8η Διεθνης Συναντηση Νεων Καλλιτεχνων στο Διδυμοτειχο

Με τη συμμετοχή 27 καλλιτεχνών από επτά Σχολές Καλών Τεχνών έξι χωρών, ξεκίνησε στο Διδυμότειχο η 8η Διεθνής Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών, που θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Διδυμοτείχου και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων του υπουργείου Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη του Έβρου, οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Μολδαβία και Ρωσία, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για την τέχνη και τις τεχνοτροπίες, να δημιουργήσουν έργα που θα παρουσιαστούν προς το τέλος της συνάντησης αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης εγκαινιάστηκε χθές, στα κτίρια του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, έκθεση με έργα που έχουν φέρει μαζί τους οι καλλιτέχνες.

Η 8η διεθνής συνάντηση νέων καλλιτεχνών ξεκίνησε στο Διδυμότειχο και φιλοξενεί καλλιτέχνες από Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ουκρανία και Ρωσία.

Η συνάντηση διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Διδυμοτείχου και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Αθανάσιος Γουρίδης είναι πολιτικός μηχανικός και αρχαιολόγος, διευθυντής Διεθνών Συναντήσεων Νέων Εικαστικών Καλλιτεχνών και δίνει το προφίλ της συνάντησης: «Είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων και στον Τομέα των Εικαστικών. Λαμβάνουν χώρα φοιτητές και συνοδοί καθηγητές από Σχολές Καλών Τεχνών από την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), τη Βουλγαρία (Σόφια, Δήμος Μπάσκο), τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων έγινε χθες με τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης που έλαβε χρόνια στις αποθήκες του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού: «Οι καλλιτέχνες έφεραν μαζί τους έργα, και ταυτόχρονα δημιουργούν, αποτέλεσμα της επαφής τους με τους ανθρώπους, με το χώρο και τις σχέσεις που αναπτύσσονται. Τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση που θα γίνει την ερχομενη Τετάρτη στο φουαγιέ του Δημοτικού Καταστήματος».

Ο κ. Γουρίδης σημειώνει ότι την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου θα γίνει μια υπαίθρια δημιουργική συνάντηση νέων, «ένα υπαίθριο εργαστήρι όπου τα παιδιά μαθαίνουν βασικές τεχνικές της ζωγραφικής όπως και τα μυστικά της». Το κοινό μπορεί να λάβει μέρος σε συναντήσεις καλλιτεχνών που θα παρουσιάσουν τα έργα τους. Για τις υποδομές και τη σπουδαιότητα της συνάντησης ο κ. Γουρίδης μεταφέρει: «Το σημαντικότερο είναι η εξέλιξη του θεσμού και των υποδομών. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώθηκαν τα τρία κτίρια του σιδηροδρομικού σταθμού.Το ένα φιλοξενεί τους φοιτητές, η παλιά αποθήκη χρησιμεύει ως εκθεσιακός χώρος και το τρίτο είναι ο μπουφές και χώρος συζητήσεων. Ολοκληρώνονται δύο ακόμη υποδομές, το εργαστήρι ειδών εφαρμοσμένης τέχνης και χαρακτικής, κεραμικής, ξυλογλυπτικής, λιθογραφίας και χαλκογραφίας.

Επίσης ολοκληρώνεται ένας ξενώντας μέσα στην πόλη, ένα θαυμάσιο παραδοσιακό κτίριο του 19ου αιώνα. Οι υποδομές θα ολοκληρωθούν με την αποκατάσταση κάποιων κτιρίων του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού.

Ο ίδιος θεσμός προχωράει σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς με φιλοξενία φοιτητών και συνεργασία σε διάφορους τομείς καλλιτεχνικής δημιουργίας».
Σε όλα αυτά προστίθεται η ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες.

Η ανταπόκριση των δημιουργών αλλά και των θεατών είναι όλο και μεγαλύτερη.

Μ.Α. – Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.