμα πρόσκλησης που είχε εκδώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όμως θεωρώντας πως ο υφιστάμενος σχεδιασμός θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρήσεών της περιφέρειας, όπου πάνω από το 80% των επιχειρήσεων είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους, επέμειναν σε αυτόν, τον κατέθεσαν στο Υπουργείο, το οποίο τον ενέκρινε στις 25 Σεπτεμβρίου και πλέον είναι έτοιμος να εφαρμοστεί.

Για αυτό και ο κ. Μέτιος ευχαρίστησε δημόσια όλους όσους εργάστηκαν για το πρόγραμμα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας, καθώς και στην Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Παναγιώτη Κουδουμάκη, που ήταν υπεύθυνος για την προετοιμασία του προγράμματος από την πλευρά της Περιφέρειας.

Πώς θα κατανεμηθούν τα ποσά

Η πρόσκληση για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας, μέχρι 49 εργαζόμενους, έχει προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, ο οποίος με την υπερδέσμευση μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει τον συνολικό προϋπολογισμό των 90 εκατ. ευρώ.

Η επιχορήγηση για κάθε επιχείρηση θα κυμαίνεται από 2.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων κατά την έναρξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα θα δοθούν:

0 – 1 εργαζόμενοι: 2.000 ευρώ
2 – 5 εργαζόμενοι: 3.500 ευρώ
6 – 15 εργαζόμενοι: 6.500 ευρώ
16 – 20 εργαζόμενοι: 10.000 ευρώ
21 – 49 εργαζόμενοι: 15.000 ευρώ

Το πρόγραμμά καλύπτει όλες σχεδόν τις επιλέξιμες επιχειρήσεις, δηλαδή 25.000 με 30.000, οι οποίες απασχολούν συνολικά περισσότερους από 60.000 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών για το 2019 περίπου 3,9 δις.

Ενδεικτικά θα μπορούν να λάβουν την επιχορήγηση:

– Τα ορυχεία και τα λατομεία
– Η μεταποίηση
– Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
– Η παροχή νερού
– Η επεξεργασία λυμάτων και η διαχείριση αποβλήτων
– Οι κατασκευές
– Το χονδρικό και λιανικό εμπόριο
– Τα συνεργεία αυτοκινήτων
– Οι μεταφορές και η αποθήκευση
– Τα ξενοδοχεία και η εστίαση
– Η ενημέρωση και η επικοινωνία
– Η διαχείριση ακίνητης περιουσίας
– Οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες
– Η εκπαίδευση
– Η υγεία και η κοινωνική μέριμνα
– Οι τέχνες και η ψυχαγωγία
– Οι υπηρεσίες

Με την ενίσχυση που θα λάβουν, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκια, μισθούς, φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην τηλεργασία  και να προμηθευτούν μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους τους.

Προϋπόθεση είναι να έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας και να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η επιχορήγηση θα είναι αφορολόγητη.

Οι βελτιώσεις σε σχέση με τα προγράμματα άλλων περιφερειών

Ο Περιφερειάρχης εξέθεσε τις διαφορές που έχει το πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ από τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων Περιφερειών:

1. Δεν αποκλείει τους αυτοαπασχολούμενους ούτε τις επιχειρήσεις που έχουν, για παράδειγμα, έξοδα κάτω από 10.000 ευρώ.

2. Υπολογίζει το ποσό της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό των εργαζομένων και δεν λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως η κερδοφορία ή το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών.

3. Δε θέτει στις επιχειρήσεις ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα 20 ημερών για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους αλλά ένα όριο 4 μηνών περίπου, από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2021.

4. Απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών και επισπεύδει τη διαδικασία πληρωμών.

5.  Διαθέτει ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή της Ξάνθης για τις οποίες θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση 20%.

Καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης

Κλείνοντας, ο Κ. Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στόχος της Διοίκησής του είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων να είναι συνεχής ώστε οι επιπτώσεις της πανδημίας να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

«Όπως κάναμε από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, έτσι και στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας, η Διοίκησή μας θα έχει ως κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς και θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την ουσιαστική τους στήριξη» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.