90 χρονια Ελπιδα Σαπων και συνεχιζει…

Μεγάλη η προσφορά στον αθλητισμό της Ροδόπης

Ένα ξεχωριστό κομμάτι στον αθλητισμό της Ροδόπης έχει η «Ελπίδα» Σαπών, η οποία φέτος διανύει το 90 έτος λειτουργίας. Ήταν το μακρινό 1928 όταν στις Σάπες μία παρέα ίδρυσαν επίσημα, μια ομάδα, την Ελπίδα Σαπών, στην οποία αντικατοπτριζόταν η ανάγκη για ελπίδα σε μία δύσκολη χρονικά συγκυρία.

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το ιστολόγιο 
http://oisapes.mysch.gr/index.html,  που βασιζόταν σε διηγήσεις των παλιότερων και συντάχθηκαν σε κείμενο από τον κ. Βασίλη Χρηστακάκη, ο Χαράλαμπος Αμπάτζης, έχοντας φτάσει στην περιοχή από την Ανατολική Θράκη, μαζί με τους Νίκο Καπέτση, Γιανόφ και Γιώργο Λιπορδέζη  ξεκίνησαν την προσπάθεια σύστασης της Ελπίδας.  

Πολυπολιτισμική από τότε η πόλη των Σαπών, Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ντόπιοι και πρόσφυγες, ηπειρώτες και Αρμένοι, πάνω σε αυτή τη διαφορετικότητα στηρίχθηκε τόσα χρόνια η «Ελπίδα». Η ομάδα χρησιμοποιούσε δύο γήπεδα, ένα στη σημερινή θέση του Κέντρου Υγείας και ένα βοηθητικό στα Αλώνια, τα οποία ήταν φυσικά αλάνες. Μέχρι το 1940 οι αγώνες πήγαιναν καλά. Ύστερα ήρθε ο πόλεμος η κατοχή ο εμφύλιος, μια δεκαετία περίπου η «Ελπίδα» χάθηκε μα δεν πέθανε.  Στα τέλη της δεκαετίας του 40΄ μια άλλη παρέα νεαρότερων παιδιών ξεκινούν δειλά δειλά να ξαναπαίξουν ποδόσφαιρο. Χωρίς καταστατικό και προεδρεία. Την ονόμασαν «Ορφέα»  και αποτέλεσε τη συνέχεια  της «Ελπίδας» και μαζί τον προπομπό της.

Αρχές της δεκαετίας του 50 κάποιοι καινούριοι ενώνουν τη διάθεση τους και το μεράκι τους με τους πρώτους ιδρυτές της ομάδας. Ο Νίκος Τσιρίδης και ο πενηντάρης Πλαστήρας είναι κάποιοι από αυτούς. Βρίσκουν το πρώτο καταστατικό και το 1954 η Ελπίδα Σαπών ξαναπήρε σάρκα και οστά επίσημα. Πρωταθλήματα άλλοτε επίσημα και άλλοτε ανεπίσημα, αλλά το ίδιο σκληρά, δυνατά και πάντα καθαρά. Αντίπαλες ομάδες υπήρχαν κυρίως στις μεγάλες πόλεις των νομών. Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα.

Ακολούθησαν ως πρόεδροι οι γιατροί Πασχαλίδης και Γιακαμόζης, επί προεδρία των οποίων η πορεία της Ελπίδας ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Για κάποιες χρονιές αγωνίστηκε σε μια κατηγορία αντίστοιχη περίπου με τη σημερινή Γ΄ Εθνική. Από Θεσσαλονίκη μέχρι Ορεστιάδα και από Δράμα μέχρι Πτολεμαΐδα τα ταξίδια για τους αγώνες της. Ακόμα και σήμερα κάποιοι κάτοικοι πόλεων της Βορείου Ελλάδος θυμούνται της Σάπες από την ονομαστή τότε «Ελπίδα»
Τα τελευταία χρόνια και μέχρι το 2007 πρωταγωνιστεί στην Α΄ Ερασιτεχνική με εξαιρέσεις κάποιες χρονιές στο Περιφερειακό πρωτάθλημα, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εδραιωθεί σ’αυτό .

Από το 2008 και μέχρι το 2012 η Ελπίδα αγωνίστηκε στην Δ’ Εθνική κατηγορία όπου και διέπρεψε με τις εμφανίσεις της, ενώ παράλληλα κατακτούσε κάθε χρόνο το κύπελλο της Ε.Π.Σ. Θράκης , με το οποίο έπαιρνε το εισιτήριο για την επομένη φάση που είναι το κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδας, στο οποίο μάλιστα την σαιζόν 2010-11 έφτασε ένα βήμα πριν τον τελικό αφού αποκλείστηκε στην παράταση από τον Αστέρα Λιανοκλαδίου σε ένα ματς που έγινε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.


 
Για την καταγραφή των στοιχείων, αξίζει να σημειωθεί πως συνέβαλαν τα μέγιστα οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της «Ελπίδας» και ιδιαίτερα, σύμφωνα με το ιστολόγιο της Ελπίδας, ο Νικόλαος Τσιαντούκας για το υλικό που παραχώρησε ενώ μερικές φωτογραφίες αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα του Γιώργου Κεραμυδά.

Δείτε περισσότερα στο: http://oisapes.mysch.gr/idrymata/elpida/elpida.sapon.2.html
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.