85,3 τονοι νερου ανα στρεμμα επεσαν στην Κομοτηνη κατα τη χθεσινη κακοκαιρια

Ο απολογισμός του Δήμου Κομοτηνής για την χθεσινή νεροποντή

85,3 τόνοι νερού ανά στρέμμα έπεσαν στην Κομοτηνή κατά τη χθεσινή βροχόπτωση, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου που απέστειλε ο Δήμος Κομοτηνής.

Σύμφωνα με αυτό ο μετεωρολογικός σταθμός της «Μηχανοργάνωσης Δημόκριτος», μέτρησε 85,3 χιλιοστά νερού , που σημαίνει 85,3 τόνους νερού ανά στρέμμα. Ο ρυθμός μάλιστα της βροχής σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό, έφτασε τα 165,09 χιλιοστά/ώρα στις 15:52 (δηλαδή εκείνη τη στιγμή έπεφταν 165,09 τόνοι νερού/ανά στρέμμα), και τα 342,44 χιλιοστά/ώρα στις 16:11 (δηλαδή εκείνη τη στιγμή έπεφταν 342,44 τόνοι νερού/ανά στρέμμα). Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί συνολικά 473,6 χιλιοστά.

Από το πρωί της 7ης Νοεμβρίου, δεδομένων των μετεωρολογικών προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και των ανάλογων ενημερώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής εξέδωσε ενημερωτική-προειδοποιητική ανακοίνωση δια του τοπικού Τύπου και της ιστοσελίδας του Δήμου, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμενόταν στις 8,9 και 10 του μηνός, και με συνημμένες οδηγίες αυτοπροστασίας και πρόληψης.

Συγχρόνως, συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αφαιρούσαν συνεχώς συγκεντρωμένα φύλλα που συσσωρεύονταν λόγω των δυνατών ανέμων, ενώ σάρωθρο του Δήμου πραγματοποιούσε καθαρισμό των οδών σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Οι δυνατοί άνεμοι ωστόσο διήρκησαν μέχρι και την έναρξη της ισχυρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αντικειμενικές δυσκολίες στο έργο του καθαρισμού.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης του μηνός, άμα τη εμφανίσει των πρώτων έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρών-θυελλωδών νότιων ανέμων), που προξένησαν πτώσεις δένδρων, κλαδιών, πινακίδων καταστημάτων  και διαφόρων αντικειμένων, η Υπηρεσία Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής, τελώντας βάσει σχεδίου εν εγρηγόρσει, και μετά από κλήσεις πολιτών αλλά και προς υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιμετώπισε τα παρακάτω συμβάντα πτώσεων δέντρων, χλωρών, χωρίς ενδείξεις ξηρότητας, γεγονός που συνεπάγεται ότι κατέπεσαν εξ αιτίας των θυελλωδών ανέμων:
– Πτώση δέντρου στην περιοχή του δημοτικού φυτωρίου επί της οδού Νέου Σιδηροχωρίου. Το δέντρο αφού τεμαχίσθηκε, ανασύρθηκε και αποκαταστάθηκε άμεσα η ολιγόλεπτη δυσχέρεια της κυκλοφορίας της οδού.
– Πτώση δέντρου στην οδό Παπαδήμα επί της Λεωφόρου Ηρώων. Το δέντρο αφού τεμαχίσθηκε, ανασύρθηκε και αποκαταστάθηκε άμεσα η ολιγόλεπτη δυσχέρεια της κυκλοφορίας της οδού.
– Πτώση δύο μικρών δέντρων επί της Λεωφόρου Ηρώων στο ύψος του καταστήματος των ΕΛΤΑ, τα οποία άμεσα τεμαχίστηκαν και ανασύρθηκαν χωρίς να σημειωθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα.
– Πτώσεις κλαδιών στο Πάρκο Αγίας Παρασκευής, που τεμαχίστηκαν και ανασύρθηκαν άμεσα επίσης.
– Πτώσεις κλαδιών στην παιδική χαρά της περιοχής Χάρμαλι, τεμαχίστηκαν και ανασύρθηκαν άμεσα επίσης.
– Πτώσεις μικρών δέντρων στο δημοτικό σχολείο Ροδίτη, τεμαχίστηκαν και ανασύρθηκαν άμεσα επίσης.
– Πτώση δέντρου στην περιοχή όπισθεν του Νοσοκομείου, τεμαχίστηκε και ανασύρθηκε – η σφοδρή βροχόπτωση δεν επέτρεψε την επιτόπου πλήρη αποκατάσταση του χώρου.
– Κοπή και ανάσυρση δένδρου στον οικισμό Μελέτης.
– Κοπή και ανάσυρση δένδρου στην οδό Κ. Παλαιολόγου.
– Κοπή και ανάσυρση δένδρου στην οδό Σιδηροχωρίου.
– Κοπή και ανάσυρση δέντρου στην οδό Ναρσή.

Κατόπιν, από τις 3 περίπου το μεσημέρι και μετά, με την εκδήλωση της βροχόπτωσης, καταρρακτώδους για αρκετή ώρα αρχικά, και που συνεχίστηκε μέχρι και αργά το βράδυ, προκλήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα εντός της πόλης της Κομοτηνής αλλά και στους γύρω οικισμούς, με τους κατοίκους να απευθύνονται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για άντληση υδάτων αλλά και στον Δήμο Κομοτηνής για καθαρισμό φρεατίων από φερτά υλικά.

Συγκεκριμένα, συνεργεία της ΔΕΥΑΚ παρενέβησαν άμεσα και αποτελεσματικά σε συμβάντα επί των οδών Γ. Παπανδρέου,  Κερασούντος, Κίου, Κυρίλου, Κ. Παλαμά, Γιάννη Ρίτσου, Θάσου, Κοσμίου, Φιλιππουπόλεως, Ολύμπου, Ανδριανουπόλεως, Δωδεκανήσου, Βύρωνος, Καραθεοδωρή.

Μετά τη λήξη των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, κατά τις βραδινές ώρες, συνεργεία του Δήμου προχώρησαν και πάλι στον καθαρισμό φρεατίων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε πολλά σημεία χρειάστηκε η αφαίρεση μόνο κάποιων φύλλων από την επιφάνεια του καπακιού του φρεατίου για να οδεύσουν τα βροχόνερα προς το δίκτυο.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης θέλησε να συγχαρεί τους αιρετούς αρμοδίους, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους δημοτικούς υπαλλήλους, που όπως επεσήμανε «ανταποκρίθηκαν τόσο όσον αφορά στην ετοιμότητά τους όσο και αναφορικά με την άμεση επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα, καθώς και τους συνδημότες μας, όσους δρώντας ως ενεργοί πολίτες μερίμνησαν σχετικώς και διευκόλυναν το δύσκολο έργο των συνεργείων του Δήμου».    

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.